Regioner: Vi tager kommuners beslutning til efterretning

FUSIONSFUSER: En fusion mellem KL og Danske Regioner blev fredag lagt på is af de delegerede ved KL’s generalforsamling. Danske Regioner tager beslutningen til efterretning.

Danske Regioners formand, Bent Hansen, og KL's formand, Martin Damm, da de præsenterede planerne om en fusion i november 2014. 
Danske Regioners formand, Bent Hansen, og KL's formand, Martin Damm, da de præsenterede planerne om en fusion i november 2014. Foto: Per Bang Thomsen
Cecilie GormsenLasse Lange

Planerne om et fornuftsægteskab mellem to mastodonter i det decentrale Danmark, nemlig Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, er efter alt at dømme døde.

På Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg stemte 255 af de delegerede fredag for indtil videre at droppe planerne om at fusionere KL og Danske Regioner. 248 stemte imod forslaget om at lægge fusionsplanerne på is.

Hos Danske Regioner vil man diskutere beslutningen fra Kommunalpolitisk Topmøde allerede i næste uge.

"Vi tager beslutningen på KL’s topmøde til efterretning. På torsdag, hvor vi i Danske Regioner har bestyrelsesmøde, vil dette være et punkt på dagsordenen," siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner i en pressemeddelse.

I Aalborg har modstanden mod fusionen i løbet af topmødet givet anledning til en del uro, og en del borgmestre tog da også ordet for at kritisere planerne ved delegeretmødet fredag.

KL-formand vil ikke trække sig
Mange mindre og mellemstore kommuner frygtede at blive sat uden for indflydelse, fordi beregninger viser, at regionerne og de fire største kommuner stod til at få flertal i den nye bestyrelse. I den oprindelige køreplan hed det, at fusionen endeligt skulle gennemføres i 2018. KL's formand, Martin Damm, ville efter afstemningen ikke sætte et nyt årstal på en eventuel fusion.

"Vi vil gerne have en god debat på vores delegeretmøde, men det er ikke et forslag, vi vil komme rendende med i tide og utide."

Er fusionen død?

"Det er et godt spørgsmål. Den er i hvert fald sat på pause.”

Hvis man som politisk leder kommer i mindretal i afgørende spørgsmål, så er det almindeligt, at man overvejer sin position. Giver det her dig anledning til at overveje, om du stadigvæk skal være formand?

"Nej, ikke det fjerneste, overhovedet. Hvis man gik rundt med de tanker, så ville man jo lade være med at lægge noget frem af skræk for, om medlemmerne synes om det, man lægger frem."

Skarp kritik fra talerstolen
Gentoftes konservative borgmester, Hans Toft, der har siddet på sin post gennem 22 år, gik fra talerstolen før afstemningen hårdt efter Martin Damm. 

"Det er første gang i min borgmestertid, at jeg tager ordet på et delegeretmøde. Baggrunden for at jeg melder mig i talerækken er principiel. I alle mine år som borgmester har det været en topprioritet i KL, at KL har fremstået og fungeret som en enhed og i enhed," sagde han og fortsatte:

"Jeg finder det derfor særdeles beklageligt, at dette lederskab ikke videreføres af den nuværende formand. Og jeg må sige: ’Kære formand! Du er ved at bringe KL i en position, der ikke er set i de sidste 20 år. Hvor næsten en tredjedel af alle borgmestre melder fra og anviser en anden vej. Du er på vej til at splitte KL. Og du åbner for, at vi skal se KL — ikke i sammenhold — men delt og opdelt i interessegrupper, hvor næste skridt er, at en meget stor gruppe i KL vil se sit helt eget spor og forfølge, også i denne sag. Så helt overordnet: Jeg finder det dybt, dybt beklageligt, det der er sket og er ved at ske. Dybt, dybt beklagelig udvikling for KL og det kommunale Danmark," lød det fra talerstolen.

KL-formand Martin Damm mener dog ikke, at han har skabt splittelse:

"Det synes jeg ikke. Når en bestyrelse siger, at nu vil vi gerne tale med vores delegerede, så har vi en ide om, at de udtrykker, hvad de mener om en sag. Alternativet er, at man skal lukke sig om sig selv og ikke drøfte med sine delegerede," siger han.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00