Røde Kors vil sikre mentor til alle flygtninge

CIVILSAMFUNDSTOPMØDE: Alle flygtninge skal tilbydes en frivillig kontaktperson, mener Røde Kors, der samtidig ønsker flere penge fra Christiansborg. Dansk Flygtningehjælp opfordrer til, at man gemmer snak om finansiering til efter topmødet.

De mange flygtninge, der kommer til Danmark i disse uger, skal være garanteret en hjælpende hånd fra en frivillig.

Det mener Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl, som i dag vil foreslå en såkaldt ”venneordning” til civilsamfundstopmødet på Marienborg.

“Vi skal benytte civilsamfundet til at sikre, at der er en ven til alle flygtninge, der kommer til Danmark. Den frivillige ven kan byde ind med introduktion til dansk kultur, kontakter til lokalt erhvervsliv, foreningsliv og kendskab til kommunal struktur. Alt hvad en god bekendt eller en god ven kan gøre for én, der er fuldstændig lost i det danske samfund,” siger han.

3000 frivillige i puljen
Røde Kors er klar til at løfte et stort læs, men rækker samtidig ud til resten af civilsamfundet.

“Om den frivillige kommer fra Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp eller venligboerne er ikke vigtigt. Det afgørende er bare, at det kommer til at ske. Og derfor vil vi lægge ud med de 3000 frivillige, vi har modtaget de seneste uger, som startkapital så at sige. Men der skal rigtig mange flere i spil, hvis det skal lykkes,” siger Anders Ladekarl.

Han håber dog, de 3000 nye, frivillige kan yngle til endnu flere den kommende tid.

“Vi har foreløbig 15 folkemøder under forberedelse, hvor alle de frivillige, der har meldt sig, skal kobles op med flygtninge, kommuner og lokalsamfund med henblik på at sætte det i spil, og vi håber, at de frivillige, vi allerede har fået, vil blive til mange flere i den proces, “ siger Anders Ladekarl.

Dermed følger Røde Kors forslaget fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om at udnytte de mange, nye frivillige i integrationsindsatsen.

“På kort tid er der i civilsamfundet frisat nye, stærke kræfter. Og mange borgere og virksomheder har allerede givet udtryk for, at de ønsker at bidrage til at få de nye flygtninge bedst muligt integreret i vores samfund. Det momentum skal vi gribe,” sagde statsministeren i en pressemeddelelse, der blev sendt ud i forbindelse med indkaldelsen til civilsamfundstopmødet.

Øvelsen koster penge
Men det kræver en pose penge fra Christiansborg, hvis integrationen skal lykkes, mener Anders Ladekarl.

“Vi så gerne, at initiativerne i det frivillige arbejde blev mere permanent finansieret. Som det er i dag, så skal vi lave det her stykke arbejde med fondsmidler og ind i mellem får vi nogle statspuljemidler, der rækker et år af gangen. Men vores klare besked til statsministeren og de ministre, som kommer i dag er: Det her bliver noget, som ikke kan klares på et år. Det er noget, hvor vi har et perspektiv, der hedder 5-6-7 år. Og vi mener, man burde finde finansiering, der reflekterer det,” siger han.

Hos Dansk Flygtningehjælp er man helt på linje med Røde Kors. Alligevel møder Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, ikke op til topmødet med konkrete krav til politikerne.

“Det er jo nemt at være enig med Røde Kors, og det er jo én af de ting, de fleste af os har sagt mange gange. Men jeg vil være mere optaget af at pege på løsninger og dernæst forudsætninger for, at det kan komme til at virke. Og jeg mener, finansieringsmodeller er en art forudsætning. Så lad os nu starte med at beskrive løsninger, hvis vi kan, og så bagefter se på, hvordan vi får dem til at flyve,” siger han.

Du siger, du ikke vil snakke økonomi og forudsætninger. Hvilke løsninger har du så tænkt dig at tage med til Marienborg?

“Hvad jeg helt konkret har tænkt mig at sige, vil jeg selvfølgelig ikke afsløre på forhånd. Der skal også være lidt nyheder til statsministeren,” siger Andreas Kamm.

Forrige artikel Her er arbejdsgivernes nye direktør Her er arbejdsgivernes nye direktør Næste artikel Løkke om forfejlet integration: Vil ikke pege fingre Løkke om forfejlet integration: Vil ikke pege fingre