Regeringsudvidelse og ny udenrigsminister i Grønland

UDVIDELSE: Landsstyreformand Kim Kielsen står nu i spidsen for en grønlandsk flertalsregering efter at have taget Demokraterne ind i varmen. Partiet har fået udenrigsministerposten og to andre ministerposter. 

Den nye koalition er landsstyreformand Kim Kielsens fjerde siden valget til Inatsisartut for godt to år siden.
Den nye koalition er landsstyreformand Kim Kielsens fjerde siden valget til Inatsisartut for godt to år siden. Foto: Simon Læssøe / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Grønland vil fremover blive ledet af en flertalsregering. Det står klart, efter at landsstyreformand Kim Kielsen fredag inviterede det socialliberale parti Demokraterne inden for i sin regering, som siden april 2019 har bestået af Kim Kielsens socialdemokratiske Siumut og det lille selvstændighedsparti Nunatta Qitornai. 

Det er coronakrisen og den forestående håndtering af blandt andet de økonomiske konsekvenser af coronakrisen, som har fået Kim Kielsen til at udvide sin regering, landsstyret.

I modvind
Med Demokraternes indtræden i landsstyret – på grønlandsk kaldet Naalakkersuisut – bliver ressortområderne i landsstyret delt ud på flere hænder. Således bliver Demokraternes Steen Lynge nyt landsstyremedlem for udenrigsanliggender. Et ressortområde han overtager fra Siumuts Ane Lone Bagger, der beholder ressortområderne uddannelses, kultur og kirke.

Steen Lynge har en fortid i det liberale parti Atassut. Fra 2013 til 2014 var han landsstyremedlem for infrastruktur og sundhed. Her kom han i modvind, da det kom frem, at han havde tilbudt andre politikere særtjenester i det grønlandske sundhedsvæsen, skriver den grønlandske avis Sermitsiaq.

Han fik ved det seneste valg til det grønlandske parlament, Inatsisartut, 75 personlige stemmer og blev valgt på Demokraternes yderste mandet. Han er uddannet politibetjent og har også gjort karriere som lydtekniker og musiker. 

Fjerde koalition
Foruden Steen Lynge så indtræder Inatsisartut-medlem Anna Wangenheim og Demokraternes partikonsulent, Jens Frederik Nielsen, også i landsstyret som henholdsvis landsstyremedlem for sundhedsområdet og landsstyremedlem for råstoffer og erhverv. Landsstyret består nu af 10 landsstyremedlemmer.

Den nye landsstyrekoalition er Kim Kielsens fjerde siden valget til Inatsisartut i april 2018. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Kielsen

Formand, Naalakkersuisut, fhv. partileder, Siumut
Sømand, politibetjent (1996)

Steen Lynge

Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender og Energi, Medlem af Demokraatit
politibetjent, musikproducer, lydtekniker