Regioner efterlyser ny kurs for sundhedsvæsenet

GENERALFORSAMLING: Fokus skal først og fremmest være på at fremme sundhed – og ikke kun behandle sygdom. Sådan lyder det i et nyt udspil fra Danske Regioner, som også foreslår at skrotte produktivitetskravet. 

AARHUS: De mange gamle og syge kræver et kursskifte i sundhedsvæsenet.

Sådan lyder det fra regionernes formand, Bent Hansen, der torsdag har præsenteret et nyt udspil i forbindelse med Danske Regioners generalforsamling.

Det nye udspil skal sikre mest mulig sundhed for pengene, fortalte Bent Hansen i sin tale på generalforsamlingen i Aarhus torsdag morgen.

”Alle prognoser viser, at danskerne fremover lever længere og får flere kroniske sygdomme. Den udvikling vil presse sygehusvæsenet i en grad, så det ikke længere er muligt blot at svare igen med øget sygehusproduktion,” lød det fra Bent Hansen, der fortsatte:

”I dag vil jeg gerne invitere staten, kommunerne, praksissektoren og alle andre samarbejdsparter i det danske sundhedsvæsen til at se frem på de næste ti år med et udvidet fokus.”

Borgernes behov i centrum
Han peger på at fokus for det første skal være på at fremme sundhed – og ikke kun behandle sygdom. For det andet skal der fokuseres på borgerens behov for livskvalitet og sammenhæng i behandlingen frem for den enkelte diagnose.

Læs også: Her er hele Bent Hansens tale til Danske Regioners generalforsamling

Og for det tredje skal det samlede behandlingsforløb effektiviseres, frem for alene at øge produktiviteten i den enkelte sektor.

”Kort sagt, vi skal indrette vores indsatser efter borgernes behov for at sikre 'Sundhed for alle',” sagde Bent Hansen og fortsatte:

”Vi vil i regionerne se os selv som andet og mere end sygehusejere. Vi vil se sygehusene som ét af flere virkemidler til at levere sundhed.”

KL hilser forslag velkomment
I Danske Regioners nye udspil fremgår det, at regionerne ønsker at få ansvaret for den samlede sundhedsindsats.

”Vi skal tage et stort ansvar for at skabe sammenhæng i det samlede patientforløb, formulere fælles mål sammen med de øvrige aktører og sikre, at vores fælles indsats bidrager til at skabe mest sundhed for pengene,” sagde Bent Hansen i sin tale.

KL hilser udspillet fra Danske Regioner velkommen, fortæller Thomas Adelskov, der er formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg.

”Jeg ser flere gode spor, som vi gerne vil samarbejde med regionerne om. Det er positivt, at regionerne vil til at agere mere udadvendt og i højere grad bidrage til at binde sundhedsvæsenet sammen,” siger han og fortsætter:

”Vi mener også, at mere hensigtsmæssige incitamenter på hospitalerne vil gøre, at man ser ud over egen sektorgrænse og i højere grad fokuserer på sammenhængen for vores fælles borgere.”

Drop produktionskrav!
En anden varm kartoffel i sundhedspolitikken for tiden er det såkaldte produktionskrav, der går ud på at øge produktiviteten på sygehusene med to procent årligt. Og det kom Bent Hansen også ind på ved Danske Regioners generalforsamling.

”Vi går til sommerens økonomiforhandlinger med et krav om at fjerne både produktivitetskravet og aktivitetspuljen fra 2018. Vi er vores ansvar bevidst, og vores budskab til regeringen er klart: lad os styre efter det, der giver værdi, og måle på det, der giver mening,” sagde Bent Hansen i sin tale.

Han understregede, at regionerne ikke ønsker at gå fra styring til fri leg.

”Vi ønsker at efterleve vores fælles mål om høj kvalitet og effektivitet i vores fælles sundhedsvæsen,” sagde han.

Bent Hansen peger på, at regionerne i 2016 indgik en aftale med regeringen og kommunerne om otte nationale mål for sundhedsvæsenet. En aftale, som regionerne står ved.

”Derfor er det hverken fornuftigt eller nødvendigt at binde finansieringen op på isolerede produktionsmål for sygehusene,” lød det fra Bent Hansen.

Regioner er en eksportvare
Da Lars Løkke Rasmussen (V) i sommeren 2015 overtog nøglerne til Statsministeriet, gav han samtidig regionerne fire år til at vise deres værd. Og hvis ikke de kan det, skulle de ikke overleve, sagde Løkke i 2015.

Men truslen om lukning forstår Bent Hansen ikke.

”Det er jo egentlig lidt underligt, at den diskussion stadig ulmer. For sundhedsvæsenet og den regionale udvikling er på den ene eller anden måde regionalt organiseret i det meste af Europa, og de fleste eksperter anerkender regionernes gode resultater og manglen på alternativer,” sagde Bent Hansen og tilføjede:

”Her i tiåret for regionernes dannelse kan den danske regionsmodel nærmest ses som en eksportvare.”

Han pegede blandt andet på, at der i nabolande som Norge og Sverige har været tilløb til at skabe regioner af dansk størrelse.

Forrige artikel Tænkepause før slutspurt: Regeringen opgiver boligskatteplan Tænkepause før slutspurt: Regeringen opgiver boligskatteplan Næste artikel Løkke holder fast i forhadt produktivitetskrav Løkke holder fast i forhadt produktivitetskrav
Internt notat var Støjbergs vigtigste forsvarsvåben 

Internt notat var Støjbergs vigtigste forsvarsvåben 

INSTRUKSKOMMISSION: Tidligere udlændingeminister Inger Støjberg parerede søndag en stor del af de kritiske spørgsmål om en ulovlig instruks fra 2016 med et godkendt ministernotat, der åbnede for individuel sagsbehandling af unge asylsøgende par.