Regioner får en halv milliard mindre end ønsket

AFTALE: Regeringen og Danske Regioner blev sent torsdag aften enige om en aftale, der giver danske sygehuses økonomi 1,5 milliarder kroner.

Regeringen og Danske Regioner blev torsdag aften enige om regionernes økonomi efter hårde forhandlinger. 
Regeringen og Danske Regioner blev torsdag aften enige om regionernes økonomi efter hårde forhandlinger. Foto: Erik Refner/Scanpix
Cecilie Gormsen

De danske sygehuse får en halv milliard kroner mindre næste år, end de havde ønsket sig. 

Det står klart, efter regeringen og Danske Regioner sent torsdag aften blev enige om regionernes budget for 2016 efter hårde forhandlinger. Aftalen giver de danske sygehuses økonomi en indsprøjtning på 1,5 milliarder kroner, hvor regionerne ellers havde krævet to milliarder for at kunne undgå nedskæringer.

Den nye aftale giver blandt andet et økonomisk løft til håndteringen af de stigende medicinudgifter og den øgede kapacitet på sygehusene. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) glæder sig over den nye aftale: 

"Sundhed er en klar prioritet for denne regering, og derfor glæder det mig også, at vi på trods af en stram tidsplan og en endnu strammere økonomi har fundet penge til at håndtere de stigende medicinudgifter og byggeriet af de nye supersygehuse," siger han i en pressemeddelelse.

Flere penge i udsigt
Ifølge finansministeren vil flere midler til sundhedsområdet være et centralt emnet i forhandlingerne om finansloven for 2016, og dermed er der mulighed for, at sygehusene kan få flere midler, når finansloven er på plads.

"Regeringen vil fortsætte prioriteringen af sundhedsvæsenet i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, og derfor vil vi i løbet af efteråret fremlægge en status på sundhedsområdet, som vil danne grundlag for yderligere tiltag," siger Claus Hjort Frederiksen. 

Danske Regioner havde håbet på flere penge, men formand Bent Hansen (S) kalder forhandlingerne for det muliges kunst.  

"Vi har ikke fået, hvad vi kom efter, men vi får nogenlunde dækket udgifterne på medicinområdet i 2016. Samtidig anerkender vi, at der i modsætning til andre velfærdsområder, er tilført ekstra midler til sundhedsområdet," siger Bent Hansen og fortsætter:

"Forhandlinger er det muliges kunst, og vi fik i forhandlingerne trods alt hævet niveauet. Samtidig forventer vi, at der tilføres flere midler ved finanslovsforhandlingerne, udtaler Bent Hansen, formand for Danske Regioner."

S: Træerne vokser ikke ind i himlen
Dansk Folkeparti mener, at regeringen bevæger sig i den rigtige retning med den nye aftale, men forklarer samtidig over for Ritzau, at der er brug for at få tilført flere penge til sygehusene i næste års finanslov, der skal forhandles på plads i efteråret. 

I rød blok er glæden svær at spore over den nye økonomiaftale. Hos Socialdemokraterne er finansordfører Benny Engelbrecht ikke imponeret:

"Jeg tror, mange danskere har fået en berettiget forventning om, at Venstre nærmest kunne løse alle problemer i sundhedsvæsenet, men vi kan konstatere, at træerne ikke vokser ind i himlen," skriver han i en skriftlig meddelelse.

Også SF's finans- og sundhedsordfører Jonas Dahl er utilfreds med den nye aftale, og han kalder det galimatias, at pengene ikke følger med de stigende udgifter.

"Det er fuldstændig uholdbart, at regeringen hverken tør prioritere i de stigende medicinudgifter eller betale den fulde regning, det betyder i sidste ende dårligere service og fyringer i regionerne. Jeg synes faktisk, det svarer til at løbe fra regningen og lade patienterne i stikken," siger han i pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00