Risbjergs analyse af partiernes sociale profiler

VÆLGERANALYSE: Se her, hvordan eksempelvis arbejdere, studerende og pensionister har ændret deres partivalg siden folketingsvalget i 2011. Analysen er lavet af professor Søren Risbjerg Thomsen på baggrund af mere end 200.000 Gallup-interviews.

Blandt pædagoger og andre lavere funktionærer har rød blok flertal. Mere sløjt ser det ud i alle andre stillingsgrupper, viser ny analyse af valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.
Blandt pædagoger og andre lavere funktionærer har rød blok flertal. Mere sløjt ser det ud i alle andre stillingsgrupper, viser ny analyse af valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.Foto: Colourbox

Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab, Altingets valgekspert

Med et meget stort antal Gallup-interviews har Altinget fået mulighed for at studere udviklingen i stillingsgruppernes partivalg fra kvartal til kvartal siden folketingsvalget i september 2011. I denne artikel følges op på tidligere analyser af partiernes sociale profiler med tilføjelse af tal fra det første kvartal af 2015. Der lægges særlig vægt på en omtale af de nye udviklingstendenser med fremgang for rød blok og Socialdemokratiet, der især kan spores over de to seneste kvartaler fra oktober-december 2014 til januar-marts 2015.

Siden valget i september 2011, hvor et knebent flertal til rød blok førte til en S-SF-R regering, har Altingets månedlige gennemsnit af meningsmålinger konstant vist, at kun et mindretal af vælgerne støttede op omkring regeringens parlamentariske grundlag. I 2014 har månedssnittet for rød blok bestående af S, SF, R og EL svinget omkring ca. 45 procent, og det kvartalsmæssige gennemsnit har ligget stabilt mellem 44 og 46 procent. Med 44,8 procent er gennemsnittet for første kvartal af 2015 ingen undtagelse fra denne regel, men tallet skjuler en underliggende tendens, som giver håb for regeringen.

For det første viser de enkelte målinger siden terrorangrebet i København i midten af februar en klart stigende tendens for rød blok. Regner man endvidere tilslutningen til det nye parti Alternativet med til rød blok, viser både gennemsnittet for marts og for april en tilslutning på omkring 47 procent til rød blok. Alternativet er ikke et egentligt socialistisk parti, men går ind for grøn politik og iværksætteri og vil pege på en socialdemokratisk ledet regering

Med den nylige udsigt til fremgang i dansk økonomi og med skærpede krav til mere udsatte grupper slutter de bedre sikrede funktionærer sig nu i stigende omfang til Socialdemokratiet, som nu vinder frem både på bekostning af de andre partier i rød blok og ved at hente vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti. Der er dog stadig et stykke vej til et flertal for rød blok, så det bliver formentlig nødvendigt med en bredere appel til alle grupper i samfundet, hvis det skal lykkes at genvinde regeringsmagten

Søren Risbjerg Thomsen
Valgforsker

Omkring 200.000 Gallup-interviews, gennemført siden valget i september 2011 med oplysninger om stilling og partivalg, er blevet vejet, så de summer op til Altingets gennemsnit af meningsmålinger opgjort for hvert kvartal siden valget. Tabel 1 viser valgresultatet samt Altingets gennemsnit for hver af de 14 kvartaler.

Tabel 1: Altingets kvartalsvise gennemsnit siden valget.

Vejet gennemsnit af meningsmålinger fra Epinion/DR, Gallup/Berlingske, Greens/Børsen, Rambøll/Jyllands-Posten, Voxmeter/Ritzau og YouGov/metroXpress. Statistisk sikre ændringer siden valget er vist med fed skrift, mens statistisk sikre ændringer siden den forrige måling er vist med kursiv.

I tabel 1, som viser Altingets kvartalsvise gennemsnit af meningsmålinger, er tilslutningen til rød blok for januar-marts 2015 ganske vist kun på 44,8 pct., men der er ikke taget hensyn til, at usædvanlige 1,2 pct. ville stemme på ”Andre partier”, sikkert overvejende på grund af Alternativets opstilling. Altingets analyse af vælgervandringerne viser, at ikke mindre end tre fjerdedele af de vælgere, som ville stemme på ”Andre partier” i første kvartal af 2015, havde stemt på et af partierne i rød blok ved valget i 2011. Hvis tre fjerdedele af tilslutningen til andre partier i første kvartal af 2015 er en skjult tilslutning til rød blok, bringer det med lidt god vilje tilslutningen til rød blok op på 45,7 pct., hvilket er det bedste kvartalsresultat for rød blok siden oktober-december 2013. Problemet er blot, at en sådan tilslutning til rød blok kun kan materialisere sig ved et valg, hvis Alternativet kommer over spærregrænsen på 2 procent.

Tabel 1 viser endvidere, at en fremgang til rød blok (inklusive Andre) fra fjerde kvartal 2014 til første kvartal 2015 især bæres af en statistisk sikker fremgang for Socialdemokratiet på 1,5 pct. fra 21,3 pct. i oktober-december 2014 til 22,8 pct. i januar-marts 2015, mens både Radikale og Enhedslisten har sikker tilbagegang på ca. en pct. I blå blok skyldes tilbagegangen en sikker tilbagegang for Venstre på 1,5 pct. fra 24,3 pct. i oktober-december 2014 til 22,8 pct. i januar-marts 2015, hvilket i nogen grad opvejes af en sikker fremgang for Dansk Folkeparti på ca. en procent.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00