Røde Kors-præsident: Katastrofalt politisk lederskab

OPSANG: Hanna Line Jakobsen, præsident for Røde Kors i Danmark, kommer med en opsang til politikerne. Der mangler lederskab, hvis vi skal håndtere flygtningekrisen, mener hun. 

25. oktober sidste år blev Hanna Line Jakobsen valgt som den yngste præsident for Røde Kors i Danmark nogensinde.
25. oktober sidste år blev Hanna Line Jakobsen valgt som den yngste præsident for Røde Kors i Danmark nogensinde.Foto: Johnny Wichmann/ Røde Kors
Carsten Terp Beck-NilssonKasper Kaasgaard

Som præsident for Røde Kors i Danmark er Hanna Line Jakobsen en central aktør i den verserende flygtningekrise.

Men nødhjælpsorganisationerne kan ikke løse situationen alene – der er brug for politisk lederskab. Det savner Hanna Line Jakobsen i den grad.

“Lige nu er det katastrofalt. Lige nu har vi nogle politikere, som slet ikke formår at skabe et lederskab for det her land og for Europa og for den verdenskrise, vi har lige nu,” siger hun.

Er det en generel oplevelse, du har af politik?

Lige nu er det katastrofalt. Lige nu har vi nogle politikere, som slet ikke formår at skabe et lederskab for det her land og for Europa og for den verdenskrise, vi har lige nu.

Hanna Line Jakobsen
Præsident, Røde Kors i Danmark

“Ja, fordi det bliver jo på mange måder meget kortsigtet, når det hele skal gå på en fireårig valgperiode,” siger Hanna Line Jakobsen, der sidste år blev valgt som den yngste præsident i Røde Kors' historie.

Gør kæmpe indtryk
Hun følger udviklingen tættere end de fleste og oplever de flygtninge-tal, vi ser i verden, som meget voldsomme.

“Jeg bliver også påvirket på en anden måde, når de er i Europa, selv om det er skørt. Og jeg håber, at den awareness nu kan gøre, at vi skaber en anden type hjælp, som er mere langvarig og mere bæredygtig end det, vi har kunnet tidligere,” siger Hanna Line Jakobsen.

Hun var for nyligt i Padborg. Det gjorde et kæmpe indtryk, fortæller hun.

”Politiet var megaseje. De var helt vildt glade for det, Røde Kors havde leveret, og var meget imponerede over, at det var frivillige, vi stillede op med. Veluddannede samaritter og frivillige, der kunne være tolke. Folk, der kom med tøj, fik det sorteret og leveret,” siger Røde Kors-præsidenten.

Politisk fortid
Hanna Line Jakobsen har været et halvt år i praktik på Christiansborg hos Marianne Jelved (R). Derefter har hun været kampagneleder for Christian Friis Bach (R) under valgkampen i 2005.

I dag har hun helliget sig arbejdet i civilsamfundet.

”Det giver meget mere mening for mig at være en del af end de der politikere, som hellere vil skælde hinanden ud end at sætte sig ned bag lukkede døre og sige: ‘Godt så; we have a situation! Hvad er det lige, vi gør?’,” siger Hanna Line Jakobsen og fortsætter:

“Jeg syntes faktisk ikke, det var sjovt, at man skulle være så meget imod nogle andre i stedet for at være for en specifik sag. Jeg syntes, det var vildt mange spildte kræfter. Det var svært at arbejde med.”

Læs et længere portræt af Hanna Line Jakobsen på Altinget: civilsamfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanna Line Jakobsen

Director, Social & Humanitarian, Novo Nordisk Fonden, bestyrelsesmedlem, Den Sociale Investeringsfond, bestyrelsesmedlem Investeringsfonden for Udviklingslande IFU
Executive MBA, Henley Business School, diplomuddannelse i ledelse (Ingeniørhøjskolen i Ballerup 2009), cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00