Debat

Røde slapninger med Mogensen & Kristiansen

ANMELDELSE: Døgnets tv-anmeldelse gør holdt ved M & K-touren på NEWS, hvor Mogensen og Kristiansen overvåger topopgøret mellem Pia Kjærsgaard og Villy Søvndal.
- TV 2 NEWS er til hverdag som til valg demokratiets strømforsyning, skriver Altinget.dks Rasmus Nielsen i døgnets anmeldelse af tv-valgkampen.
- TV 2 NEWS er til hverdag som til valg demokratiets strømforsyning, skriver Altinget.dks Rasmus Nielsen i døgnets anmeldelse af tv-valgkampen. Foto: TV 2
Rasmus Nielsen

Udgiver af Altinget.dk.
Født 7. oktober 1960 i København.

Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole juni 1983.

Redaktør af EF-Kommissionens nordiske blade 1983-85. Freelance Danmarks Radio 1984-89 (interviewprogrammet Hvorfor nu det?), TV 2/Lorry 1989-93: studievært, redaktør af Set & Sket og ansvarlig for Kommunevalg 1993. Studievært Kommunevalg 2001.

1994-99: Etableret og drevet folketingsredaktion for TV 2-regionerne. Forfatter til Folketingets rapport "Grundlovsdebatten 1999-2003", august 2003
Januar 2000- Startet og udgivet Altinget.dk.

2004: Journalisthøjskolens eJour-pris
2007: Den danske Publicistklubs Jubilæumspris
2010: Bordings Mediepris fra Danske Specialmedier
2015: Den danske Publicistklubs nystiftede Public Service-pris
2017: Bordings Særpris
2018: Den Berlingske Fonds Journalistpris

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Midtvejs i valgkampen bager politikere og tv rugbrød til vælgerne. Det er hverdag, og først fra på søndag går vi for alvor ind i opløbet med de sidste store tv-debatter og de tunge skyts, partierne fyrer af for at vinde de sidste, mange vælgertvivlere hen på deres partibogstav.

TV 2 NEWS er til hverdag som til valg demokratiets strømforsyning.

Det er hér, folkestyret forsynes med nyheder, billeddokumentation, interviews og analytisk refleksion over enhver politisk begivenhed. Vel har stationen normalt kun én til to procent seere, men det er seere, der vil stationen, og som følger med. Snart ethvert fitness-center, enhver kontorreception har NEWS kørende på væggen. Læs NEWS, mens du træner på løbebånd og hører din yndlingsmusik, er mantraet for mange.

Når TV 2 taber prestige i intellektuelle kredse for at arrangere "fladpandet" vælgermøde i Silkeborg à la håndboldkamp, så samler redaktionen på NEWS stationen op, så man igen regner med Odense-stationen i samfundets finere kredse.

Politikere til orde sidst
I aftes var der en henved to timers rugbrødsproduktion med dansk politiks to største naturtalenter, de to folkeparti-formænd Pia Kjærsgaard og Villy Søvndal. Det foregik på Fyens Stiftstidende i TV 2-hjembyen foran et publikum - avislæsere og elever fra Sct. Knuds Gymnasium - og med Lotte Mejlhede som vært.

Fakta
Rasmus Nielsen, chefredaktør for og udgiver af Altinget.dk siden 2000. Redaktør af politik.tv2.dk 2004-2008. Redaktør TV 2-regionernes Christiansborg-redaktion 1994-1999. Studievært TV 2/Lorry 1990-1993 og valgaften 2001. Selvstændig tv-producent siden 1988.

Kilde: Altinget.dk

Ja, så er stjernerne på titelbladet slet ikke nævnt endnu. Dem, der kom til orde først, så der skulle gå næsten ti minutter, før Villy og Pia kom på.

"M & K on Tour" hedder NEWS-serien, og Lotte Mejlhede nærmest beklager - over sit vanlige, indbydende smil - at de to stjerner er blevet trukket med ud i den farlige provins.

Som hos enhver god sælger er der en snert af psykopati over de to, men man må også lade dem, at de er djævlens charmerende.

Rasmus Nielsen
Chefredaktør

Mine damer og herrer - tag god imod: Michael Kristiansen og Peter Mogensen ....!

Kunne sælge hvad som helst
De to supersælgere har ingen publicistiske rødder og kunne sælge hvad som helst, hvis ikke det lige var politik, de har kastet sig over. Som hos enhver god sælger er der en snert af psykopati over de to, men man må også lade dem, at de er djævlens charmerende.

Mogensen er enhver svigermors drøm og den, der skal indtage rollen som rød bloks forsvarsadvokat. Han er glad for sig selv og taler meget. Nogle gange for meget og upræcist, som da han på spørgsmålet om, hvorvidt en SV-regering kunne tænkes igen som i 1978-79, forklarer, at det ikke gik med Anker og Hartling. På det tidspunkt var Hartling som bekendt gået til FN og havde overladt Venstre til Henning Christophersen.

Michael Kristiansen sparer mere på ord og sekunder, men hans kommentarer har dybde, som da han eksempelvis om en ny SV-regering bare siger noget i retning af: - Ingen gang på jord.

