Regioner går på ferie midt i en bitter familiefejde

Har Søren Brostrøm ret i, at sundhedsvæsenet befinder sig i en historisk krise? Jakob Kjellberg, Mads Koch Hansen, og Christian Freitag vurderer krisens omfang. De taler også om svage regioners oprør i Danske Regioner og dommen over sundhedsreformen. 

Solidariteten mellem regionerne ligger på et alt for lille sted, mener dagens deltagere i politisk stuegang. Fra venstre: Vive-professor Jakob Kjellberg, tidligere lægeformand Mads Koch Hansen og tidligere PLO-formand og aspirerende folketingspolitiker Christian Freitag (K). 
Solidariteten mellem regionerne ligger på et alt for lille sted, mener dagens deltagere i politisk stuegang. Fra venstre: Vive-professor Jakob Kjellberg, tidligere lægeformand Mads Koch Hansen og tidligere PLO-formand og aspirerende folketingspolitiker Christian Freitag (K). Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg ToftMaja Sophie Simonsen

Sidste omgang Politisk Stuegang inden ferien gør status. Status på krisen i sundhedsvæsenet. Den interne splid i Danske Regioner er på programmet. Det samme er Sundhedsreformen, der bliver dissekeret af dagens gæster. 

Politisk Stuegang er tilbage igen efter sommerferien. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, er gæst, når vi optager Politisk Stuegang med tidligere Vive-forsker, Sidsel Vinge.

Fakta

Dagens gæster er: 

Mads Koch Hansen,
tidligere formand for Lægeforeningen, lægelig direktør på sygehus lillebælt. I dag selvstændig rådgiver omkring sygehusdrift og ledelse.

Jakob Kjellberg,
professor i Sundhedsøkonomi hos Vive

Christian Freitag,
praktiserende læge, tidligere formand for PLO, og nu også folketingskandidat for Konservative. 

Det siger dagens gæster i podcasten:

Hvad er scenariet, hvis de nuværende problemer ikke bliver løst?

“Hvis sundhedsforsikringer går fra at være “nice to have” til “need to have,” så nærmer vi os en nedsmeltning af sundhedsvæsenet.” - Jakob Kjellberg.

Hvilken type krise befinder sundhedsvæsenet sig i?

"Der er også en stemningskrise blandt sundhedspersonalet. De føler sig ikke hørt. Og de mener, at deres tid går med bare at producere og følge systemer. De skifter job i stor stil - også ud i vikarbureauer. De mange skift skader sundhedsvæsenet og patienterne." - Christian Freitag.

Om udsigten til at Region Hovedstaden hjælper Region Sjælland frivilligt:

“Det vil betyde, at Region Hovedstaden skal erkende, at de har 10 og 20 procent flere speciallæger per indbygger end de øvrige regioner. Og så skulle Region Hovedstaden beslutte sig for at ændre det. Og de skulle så lade være med at ansætte flere speciallæger. Men det kommer ikke til at ske.” - Mads Koch Hansen.  

Lyt til podcasten via linket øverst i artiklen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Koch Hansen

Bestyrelsesformand Det Nationale Sorgcenter, seniorrådgiver, Rud Pedersen,
speciallæge i anæstesiologi

Christian Freitag

Fhv. formand, PLO, speciallæge i almen medicin
cand.med. (Københavns Uni. 1995)

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00