Regioner advarer regeringen: Vi risikerer A- og B-hospitaler

FORHANDLINGER: Der er lagt op til svære drøftelser, når regionerne og regeringen torsdag indleder forhandlingerne om sundhedsvæsenets økonomi. Vi skal have flere midler, lyder det fra regionerne. 

Torsdag eftermiddag begynder ”slaget om sundhedsvæsenet”.

Sådan lyder den bastante udmelding fra Danske Regioner forud for økonomiforhandlingerne med regeringen. Og der er fra regionernes side lagt op til dramatiske forhandlinger.

”Der er ikke så meget at rafle om: Hvis regeringen mener sine fine tilkendegivelser om et bedre sundhedsvæsen alvorligt, skal regionerne have flere midler til driften af sundhedsvæsenet,” siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, og fortsætter:

”Når patienter og personale bliver stillet bedre forhold i udsigt, skal der også leveres på det.”

Han henviser til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale efter regeringsudvidelsen i efteråret sagde, at ”vi vil værne om det danske velfærdsamfund”. Løkke pegede blandt andet på, at grundstenene i den danske velfærd er et godt sundhedsvæsen og en værdig ældrepleje.

Handling bag ordene
Men nu skal der handling bag de ord, siger Bent Hansen, der kræver flere midler. Han vil blandt andet bringe argumentet om et konstant stigende pres på hospitalerne med til forhandlingsbordet.

Læs også: Store opgaver venter: Sundhedsminister vender tilbage fra barsel

”Lad mig minde regeringen om, at den selv har beregnet, at det demografiske pres med blandt andet flere ældre løber op i en milliard kroner om året. Læg så oveni, at antallet af psykiatriske patienter stiger og stiger, og alene i 2018 kan det betyde ekstraudgifter for regionerne på 400 millioner kroner,” siger Bent Hansen og fortsætter:

”Det kræver altså ikke en doktorgrad at regne ud, at det kalder på en solid økonomisk indsprøjtning til regionernes driftsbudgetter. Og så har vi slet ikke taget hul på, hvordan dyr hospitalsmedicin stadig presser personalet på hospitalerne til det yderste,” siger Bent Hansen.

Flere krav til forhandlingerne
Regionerne kommer til økonomiforhandlingerne med en række krav, blandt andet et krav om at afskaffe produktivitetskravet på to procents meraktivitet på hospitalerne. Samtidig vil regionerne have ansat mere personale på hospitalerne.

Også hospitalsbygningerne skal vedligeholdes og moderniseres, påpeger Bent Hansen, der advarer mod A- og B-hospitaler.

”De nye såkaldte kvalitetsfondsbyggerier udgør kun en femtedel af vores samlede hospitalsmasse, og patienterne er bestemt ikke tjent med, hvis vi ender med A og B-hospitaler. Derfor skal den øvrige anlægsramme som minimum bevares på 2,5 milliarder kroner. Det er det absolutte minimum, og det efterlader ikke én krone til for eksempel at modernisere de ældre hospitaler,” siger Bent Hansen.

Forrige artikel Støjberg har mistet tillid til udvalg: Vores arbejde saboteres Støjberg har mistet tillid til udvalg: Vores arbejde saboteres Næste artikel Christiansborg udsat for hærværk Christiansborg udsat for hærværk
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.