Risbjerg: Radikale når nyt lavpunkt

RISBJERGS SNIT: De Radikale står til den laveste vælgertilslutning i denne valgperiode, modsat går Socialdemokraterne frem til deres højeste niveau siden valget. Overordnet er der stilstand mellem blokkene i dansk politik, viser Risbjergs snit for januar.

Morten Østergaards Radikale står til at få den laveste vælgeropbakning siden valget i 2011, viser professor Risbjergs kvalitetsvægtede snit af meningsmålinger for januar. 
Morten Østergaards Radikale står til at få den laveste vælgeropbakning siden valget i 2011, viser professor Risbjergs kvalitetsvægtede snit af meningsmålinger for januar. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Morten Øyen

De Radikale fortsætter tilbagegangen i meningsmålingerne, efter Morten Østergaard blev ny leder af partiet. Siden Margrethe Vestager trak sig som partileder i september, er Radikale gået tilbage i hver måned siden.

Fakta
Om Risbjergs snit

Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen skal det være med kildeangivelsen professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.

Og i det nye Risbjerg-snit for januar måned rammer Radikale et nyt vælgermæssigt lavpunkt for hele denne valgperiode. Blot 7,1 procent af vælgerne vil sætte deres kryds ved Radikale nu - mod 9,5 ved valget i 2011.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af januar måneds meningsmålinger, som valgforsker og professor Søren Risbjeg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for Altinget.

Tabet af Vestager koster
Ifølge politisk kommentator for Altinget, Erik Holstein, har udviklingen ikke været vanskelig at forudsige.

”Det er ikke overraskende, at Vestagers ønske om at fortsætte karrieren i Bruxelles ville koste partiet dyrt. Hun havde udviklet sig til en superstærk politiker, der ikke bare kan erstattes,” siger Erik Holstein.

Han peger på, at foruden spørgsmålet om skiftet i partilederens image og gennemslagskraft, så har Radikale ikke rigtig formået på det seneste at spille nogen rolle i værdipolitikken.

”Normalt får både DF og Radikale gevinst af værdidebatterne, men det sker ikke i den aktuelle debat. Den stigende islamiske trussel passer ikke godt med det radikale verdenssyn, og regeringens asylstramninger er heller ikke blevet taget godt imod i det radikale bagland. Så værdipolitikken giver for tiden partiet problemer,” siger Erik Holstein.

Situationen er dog endnu ikke rigtig kritisk for Radikale, vurderer Holstein.

”Man skal huske, at partiets gennemsnitlige niveau i de sidste 40 år kun har været fem til seks procent,” siger han.

S går frem
Risbjergs snit for januar måned er til gengæld god læsning for Socialdemokraterne, der høster sig en statistisk sikker fremgang fra 20.9 procent i december til 22,7 procent i januar. Det er helt modsat Radikales nedtur det højeste Socialdemokraterne har i Risbjergs snit siden valget i september 2011.

Blokkene i dansk politik er overordnet meget fasttømrede.  Efter formandsopgøret i Venstre i juni sidste år stod blå blok til 54,1 procent af stemmerne i Risbjergs snit for juli. Siden juli har blå blok i hver måned ligger på godt 54 procent og ender i januar på 54,2 procent.

Rød blok stod i juli til at samle 45,6 procent af vælgerne, og nu et halvt år senere står regeringen og dens støttepartier til at få 45,5 procent af stemmerne.

Læs hele analysen på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00