Rød blok om motorcykel-forslag: Det er uansvarligt

SKUDT NED: De røde partier går imod blå bloks forslag om at give 16-årige lov til at køre motorcykel. Det er for risikabelt og kan koste menneskeliv, lyder det.

"Jeg er helt overbevist om, at det vil komme til at koste liv,” siger Andreas Steenberg, transportordfører for Radikale.
"Jeg er helt overbevist om, at det vil komme til at koste liv,” siger Andreas Steenberg, transportordfører for Radikale.Foto: Erik Refner/Scanpix
Emma Qvirin Holst

16-årige skal ikke have kørekort til motorcykel.

I hvert fald ikke, hvis det står til Socialdemokraterne, SF og Radikale.

"Knallerter og motorcykler er der, hvor der sker allerflest uheld. Så jeg er faktisk lidt rystet over, at man vil give tilladelse til, at unge, og det vil nok typisk være unge mænd, skal ud og køre på det," siger Andreas Steenberg, transportordfører for Radikale.

"Jeg er helt overbevist om, at det vil komme til at koste liv," tilføjer han.

En samlet blå blok vil gøre det muligt for 16-årige at erhverve et kørekort til en lille motorcykel og en stor knallert. Men det forslag afviser de røde partier blankt.

"Det er en dårlig idé. Det er simpelthen for risikabelt. Det er en farlig måde at transportere sig på, og det kræver noget erfaring og noget overblik og noget modenhed," siger Karsten Hønge, transportordfører for SF.

De røde partier peger på, at de organisationer, der beskæftiger sig med trafiksikkerhed, advarer mod at sænke aldersgrænsen for kørekortet til motorcykel.

Blandt andet siger direktør i Rådet for Sikker Trafik Mogens Kjærgaard Møller til Altinget:

”Ofrene er altså bare store børn og unge mennesker. Det er efter vores opfattelse uacceptabelt, at de skal betale den ultimative pris."

"Rådet for sikker trafik og en række andre organisationer advarer imod det, fordi det er med knallerter og motorcykler, der sker allerflest uheld. Vi synes ikke, det er særligt ansvarligt at udbrede det til 16- til 17-årige," siger Rasmus Prehn, transportordfører for Socialdemokraterne.

V går efter at få forslaget gennemført
Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative har fremsat et forslag om motorcykelkørekort til 16-årige, der behandles i Folketinget torsdag. Venstre støtter ikke forslaget i første omgang, men partiets transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, oplyser til Altinget, at regeringen vil undersøge forslaget nærmere med henblik på at fremsætte et nyt lovforslag.

"Vi går efter at få det gennemført," siger han.

Dermed tegner der sig et flertal for en ny fremtidig aldersgrænse for motorcyklister. SF og Radikale giver ikke meget for, at Venstre først vil undersøge forslaget nærmere og genstille som et lovforslag.

"Han har truffet konklusionen, når han samtidig siger, at de går efter at få det gennemført. Det er jeg ikke rigtig tryg ved, tværtimod," siger Andreas Steenberg.

Karsten Hønge forstår ikke, at regeringen vil undersøge noget, der allerede klart bliver afvist af de høringsparter, der har kendskab til trafikområdet.

Socialdemokraterne er skeptiske, men også åbne for, at der kan dukke ny viden op, der gør det relevant at se på forslaget igen.

"Det er klart, kommer der pludselig empiri fra udlandet eller noget andet, hvor man kan se, at det er noget, der kan lade sig gøre uden de store problemer, så er vi selvfølgelig nødt til at se på det. Men det er jeg ikke bekendt om skulle findes," siger Rasmus Prehn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00