Rød blok klar med ti naturnationalparker: ”I dag sætter vi naturen fri”
Regeringen og støttepartier har udpeget de næste ti naturnationalparker på i alt 25.000 hektar. Det er et stort fremskridt for naturen, lyder det fra miljøministeren, der dog gerne havde set et større areal.
Hjalte T. H. Kragesteen
Journalist og redaktørDer er noget spøjst over, at et nybrud i naturpolitikken torsdag blev præsenteret i lokaler, som ikke har hørt under Miljøministeriet i snart mange år.
Men i Børsgade 4 i det nuværende Uddannelses- og Forskningsministerium kunne miljøminister Lea Wermelin (S) og resten af rød blok præsentere de næste ti naturnationalparker.
”I dag sætter vi naturen fri. Vi giver den plads til at være sig selv og ro til at komme sig,” proklamerede Lea Wermelin.
Med de nye ti nye udpegede områder har regeringen og rød blok leveret de i alt 15 naturnationalparker, de lovede før valget. I områderne skal der sættes store græssere ud såsom heste og kvæg, der skal holdes inde bag hegn. Netop hegn har der forinden været strid debat om, da mange lokale frygter for store begrænsninger for friluftslivet.
Plads er også mit mantra.
Lea Wermelin (S)
Miljøminister
Miljøministeren understregede, at man har givet sig god tid til at lytte til de lokale bekymringer, og at man langt de fleste steder ender med at etablere lave hegn. Samtidig påpegede ministeren, at der afsættes fem millioner kroner til hver park, som skal gå til at forbedre friluftslivet.
”Vi har gjort os umage med udvælgelsen. Vi har virkelig fået mange input. Vi har talt med mange, og vi har lyttet til endnu flere,” sagde miljøministeren.
Samlet set fylder de 15 naturnationalparker 25.000 hektar. Det er væsentligt mindre end de 60.000 hektar, som blandt andet Socialdemokratiet havde lovet inden valget.
"Plads er også mit mantra"
Over for Altinget lagde miljøministeren ikke skjul på, at hun gerne havde set et større areal.
”Vi gik til valg på at udpege 15 naturnationalparker og 75.000 hektar urørt skov. Og det leverer vi. Men det er da rigtigt, at vi gerne havde set, at nogle af de her områder blev større. Men dér må vi også erkende, at når vi vil have en geografisk fordeling over hele Danmark, er nogle områder bare mindre. Eksempelvis på Sjælland,” siger Lea Wermelin og fortsætter:
”Jeg er stolt af, at vi ender på 25.000 hektar. Men vi er også i gang med at kigge på kommunale og private arealer for at give et tillæg til naturindsatsen.”
Men kommer man op i en størrelsesorden, der hedder 60.000 hektar?
”Det er for tidligt at sige, hvor vi præcist ender henne.”
Forskerne taler om behovet for plads, og i det lys er der vel en ret stor forskel på, om man ender på 60.000 eller 25.000 hektar?
”Plads er også mit mantra. Og vi har også kigget på størrelsen som et vigtigt kriterium. Men det kan bare ikke stå alene her. Og ser man på gennemsnitsstørrelsen af naturnationalparkerne, lander vi på 1.650 hektar. Jeg synes, vi lander et flot sted,” siger Lea Wermelin
Men føler du, at I nu har et efterslæb i forhold til naturindsatsen?
”Vi skal gøre mere for naturen, ja. Vi er ikke færdige med at gøre alt det, vi gerne vil. Men de 15 naturnationalparker ligger fast nu,” siger Lea Wermelin.
Voldsom debat
Debatten om naturnationalparkerne vidner om, at det ikke altid er lige let at etablere store sammenhængende naturområder. Og Radikales Zenia Stampe sagde da også på pressemødet, at det er kommet bag på dem.
”Lad os sige det, som det er. Det er en debat, der har været langt mere voldsom, end vi havde forudset. Vi troede sådan set, at alle danskere vil tage godt imod idéen om naturnationalparker. Men vi kan godt se, at det ikke altid er lige fredeligt, når vi ændrer på anvendelsen af de naturområder, som danskerne bruger i dag,” sagde Zenia Stampe og fortsatte:
”Det vil få konsekvenser for danskerne, at vi laver naturnationalparker. Men for os er det afgørende, at vi står fast. For det handler om at give naturen områder, hvor den har førsteret.”
Selvom man nu er i mål med de første 15 naturnationalparker, så slutter naturindsatsen ikke her, lød det fra partierne under pressemødet.
Alternativets Torsten Geil sagde eksempelvis, at han satser på flere naturnationalparker i fremtiden.
”Vi er glade for alle 15 naturnationalparker. Men vi skal videre. Vi skal have lavet flere i Danmark,” sagde han og kaldte i øvrigt dagens aftale for den vigtigste grønne beslutning siden klimaloven:
”Det er suverænt den største naturgenopretningsplan, der nogensinde har været i Danmark.”
De ti naturnationalparker er valgt ud fra en bruttoliste på 23. Læs om dem her.