V-regionsformand til Løkke: Nedlæggelse af regionerne løser ikke de mest alvorlige problemer

TALE: I sin måske sidste tale til Danske Regioners generalforsamling, forsvarede formand Stephanie Lose (V) hårdnakket regionernes eksistens i skyggen af regeringens sundhedsreform. Regeringens reform er uigennemskuelig og løser ikke de mest alvorlige problemer, lød det i talen fra Aarhus. 

Stephanie Lose (V) fik et langt bifald, da hun advarede om, at sundhedsreformen kunne bane vej for flere politiske rævekager mellem regeringen og Dansk Folkeparti, hvilket hun mener, der er sket på trafikområdet.
Stephanie Lose (V) fik et langt bifald, da hun advarede om, at sundhedsreformen kunne bane vej for flere politiske rævekager mellem regeringen og Dansk Folkeparti, hvilket hun mener, der er sket på trafikområdet.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regeringen burde droppe planerne om at nedlægge regionsrådene og i stedet fokusere på mindst tre alvorlige problemer, som sundhedsvæsenet står over for:

Mere forebyggelse af sygdom, bekæmpelse af social ulighed i sundhed og mere fokus på patienternes sundhed frem for snævert fokus på behandling.

Det var blandt hovedbudskaberne, da Stephanie Lose (V) torsdag holdt sin formandstale til Danske Regioners generalforsamling i Aarhus. Læs den her

Ud over at komme med en stribe sundhedspolitiske forslag var forsvaret af regionsrådene et centralt tema i talen.
Stephanie Lose gjorde intet for at skjule, at hun mener, at regeringen forsøger at gøre regionsrådene til syndebuk.

”Hvis man skal tro det billede, der tegnes af regeringen, så kan alle problemer løses ved at nedlægge regionerne eller rettere regionsrådene: geografiske forskelle, forebyggelige genindlæggelser, manglende kapacitet og ensartethed i kommunerne. Ja, man får næsten indtryk af, at der heller ikke vil være lægemangel eller behandlingsfejl efter en reform,” lød det fra Stephanie Lose, der holdt tale, efter deltagerne havde set en kampagnevideo for regionernes indsats på sundhedsområdet.  

Positiv over for sundhedsfælleskaber
Stephanie Lose understregede, at Danske Regioner gerne vil være med til at lave reformer af sundhedsvæsenet. Og at kommuner, regioner og praktiserende læger skal arbejde tættere sammen. Regeringens forslag om sundhedsfælleskaber kan man i Danske Regioner godt se muligheder i.

”Sundhedsfællesskaberne er til gengæld på mange måder udtryk for en rigtig tanke. I regionerne ønsker vi også et langt tættere samarbejde mellem hjemmeplejen, hospitalet og de praktiserende læger,” sagde Stephanie Lose, der også pegede på, at regionerne i flere år har foreslået, at man får et større praktisk og økonomisk samarbejde med kommunerne.

To milliarder, tak
Talen var også en optakt til de årlige økonomiforhandlinger med regeringen. Det er langtfra alle år, at Danske Regioner har villet sætte konkret tal på, hvor mange penge det regionale sundhedsvæsen bør have tilført.

Men beskeden fra Stephanie Lose var klar. Regionerne har brug for 2 milliarder kroner mere til drift. Hvilket i runde tal næsten er dobbelt så meget, som regionerne typisk har fået siden 2009.

”Det er ikke penge øremærket til nye opgaver, men til at styrke indsatsen i patientbehandlingen generelt og dermed også til at lette presset på vores medarbejdere i hverdagen,” sagde Stephanie Lose, der understregede, at regeringen også skal sikre flere penge til, at kommunerne kan løfte deres sundhedsindsats.  

Talen sluttede også med forsvaret af de fem regionsråds eksistens.

”Regeringen undervurderer det regionale demokrati, når den foreslår, at regionsrådene skal erstattes af bestyrelser. Det handler ikke om vores taburetter. Det handler om borgernes demokratiske indflydelse. De skal vide, hvem de kan gå til, og hvem de kan stille til ansvar,” lød det fra Stephanie Lose, som fik et langt bifald fra deltagerne. 

Dokumentation

Læs talen her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00