Riisager tager afsked: Jeg fik modbevist kritikerne

INTERVIEW: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) forlader politik ved det kommende folketingsvalg. Hun ser "tilfreds" tilbage på et virke, hvor hun med egne ord fik modbevist sine kritikere.

"Jeg har forsøgt at være tro mod mit udgangspunkt og samtidig udvise respekt for det, der er," siger Merete Riisager.
"Jeg har forsøgt at være tro mod mit udgangspunkt og samtidig udvise respekt for det, der er," siger Merete Riisager.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Tyson W. Lyall

De danske lygtepæle har båret deres sidste valgplakat med Merete Riisagers ansigt på.

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskriver folketingsvalg –  senest juni næste år – bliver det nemlig samtidig et farvel til dansk politik for undervisningsministeren.

Merete Riisager vil væk fra Slotsholmen. Tilbage i den virkelige verden, som hun kalder den.

Hun forlader ikke dansk politik til ære for et job i Bruxelles, Dansk Erhverv eller en tænketank i Washington.

Fakta
Blå bog
Merete Riisager Andersen
Født 1. marts 1976.
Gift med Mogens Pedersen.

Cand.mag.pæd., Københavns Universitet, 2003.

Kandidat for Radikale Venstre, 2006 til 2010.
MF for Liberal Alliance, sep. 2011.
Undervisningsminister, 28. november 2016.

Manager, Work Life Learning, Lego, 2010 til 2011.
Manager, Learning & Change, Pricewaterhousecoopers, 2007 til 2010.
Konsulent, Work Life Learning, IMS Assima A/S, 2004 til 2007.

Da jeg satte mig på ministerstolen, var der mange, som spåede mig ringe muligheder for at få nogen som helst indflydelse. 

Merete Riisager
Undervisningsminister

Hun forlader det i første omgang til ære for madpakker, lektier og mere tid med familien.

Først skal arbejdet som minister dog gøres færdigt. Et arbejde, mange ifølge hende selv tvivlede på, at hun ville få succes med – men hvor hun med egne ord fik modbevist de kritiske røster.

Jeg har aldrig været optaget af spillet på Christiansborg. Det motiverer mig ikke. 

Merete Riisager
Undervisningsminister

Altinget: uddannelse bad hende uddybe beslutningen og samtidig se tilbage på sine snart to år som undervisningsminister. 

Du begrunder dit farvel med, at du savner virkeligheden. Hvad er det præcis, du savner?

"Det er ekstremt spændende og privilegeret at være i politik, men det er også en særlig verden, som handler om krige. Jeg savner både hverdagen med min familie og hverdagen på en arbejdsplads, hvor man løser en opgave og så får en direkte og ærlig respons. Jeg savner den virkelige verden med alt, hvad dertil hører."

"Jeg har aldrig været optaget af spillet på Christiansborg. Det motiverer mig ikke. Det motiverer mig at skabe resultater i den virkelige verden – hvilket jeg også har været heldig at have muligheden for. Men jeg kommer ikke til at savne det politisk spil. Jeg trænger til at komme ud i den virkelige verden."

Er du træt af politik?

"Jeg har i hvert fald en stor lyst til at gøre noget andet og komme ud og få et rigtigt arbejde igen. Jeg har ikke noget imod at være i avisen, men det gør ikke noget, om der går en uge eller en måned imellem."

Så det var en politikermåde at svare ’ja’ på?

"Jeg savner hverdagen. Jeg ved ikke, hvordan jeg kan beskrive det bedre end det."

Hvornår vidste du med sikkerhed, at det her var den rette beslutning?

"Det er en beslutning, som er vokset hen over sommeren. Jeg traf den så endeligt i sensommeren. Først tog jeg fat i min kreds, som jeg skylder mit virke, og derefter den politiske ledelse i Liberal Alliance, som har givet mig muligheden for at blive valgt og for at være minister."

Hvorfor ikke træde tilbage nu?

"Fordi jeg har noget vigtigt arbejde, jeg skal gøre færdig. Jeg har vigtige forhandlinger om folkeskolen og erhvervsuddannelserne. Det arbejde skal afsluttes og rundes godt af til gavn for eleverne og borgerne."

"Når jeg melder det ud nu, så er det af hensyn til Liberal Alliance og min kreds, som skal have mulighed for at finde en ny spidskandidat på Fyn – og gøre ham (Carsten Bach, red.) klar til valget. Det er et balanceret hensyn til arbejdet i ministeriet og til mit parti."

Tror du, det kommer til at besværliggøre dit arbejde som minister, at du nu står med ét ben halvvejs ude ad døren?

"Det har jeg jo svært ved at vide. Men jeg tror jo altid det bedste om mine kollegaer. Vi ved alle sammen, at vi har et stort ansvar for erhvervsuddannelserne, som har brug for det udspil, vi har fremlagt. Der er stor interesse i sektoren for, at vi får lavet en aftale."

"I folkeskoleforligskredsen drøfter vi justeringer af skolereformen på baggrund af presset på § 16 b. Der er så mange, der ser et behov for at justere skoledagen, og det er en ekstremt vigtig opgave at løse. Så jeg håber, at mine kollegaer holder blikket på bolden."

Du siger til Berlingske, at er du nået længere, end du havde turdet håbe – hvad mener du præcis?

"Da jeg satte mig på ministerstolen, var der mange, som spåede mig ringe muligheder for at få nogen som helst indflydelse. Jeg kom fra det yderste oppositionsparti, og mange røster tvivlede på, om jeg kunne tage skridtet fra kritisk oppositionspolitiker til ansvarlig minister. Der var nok også mange ønsker om, at jeg ikke skulle lykkes. Jeg har jo lukket en række aftaler, og det var rart at modbevise de kritiske røster."

Hvad tænker du på som dine store politiske sejre?

"Jeg arbejder ikke på at opføre monumenter over mig selv, men jeg er mest stolt af, at vi har lavet et stilskifte for folkeskolen. Vi har fået håndværket og praksisfagligheden til at fylde noget mere, og fået fokus på fagene – ikke kun at gå efter den sidste nye metode."

"Lærernes motivation har været helt afgørende for mig. Uden lærerne kan vi ikke skabe en god og velfungerende skole. Der er også kommet større fokus på det gode børneliv. Man skal gå i skole for at lære noget, men man skal også have lov at holde fri og have et helt børneliv, som fungerer."

"Erhvervsuddannelserne har jeg haft et kontinuerligt fokus på. Jeg synes, vi har taget nogle vigtige skridt på det område. Det samme med FGU'en, som jo handler om at få samlet de børn og unge op, som ikke kommer ind på en ungdomsuddannelse i første hug. Det er nogle af de aftryk, jeg har afsat."

Er du stolt af det, du har bidraget med?

"Jeg er i hvert fald tilfreds med de aftryk, jeg har sat. Jeg har forsøgt at være tro mod mit udgangspunkt og samtidig udvise respekt for det, der er. God politik sker ikke ved revolutioner, men ved at arbejde kontinuerligt med viden, forskning og interessenter på området."

Hvad tror du, du kommer til at savne?

"Mine dygtige kollegaer. Samarbejdet med Laura Lindahl, Joachim B. Olsen, Henrik Dahl og alle de fremragende liberale fyrtårne. Når man arbejder i politik, er man så privilegeret, at man får lov at møde mange vidende og spændende mennesker."

"Jeg kommer også til at savne at præge uddannelsessektoren, som jeg brænder virkelig meget for. Men jeg kan mærke, at jeg savner virkeligheden mere, end jeg kommer til at savne politik." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00