Republikanerne appellerer ikke til asiatisk-amerikanske vælgere

DEMOGRAFI: Den asiatiske vælgerskare i USA er den rigeste af alle samfundsgrupper. Gruppen er familieorienteret, hårdtarbejdende og selvberoende – traditionelle konservative mærkesager. Alligevel stemmer 74 procent på demokraterne.

Da denne unge mand - Joseph Choe, en asiatisk-amerikansk universitetsstuderende fra Harvard - under et vælgermøde stillede Trump et spørgsmål om USA's forhold til Sydkorea, afbrød Trump ham for at spørge, om han var fra Sydkorea. Efterfølgende sagde en anden mødedeltager til Choe: "Du bliver nødt til at vise ham din fødselsattest, mand!"
Da denne unge mand - Joseph Choe, en asiatisk-amerikansk universitetsstuderende fra Harvard - under et vælgermøde stillede Trump et spørgsmål om USA's forhold til Sydkorea, afbrød Trump ham for at spørge, om han var fra Sydkorea. Efterfølgende sagde en anden mødedeltager til Choe: "Du bliver nødt til at vise ham din fødselsattest, mand!"Foto: Youtube/C-Span
Annegrethe Rasmussen

WASHINGTON DC – De er velhavende, de arbejder hårdt, gifter sig tidligt og hylder som oftest traditionelle konservative værdier om ikke at forlade sig på offentlige ydelser. Alligevel stemte tre ud af fire asiatiske amerikanere på demokraterne ved de seneste to præsidentvalg, og sådan ser det ud til at gå igen i 2016.

Det har ikke altid været sådan. Ved valget af George H.W. Bush i 1992 vandt den republikanske præsident flertallet af vælgere med asiatisk baggrund med 55 procent mod 31 procent til den demokratiske kandidat, og i 1996 kunne Bob Dole også hive et flertal hjem i denne vælgergruppe, selv om Dole ligesom Bush Senior også tabte valget til Bill Clinton.

Siden da er tendensen blevet mere og mere tydelig. Ingen anden vælgergruppe har forandret sig mere radikalt i nyere tid. I 2012 stemte blot 26 procent af asiatiske amerikanere på Mitt Romney, mens 73 procent satte kryds ved Obama. Den asiatiske vælger er i dag mere tilbøjelig til at stemme demokratisk end latinoerne (71 procent) eller kvinderne (55 procent); to vælgergrupper, der sammen med USA’s afroamerikanere (93 procent) altid nævnes, når man gør demokraternes kernevælgere op. Udviklingen har været så markant, at nogle analytikere ligefrem taler om ”republikanernes asiatiske erosion.”  

Det bør bekymre republikanerne, dels fordi indvandringen fra asiatiske lande nu har overhalet indvandringen fra Latinamerika, dels fordi gruppen, der lige nu blot udgør 4 procent af vælgerne, vil vokse i de kommende år – asiaterne udgør nemlig den hurtigst voksende etniske gruppe i USA. I visse stater, f.eks. Californien, er asiatiske amerikanere allerede en magtfaktor. I The Golden State udgør de 12 procent af de registrerede vælgere, og i 2016 vil gruppen udgøre 11 procent af den samlede amerikanske befolkning.

Konservative værdier i højsædet
Udviklingen optager mange eksperter, der peger på, at asiatiske amerikanere som gruppe ikke blot deler en række basale værdier, der som nævnt overlapper med, hvad man traditionelt ser som konservative dyder, men også nyder livsomstændigheder, som meningsmålingsinstitutterne normalt forbinder med en forkærlighed for det republikanske parti.

Ifølge US Census Bureau ligger den gennemsnitlige årlige asiatiske husstand på 65.469 dollar, den hvide husstand på 51.863 dollar, mens gennemsnitsindkomsten for henholdsvis  sorte og spansktalende husstande er 32.584 og 38.039 dollar. Den asiatiske vælgergruppe er også mere tilbøjelige til at gifte sig som unge og ikke bo sammen før ægteskab. Og rige, gifte vælgere er normalt langt mere tilbøjelige til at stemme til højre.

