Risbjerg: Dansk Folkeparti størst på Sjælland

VALGPROGNOSE: Hvis der var folketingsvalg i dag, ville Dansk Folkeparti få flere mandater end både Socialdemokraterne og Venstre i Sjællands Storkreds. Det viser ny Risbjerg-prognose.

Dansk Folkeparti har overhalet Venstre og Socialdemokraterne og er nu det største parti i Sjællands Storkreds.

Det viser en ny valgprognose, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har foretaget for Altinget på baggrund af hans kvalitetsvægtede gennemsnit af januar måneds meningsmålinger.

I prognosen står Dansk Folkeparti til at få hver fjerde stemme i Sjællands Storkreds, som dækker Lolland-Falster og Sjælland pånær hovedstadsområdet og Nordsjælland.

Det vil udløse syv mandater til Folketinget og er derved en fremgang på tre mandater i forhold til valget i 2011.

Imens står Socialdemokraterne og Venstre hver til at miste et mandat, og de må derfor tage til takke med en delt andenplads med hver seks mandater i landets største storkreds.

Pia-effekt kan forsvinde
Ifølge Søren Risbjerg Thomsen er det ingen overraskelse, at Dansk Folkeparti står stærkt på Sjælland.

”Dansk Folkeparti har længe stået stærkt i Vest- og Sydsjælland, men det hører nok også med, at Pia Kjærsgaard ved de seneste to folketingsvalg har været opstillet i Kalundborg,” siger valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.

I 2011 var Pia Kjærsgaard partiets helt store stemmesluger med lidt over 46.000 personlige stemmer ud af de godt 85.000 stemmer, Dansk Folkeparti fik i Sjælland Storkreds.

Hun har dog valgt at skifte valgkreds med partifællen Søren Espersen, så hun ved næste valg stiller op i Ballerupkredsen i Københavns Omegn. Det kan godt få en effekt på det kommende valgresultat, vurderer Søren Risbjerg Thomsen.

”Vi ved fra forskningen, at personer betyder noget, men det er svært at sige præcist hvor meget. Så der er en 'Pia-effekt', der kan forsvinde ved næste valg,” siger han.

Læs resten af artiklen på Altinget: christiansborg. Her kan du blandt andet se hvilke DF’ere, som står til at blive valgt ind i Folketinget, og hvordan de resterende mandater fordeler sig. Kræver abonnement.

,

Forrige artikel Det sker i EU: Skæbnetime for Grækenland Det sker i EU: Skæbnetime for Grækenland Næste artikel Velkommen til mere Altinget Velkommen til mere Altinget