Rigsrevisionen vil se på Dongs elpriser

UNDERSØGELSE: Rigsrevisionens store kulegravning af Dongs virksomhed udvides med en undersøgelse af prisdannelsen på elmarkedet og Dongs priser. Arbejdet ventes færdigt i starten af 2013.
Rigsrevisionen foreslår at dele Dong-undersøgelsen op i to. Dongs elpriser bliver en selvstændig undersøgelse.
Rigsrevisionen foreslår at dele Dong-undersøgelsen op i to. Dongs elpriser bliver en selvstændig undersøgelse.Foto: Dong Energy
Morten Øyen
Har Dong kunnet sætte elpriserne, som de ville?

Det spørgsmål får nu en helt særlig plads i Rigsrevisionens store undersøgelse af Dong Energy. Det fremgår af et notat til Statsrevisorerne, hvor Rigsrevisionen redegør for, hvordan undersøgelsen af Dong vil blive grebet an.

I notatet beskriver revisionen, at der ikke blot bliver én undersøgelse, men i stedet to forskellige: En om Dongs virksomhed og statens rolle som ejer af Dong, og en anden omkring prisdannelsen på elmarkedet og Dongs priser. Dermed bliver der tale om en bredere undersøgelse, hvor elpriserne vil blive kulegravet, som flere politikere har efterlyst.

"Dong har reelt fået monopoltilstand, og det er nødvendigt at få undersøgt, om de - som vi frygter - har kunnet sætte priserne, som de vil," som Kristian Thulesen Dahl (DF) sagde til Altinget i marts.

Elprisen er kun steget
På bundlinjen står nemlig, at elforbrugerne - selvom elmarkedet blev liberaliseret i 2003 - kun har oplevet stigende elpriser. Liberaliseringen skulle have skabt større konkurrence mellem selskaberne og lavere priser. Men en undersøgelse foretaget af Energistyrelsen og Konkurrencestyrelsen i 2011 viste, at der reelt ikke er nogen konkurrence om kunderne elselskaberne imellem, og at over 90 procent af kunderne ikke har skiftet leverandør.

Fakta
Staten ejer 76 procent af Dong Energy, og det er derfor Statsrevisorernes opgave at holde øje med, om firmaets økonomi er i orden.
Statsrevisorerne meddelte tidligere på året, at de ville se nærmere på Dong-ledelsens dispositioner. Kort efter blev Dong Energys topchef Anders Eldrup opsagt efter gensidig aftale.
Rigsrevisionen har siden anmodet Rigsrevisionen om at undersøge Dong Energy. De er nu kommet med deres forslag til undersøgelsen, som de gerne vil dele i to. Godkender Statsrevisorerne forslaget, ventes undersøgelsen at kunne være færdig i starten af 2013.

Samtidig undrer det Rigsrevisionen, at der stadig er væsentlige forskelle i gennemsnitsprisen på den forsyningspligtige el mellem Øst- og Vestdanmark, selvom elkablet under Storebælt fra 2011 skulle give ens tariffer i hele landet.

Sammenligninger med udlandet
Undersøgelsen om prisdannelsen på elmarkedet vil bygge på en kortlægning af elektricitetens vej fra producent til forbruger. En stor del af undersøgelsen vil dernæst være at sammenligne den gennemsnitlige pris på almindelig el og grøn el med Dongs priser og desuden lave sammenligninger med prisniveuaet i Norden og Tyskland, hvis det er muligt.

Rigsrevisionen ønsker også at se på Energistyrelsens og Energitilsynets myndighedsopgaver på området, og på hvilken måde de er med til at regulere elprisen. Her ønsker revisionen at sikre, at forbrugerne får billig el og ikke betaler for udgifter, som ikke må indregnes i elprisen.

Varetager Dong statens interesser?
Undersøgelsen om Dongs virksomhed skal bestemme, om Dongs virksomhed foretages i overensstemmelse med statens interesser og er baseret på økonomisk sund fornuft. Enhedslisten har tidligere ønsket, at det blev yderligere styrket, at Dong arbejder i statens interesse.

"Hvis Dong stod og skulle sælges, så giver det mening at arbejde for så store overskud som muligt. Men Dong skal ikke sælges. Derfor synes vi, tankegangen skal vendes helt på hovedet, sådan at Dong i stedet primært skal arbejde for statens interesse på energiområdet og ikke efter flere penge på bundlinjen," sagde Enhedslistens Per Clausen tidligere til Altinget.

Dong havde en omsætning i 2011 på 58,6 milliarder kroner og har godt 6000 ansatte, hvilket gør virksomheden til det største statslige aktieselskab. Rigsrevisionen vil i sin undersøgelse se nærmere på Dongs overordnede økonomiske udvikling - særligt efter den store fusion i 2006 - Dongs investeringer og interne økonomiske dispositioner. Sidst skal det vurderes om Finansministeriet - som hovedaktionær i Dong - sikrer statens interesser. Det skal blandt andet belyses, hvordan man sikrer selskabets samfundsansvar, og om ejerrollen har ændret sig i bestræbelser på at gøre Dong mere salgbart.

Statsrevisorerne skal nu sige formelt ja til Rigsrevisionens forslag til undersøgelser. Sker det, forventer revisorerne at have undersøgelsen færdig primo 2013.

Dokumentation
Her er de spørgsmål, Statsrevisorerne ønsker, Rigsrevisionen undersøger:

a) Hvordan varetager staten ejerrollen - fx hvordan er man repræsenteret i DONG's bestyrelse og til generalforsamlinger, og hvordan sikrer man selskabets samfundsansvar?

b) Har ejerrollen ændret sig over tid - fx i bestræbelserne på at gøre DONG salgbart?

c) I hvilken udstrækning drives DONG's virksomhed omkostningseffektivt - dvs. hvordan tages der skyldige økonomiske hensyn ved investeringer, anskaffelser, aflønning af personale, personalegoder mv.?

d) Hvordan er DONG's lønninger og omkostninger og DONG's styring heraf sammenlignet med andre statslige selskaber?

e) Hvordan er DONG's energipriser (inkl. priser på grøn energi) i forhold til andre udbydere på det danske marked og sammenlignet med udenlandske energipriser?*

f) Hvordan har DONG i sin levetid bidraget med skat, kulbrinteskat og udbytte til staten?

g) Hvordan har DONG's bidrag til staten udviklet sig, og hvilke faktorer har påvirket bidragets størrelse?

* Spørgsmål e) om Dongs energipriser behandles i én undersøgelse for sig. De øvrige spørgsmål vil blive behandlet i en anden undersøgelse om Dongs virksomhed, hvor Finansministeriets varetagelse af ejerrollen indgår.

Kilde: Rigsrevisionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00