Regionernes økonomiaftale er på trapperne

ØKONOMI: Regeringen og Danske Regioner forhandlede fredag om økonomiaftale for 2019, og forhandlingerne fortsætter i weekenden. Aftalen er tæt på, men den økonomiske ramme er ikke på plads.

Økonomiforhandlingerne med regionerne har stået på et par uger. Her sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og finansminister Kristian Jensen (V) mandag 24. maj.
Økonomiforhandlingerne med regionerne har stået på et par uger. Her sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og finansminister Kristian Jensen (V) mandag 24. maj.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

"Mon ikke vi er meget klogere, når vi når grundlovsdag. Det er jeg meget sikker på."

Sådan lød forudsigelsen fra Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, på vej ind til økonomiforhandlinger med regeringen fredag eftermiddag.

Økonomiforhandlinger, der er nået så langt, at regeringen kunne møde op med en samlet aftaletekst, sagde finansminister Kristian Jensen (V).

"Vi er kommet derhen i aftaleforløbet, hvor vi har en fuld aftaletekst på bordet. Det skal vi selvfølgelig høre Danske Regioners kommentarer til," sagde Kristian Jensen.

Udover fredagens økonomiforhandlinger skal regeringen også mødes med Danske Regioner både i løbet af weekenden og mandag.

Ingen tal uden for forhandlingslokalet
Parterne nærmer sig en aftale, men det store åbne spørgsmål er størrelsen på den økonomiske ramme.

Gennem forhandlingsforløbet har Stephanie Lose stået fast på ikke offentligt at melde noget tal ud for, hvor meget Danske Regioner går efter at få til budgetterne næste år. Hun melder dog om, at regionerne ønsker et "substantielt løft" og mere end de 500 millioner, som var sidste års resultat.

Regeringen har ikke endeligt spillet ud med et bud på den økonomiske ramme, lød det fra finansministeren fredag.

"Vi er nødt til at høre nogle tal fra regionerne om, hvad for eksempel kvalitetsfondsbyggerierne kommer til at trække fremadrettet, inden vi kan lægge det økonomiske puslespil," sagde Kristian Jensen.

Minister: Regioner skal tage ansvar for psykiatri
Fredagens økonomiforhandlinger kommer, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag i sin afslutningstale varslede to forskellige sundhedspolitiske udspil til efteråret.

For det første en handlingsplan for psykiatrien, som også er et omdrejningspunkt for regeringens forhandlinger med regionerne. Her har regeringen meldt ud, at de vil have regionerne til at tage et større ansvar for psykiatrien.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) pegede på, at man fra national side har givet flere penge til psykiatrien, blandt andet via satspuljen. Hun mener ikke, at regionerne lever op til deres del af ansvaret.

"Vi kan se, at regionerne i deres regnskab for 2017 faktisk har brugt færre penge på psykiatrien, end de gjorde i 2016," sagde Ellen Trane Nørby.

"Vi fremlægger en psykiatrihandlingsplan til efteråret, fordi vi fra regeringens side problemerne i psykiatrien meget alvorligt. Men vi har også behov for, at regionerne engagerer sig, og at vi reelt set kan se, at de også prioriterer det i deres daglige planlægning."

Regionerne vil stå i centrum for det nære
Udover psykiatriplanen vil regeringen også komme med et udspil til en større sundhedsreform til efteråret. Sundhedsreformen skal sætte retningen for de næste ti års udvikling af sundhedsvæsenet, sagde statsministeren onsdag.

"Jeg hører statsministeren sige, at regeringen gerne vil styrke det nære sundhedsvæsen. Det er en dagsorden, vi deler i regionerne," sagde Stephanie Lose, der lagde vægt på regionernes egen rolle i en reform:

"Vi ser helt naturligt, at vi, som har populationsansvaret – det samlede ansvar for at binde sundhedsvæsenet sammen – kan spille en rolle i at få overgangene til at fungere meget bedre og skabe den her omstilling af sundhedsvæsenet mod et mere nært sundhedsvæsen."

Regeringens ide om at erstatte aktivitetspuljen og to-procents produktivitetskravet med "nærhedsfinansiering" er også på forhandlingsbordet, lød det fra Stephanie Lose.

"Samtidig med at vi diskuterer, om vi kan og skal omstille sundhedsvæsenet, så diskuterer vi også, om der kan være økonomiske incitamenter, der kan understøtte det, og hvad det i givet fald kunne være. Det diskuterer vi selvfølgelig meget gerne, selvom vi jo grundlæggende ikke mener, der er brug for en ny styringsmodel."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00