Region giver 1.000 kroner til alle ansatte som tak for coronaindsatsen

Regionsrådet i Region Sjælland besluttede mandag trods intern uenighed at give samtlige ansatte et gavekort på 1.000 kroner. "Helt forkert," mener sundhedsordfører, men tidligere regionsdirektør bakker op.

En stor gruppe sygeplejersker sendte deres julehilsen fra Region Hovedstaden - et honninghjerte - retur. Nu har Region Sjælland besluttet at give en større gave til alle ansatte.
En stor gruppe sygeplejersker sendte deres julehilsen fra Region Hovedstaden - et honninghjerte - retur. Nu har Region Sjælland besluttet at give en større gave til alle ansatte.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Region Sjællands godt 20.000 ansatte kan glæde sig til at modtage et gavekort på 1.000 kroner som tak for indsatsen under coronakrisen. 

Det vedtog regionsrådet mandag eftermiddag som en del af en tillægsaftale til budgettet for 2021. 

Alle regionsrådets partier står bag tillægsaftalen. Hos Venstre og Radikale havde man dog gerne set en anden udmøntning af de 20 millioner kroner til personalet:

"Vi synes, det er mange penge. Vi ville hellere have prioriteret at belønne de deciderede frontmedarbejdere og brugt resten af pengene på forebyggelse blandt udsatte," siger medlem af regionsrådet Anne Møller Ronex (R).

Venstre ville hellere have brugt midlerne på efteruddannelse og opkvalificering.

"Så havde det både været en anerkendelse af personalet og noget, patienterne kunne få glæde af," siger 2. næstformand i regionsrådet, Jacob Jensen (V).

Regionens initiativ møder kritik fra sundhedsordfører Per Larsen (K), som selv er regionsrådsmedlem i Nordjylland:

"Jeg synes, det er helt forkert at bruge pengene på den måde. Det flyder jo ikke med mælk og honning i sundhedsvæsenet, så pengene skal komme patienterne til gode," siger han.

I patienternes interesse
Kritikken preller af på regionsrådsformand Heino Knudsen (S):

"Der har været en helt ekstraordinær indsats fra vores medarbejdere, og det har vi gerne villet give en erkendtlighed for," siger han.

Burde pengene ikke være blevet brugt på patienterne frem for på gavekort til personalet?

"Den tillægsaftale, vi har lavet, fokuserer i høj grad også på patienterne og på nedbringelse af ventelister. Desuden er det også i patienternes interesse, at sundhedsvæsenets personale forhåbentlig er glade for deres arbejdsplads."

Tillægsaftalen blev indgået lige før påske. Udover gavekort til regionens ansatte afsættes der midler til blandt andet høreapparatområdet og afvikling af puklen af udskudte behandlinger og operationer

Honninghjerter og mousserende vin
Ifølge Altingets oplysninger skal ansatte i landets øvrige fire regioner ikke umiddelbart sætte næsen op efter gaver af samme størrelse som gavekortet til medarbejderne i Region Sjælland.

I Nordjylland fik alle ansatte i år en nytårshilsen i form af chokolade og mousserende vin som en ekstra påskønnelse, oplyser regionsrådsformand Ulla Astman (S).

I Region Midtjylland har man ingen planer om at give gavekort eller lignende til personalet.

"Jeg ville nok prioritere vores budgetmidler til at ansætte flere hænder. Det er det, vi oplever, at medarbejderne efterspørger," siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S). 

Det flyder jo ikke med mælk og honning i sundhedsvæsenet, så pengene skal komme patienterne til gode.

Per Larsen (K)
Sundhedsordfører og regionsrådsmedlem

Region Hovedstaden gav op til jul medarbejdere i sundhedsvæsenet et honninghjerte som tak, men røg ud i en shitstorm, da en gruppe sygeplejersker valgte at sende kagerne tilbage.

Spidskandidat Lars Gaardhøj (S) finder Region Sjællands initiativ sympatisk:

"Jeg er altid interesseret i, at vores personale kan mærke, at vi anerkender deres indsats," siger han, men tilføjer, at der er tale om en balancegang:

"Hvis vi skulle gøre det samme i Hovedstaden, ville det løbe op i 40-50 millioner kroner, som vi så ikke kunne bruge andre steder. Til sammenligning har vi lige kunnet tilføre vores fødeafdelinger 18 millioner kroner i indeværende år og 24 millioner næste år."

Uden fortilfælde
Spørger man en garvet leder i sundhedsvæsenet, tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse og Region Midtjylland, Leif Vestergaard Pedersen, er det første gang en region giver sine ansatte så stor en gave. 

"Jeg kan ikke komme i tanke om fortilfælde, hvor man har givet alle medarbejdere 1.000 kroner," siger han.

Han er overordnet set positivt stemt over for den ledelsestænkning, der ligger bag:

"I store organisationer som regionerne kan det være svært at komme ud til medarbejderne og få vist, at man sætter pris på, at de har ydet et stort stykke arbejde. Det gør man her."

Ifølge Vestergaard Pedersen er det ikke så vigtigt, om man giver medarbejderne et gavekort eller et honninghjerte. Men gaven kan blive misforstået, hvis den er for lille, siger han med henvisning til honninghjertesagen:

"Jeg tror sådan set godt, man kunne have fået det billigere end 20 millioner kroner. Men risikoen for at blive misforstået stiger, hvis beløbet er lille. Samtidig er det vigtigt, at medarbejderne ikke opfatter gaven som udtryk for, hvad deres indsats er værd. For den er i virkeligheden ubetalelig. Det var dét, der gik galt med de honninghjerter. De blev opfattet som en hån, fordi de blev målt op imod alt det, medarbejderne havde ydet."

Hvad får sundhedsvæsenet for de 20 millioner kroner, Region Sjælland vælger at bruge på det her?

"Forhåbentlig nogle medarbejdere, der føler sig motiverede. Det er en langsigtet investering i at få et endnu bedre sundhedsvæsen," siger Leif Vestergaard Pedersen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

Lars Gaardhøj

Regionsrådsformand (S), Region Hovedstaden, 2. næstformand, Danske Regioner, formand, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, bestyrelsesmedlem, Wonderful Copenhagen
cand.mag. i samtidshistorie (Syddansk Uni. 2001)

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

0:000:00