Røde førstegangsvælgere i Frankrig slår ud med armene: "Det er som at vælge mellem pest og kolera - og hvorfor vælge en af de to?"

En af de udslagsgivende vælgergrupper til det franske præsidentvalg – de venstreorienterede unge – er frustrerede over, at Frankrigs præsident for de næste fem år enten hedder Emmanuel Macron eller Marine Le Pen. Hvad gør man, når valget er mellem to onder?

Jean-Luc Mélenchons støtter til march for "Den sjette republik". En stor del af den 70-åriges socialists tilhængere er unge mennesker.
Jean-Luc Mélenchons støtter til march for "Den sjette republik". En stor del af den 70-åriges socialists tilhængere er unge mennesker.Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

PARIS: Den ene bliver anset for at være en vulgærkapitalistisk modstander af social retfærdighed. Den anden en racist, der vil trække Frankrig i retning af en revolution.

De unge franske venstreorienterede er mildest talt utilfredse med sortimentet af kandidater i præsidentvalgkampens slutspurt.

Valget står mellem den siddende præsident, socialliberale Emmanuel Macron, og udfordreren fra den nationalistiske højrefløj, Marine Le Pen. I første valgrunde var den venstresocialistiske præsidentkandidat Jean-Luc Mélenchon med sine 22 procent af stemmerne ellers tæt på at overgå Le Pen og dermed erobre den plads, der giver adgang til anden og afgørende runde.

Men det gjorde han ikke.

Og det efterlader nu de franske venstreorienterede i vildrede. Og samtidig i en position, hvor de er med til at afgøre, hvem der frem til 2027 kan kalde sig Président de la République française.

En stor del af Mélenchons støtter er unge mennesker fra de store byer, og Altinget har derfor op til anden valgrunde sat Mélenchons unge partisoldater i stævne.

På en café syd for det centrale Paris sidder skuffelsens folder stadig solidt plantet i ansigtet på et par unge førstegangsvælgere.

"De er begge et problem," siger 21-årige Alice Rosseau opgivende om de to tilbageværende præsidentkandidater, Emmanuel Macron og Marine Le Pen.

Frankrigs præsidentvalg

Første runde af det franske præsidentvalg fandt sted søndag 10. april med en valgdeltagelse på ca. 74 pct.

12 kandidater var på plakaten i første runde. Langt de fleste af stemmerne gik til tre af dem:

  • Emmanuel Macron (præsident), La République En Marche, liberal: 27,8 pct.
  • Marine Le Pen, Rassemblement National, højrenationalist: 23,2 pct.
  • Jean-Luc Mélenchon, La France Insoumise, venstresocialist: 22 pct. 

De to kandidater med flest stemmer, altså Macron og Le Pen, er gået videre til anden runde søndag 24.april.

Anden runde afgør, hvem der skal lede Frankrig de næste fem år. 48,7 millioner franskmænd har stemmeret.

De seneste meningsmålinger spår sejr til Emmanuel Macron med 57 pct. af stemmerne mod 43 pct. til Marine Le Pen.

0:000:00