Aktiverer viden
M & K er med for at undervejs at vurdere de udsagn, politikerne kommer med. Det blandes med en vært, der som tidligere redaktionel chef ved en masse en dansk politik og årvågent på sættet evner at aktivere sin viden, samtidig med at Lotte Mejlhede med god sans for mediets tempo evner at få sit show til at move forward. Hun får politikerne i spil og holder dem fat.

Kristiansen mener, at vi møder to pressede partiledere: - De skal score i aften, siger han og konstaterer, at Villy f.eks. ikke ved, om han er socialdemokrat. Mogensen mener, at Pia må skrue bissen på nu, hvis der skal ske noget andet i valgkampen.

Pia Kjærsgaard har langtfra fået ordet endnu, men står nærmest i baggrunden af M & K i baren og skraldgriner. Vi får en forsmag på, at Pia Kjærsgaard efter en defensiv, nærmest røstet start er fuldstændig tilbage i valgkampen.

DF-stifteren skal i løbet af den næste time arbejde sig helt op i u-slåelig storform. Partiets topfolk og ansatte, der elsker hende over alt på jorden, kan roligt købe klip fra minutterne midtvejs i programmet og udgive dem i "Pias Greatest".

Publikum aktiveres i det afvekslende programformat - hvem af de to partifomænd er mest socialdemokratiske: Det er Villy for langt de fleste. Tag den, Socialdemokratiet er åbenbart herfra, min verden går.

Hvad var det så, der blev diskuteret?

De to første emner var de mest oplagte og blev de mest se-bare, for det er dem, der virkelig deler SF og DF, og som i særlig grad på forskellig vis gør dem sårbare: Udlændinge og efterløn.

Skal 24-årsreglen afskaffes, vil Mejlhede vide. Peter Mogensen arbejder on air med stoffet og når frem til, at med rød blok er der ikke stramninger, men "slapninger" på vej. Værten jubler: - nyt ord! Seerne er med, lige hvor det sker.

Pia Kjærsgaard sætter præcist ind, da hun opsummerer:

- Jeg fornemmer en enorm usikkerhed med rød bloks udlændingepolitik.

Jeg ved det ikke
Lotte Mejlhede: - Hvornår bliver 24-årsreglen afskaffet?

Villy Søvndal: - Jeg ved det ikke. Reglen rammer i flæng, nok hindrer den tvangsægteskaber, men generer også søde, kønne, forelskede unge.

Pia Kjærsgaard vakler ikke på sagen, der gjorde hende stor i nyere dansk politisk historie: - To tredjedele af befolkningen vil have en stram udlændingepolitik. Radikale og Enhedslisten vil kræve af jer, at sluserne åbnes.

Peter Mogensen kommenterer, at mange tror på "slapninger" med rød blok, mens at der ikke yderligere stramninger med blåt ror.

Villy Søvndal kommer på og lover, at der ikke vil ske ændringer, når og hvis han kommer til.

Så går vi til efterlønnen, hvor begge partiledere ganske rigtigt er pressede. Pia Kjærsgaard, fordi hun med tilbagetrækningsreformen gjorde vold på sin politik ved at stemme for en udfasning - Villy Søvndal, fordi han efter alt at dømme under et nyt flertal med De Radikale kommer til at administrere den udfasning, R sammen med de blå vedtog før valget.

Kristiansen punchliner: - Efterlønnen er stendød, med mindre S-SF får flertal alene med Enhedslisten.

Nu træder Villy Søvndal i karakter. Han er så rar. Han er lun. Han er ægte. Han er indigneret. Han vil noget. Han er flittig. Derfor er han blevet stor i politik. Han blev set træt, træt, træt, som kun han kan se ud, i går morges i DR-byen, men til aften på en anden kanal et andet sted i Danmark er han klar:

- Må jeg ikke også en gang i mellem få lov at gennemføre min argumentation? Med tilbagetrækningsreformen opsiger I den sociale kontrakt, som er samfundets virkelige styrke.

Lotte Mejlhede lader ham tale, men skåner ham ikke:

- Hvordan vil SF stemme, når efterlønsreformen kommer til afstemning?

Vi får ikke noget svar. Pia Kjærsgaard kalder det for slapt, publikum griner.

Svage led, ømme tå
Sådan blev det ved. Over stok og sten: Skat. EU og grænsekontrollen. Folkeskolen. Med korte spørgsmål ad libitum fra publikum.

Michael Kristiansen konkluderer, at "SF er det svage led i rød blok", mens Peter Mogensen mener, at "Pia Kjærsgaards ømme tå er, at VK har forladt hende".

I aften er Mogensen og Kristiansen klar igen, nu trygt hjemme på Christiansborg. Stadig i Odense står der mere på spil: De to politiker-ikoner får M & K-trøjer "til børnebørnene". Jo, de har været med længe i dansk politik. Ti år på magtens tinder, respektive råben nede fra udfordrerens dale. Om ti dage flytter der tonsvis af magt fra Pia Kjærsgaards skuldre over på Villy Søvndals. Vi er vidne til Danmarks-historie.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Kristiansen

Direktør, Kristiansen+Partners, journalist, tv-vært, fhv. særlig rådgiver, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V)
journalist (DJH. 1989)

Peter Mogensen

Direktør, Kraka & Kraka Advisory
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1991)

Villy Søvndal

Fhv. udenrigsminister og partiformand (SF), byrådsmedlem, Kolding, formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00