Det leder frem til det spørgsmål, som den konservative sociolog Charles Murray stiller hos tænketanken American Enterprise Institute i artiklen, ”Hvorfor er asiater ikke republikanere? Asiater er verden over mere entreprenante, arbejdsomme, familieorienterede og selvberoende. Hvis man leder efter en gruppe, der burde være de ’fødte republikanere’, udgør asiaterne en sådan gruppe.”

Social udstødelse
Hvad er forklaringen? Et enkelt ord synes at kunne belyse miseren:

Fordomme eller stereotyper hos republikanerne om ikke-hvide befolkningsgrupper - oftest i form af en ikke særlig godt gemt dagligdags diskrimination i stil med ’du er vist ikke en rigtig amerikaner’ -  får de asiatiske vælgere til ikke at føle sig hjemme hos de konservative.

For nyligt så man et eksempel herpå, da Donald Trump deltog i et vælgermøde i svingstaten New Hampshire arrangeret af den tværpolitiske forening ”No Labels,” der samler demokrater, republikanere og uafhængige politikere til tværpolitiske debatter. Joseph Choe, en asiatisk-amerikansk universitetsstuderende fra Harvard, bad om ordet for at stille et spørgsmål om USA’s forhold til Sydkorea. Før han havde talt ud afbrød Trump ham med et spekulativt modspørgsmål: "Er du fra Sydkorea?" Meningsudvekslingen kan ses her.

Choe svarede, "Nej, det er jeg ikke. Jeg er født i Texas og opvokset i Colorado." Svaret udløste latter fra publikum, og et skuldertræk fra kandidaten. Efterfølgende blev Trump udsat for kritik blandt andet i medier som NPR og Huffington Post, mens en deltager i mødet efterfølgende sagde til Choe: "Du bliver nødt til at vise ham din fødselsattest, mand!"

Den vittighed var selvfølgelig en henvisning til Trumps tidligere årelange korstog om at få udleveret en officiel kopi af Barack Obamas fødselsattest som bevis for, at Obama var en ”ægte amerikaner”, der var født i USA.

Europæere ses som mere amerikanske
Cecilia Hyunjung Mo, der selv har asiatiske rødder og er adjunkt i statskundskab ved Vanderbilt University, har forsket i sagen med sine kolleger Alexander Kuo og Neil Malhotra. Hun peger i en ny artikel i det akademiske tidsskrift The Conversation også på, at ”følelsen af ​​social udstødelse som følge af deres etniske baggrund kan skubbe asiatiske amerikanere væk fra det republikanske parti.” I artiklen dokumenterer hun også hvorfor, og viser hvordan asiatiske amerikanere fortsat og på trods af deres succes i det amerikanske samfund fortfarende føler sig udenfor, socialt udelukket eller ”mindre amerikanske” end andre amerikanere.

Hun henviser blandt andet til en undersøgelse fra 2008, der viser, at den gennemsnitlige amerikaner eksempelvis anser en hvid europæisk berømthed (Kate Winslet) for ”mere amerikansk” end en asiatisk amerikansk berømthed (Lucy Liu). Paradoksalt nok opfattes asiatiske amerikanere altså som ”mindre amerikanske” af andre etniske grupper, mens gruppen omvendt selv har ”lige så patriotiske holdninger til USA og selv føler sig lige så amerikansk, som hvide amerikanere gør.”

Forskerne konkluderer, at så længe den konservative diskurs fortsat identificerer asiater som en gruppe af ”indvandrere,” der tilmed ses som ”modtagere” af ydelser frem for ”ydere” (hvide amerikanere ser sig selv som en gruppe, der yder mere, end de modtager fra samfundet), er der ingen chance for, at republikanerne vil kunne kapre flere af de asiatisk-amerikanske stemmer ved præsidentvalget i 2016.

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington DC


Annegrethe Rasmussen skrev for Altinget fra Washington frem til udgangen af 2015.

Redaktionen blev da opmærksom på, at der blandt hendes artikler forekommer tilfælde, hvor der er en for Altinget uacceptabel grad af afsmitning i sprog og / eller tankerække og fakta fra andre mediekilder, og hvor disse kilder ikke er angivet.

Redaktionen har ikke konstateret sådanne mangler ved artiklen ovenfor, men såfremt redaktionen modtager oplysninger herom, vil Altinget tage de fornødne skridt.

Se i øvrigt Kulturministeriets vejledning for god citatskik og plagiat i tekster her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00