Røgfri skoler og restriktioner på snus: Her er knasterne om regeringens tobakspakke

TOBAKSPLAN: Tirsdag aften indledte Folketingets sundhedsordførere forhandlinger om en handlingsplan mod rygning. Røgfri ungdomsuddannelser og restriktioner på snus og e-cigaretter er nogle af de tiltag, der er indbyrdes uenighed om.

Rygeforbud på ungdomsuddannelser indgår i forhandlingerne om en plan mod rygning. På billedet holder elever fra erhvervsuddannelsen Next rygepause. 
Rygeforbud på ungdomsuddannelser indgår i forhandlingerne om en plan mod rygning. På billedet holder elever fra erhvervsuddannelsen Next rygepause. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Neutrale cigaretpakker, bedre kontrol af aldersgrænser, røgfri uddannelser og et skærpet forbud mod tobakssponsorater til festivaler. 

Det er nogle af de emner, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) de kommende uger skal forhandle om.

Regeringen fremlagde sit udspil til en handlingsplan mod børns og unges rygning i slutningen af september, og tirsdag aften mødtes Folketingets sundhedsordførere til første møde om planen.

En række tiltag fra regeringens udspil er der umiddelbart flertal for – herunder forslag om neutrale cigaretpakker, og at tobak ikke skal være synlig i butikkerne. Begge forslag blev i valgkampen fremlagt af Venstre som en del af en nipunktsplan mod rygning. De har tidligere været fremsat af Socialdemokratiet og bakkes op af regeringens støttepartier.

Uenighed om røgfri skoletid
Til gengæld kan forbud mod rygning på alle ungdomsuddannelser føre til tovtrækkeri internt i blokkene:

"Vi har et forbehold i forhold til røgfri skoletid på ungdomsuddannelserne, for hvordan skal vi håndhæve og sanktionere det?" spørger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL), der også frygter, at det bliver "endnu sværere at få en ungdomsuddannelse for nogle grupper". 

Sundhedsordfører Stinus Lindgreen fra De Radikale kalder Enhedslistens forbehold en “reel bekymring”, men er ikke i tvivl:

"For mig er det vigtigste folkesundheden, og at vi sikrer en røgfri generation,” siger han - uden at lægge sig fast på, hvordan en model for røgfri ungdomsuddannelser skal skrues sammen.

Mens Venstre ligesom Socialdemokratiet vil forbyde rygning på alle uddannelsessteder, der har optag af unge under 18, vil De Konservative kun lade en lov om røgfri skoletid gælde for personer under 18 år. Dansk Folkeparti er imod rygeforbud på erhvervsskolerne.

Kreative tobaksproducenter
SF, Enhedslisten og Radikale mener nemlig, at alle nikotin- og tobaksprodukter skal reguleres som en del af handlingsplanen.

"Tobaksproducenterne er meget kreative. De siger, at også de vil bekæmpe rygning. Til gengæld vil de sælge e-cigaretter, snus, skrå og alle mulige andre nikotinprodukter. Og vi kan se, helt ned i folkeskolen, at børn bruger de her produkter, og det vil vi meget gerne undgå. Så vi vil være proaktive i forhold til alle de her nye produkter og have som udgangspunkt, at de ikke er tilladt," siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R), der bakkes op af regeringens øvrige støttepartier.

Venstre er dog mere forbeholdne: "Hvis vi skal have voksne rygere til at kunne se et alternativ til røgen, skal vi passe på med at lave for mange restriktioner på røgerstatningerne," siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

 

Kritik af opsplitning
Regeringen har opsplittet forhandlingerne om en handlingsplan mod rygning, så en del af initiativerne forhandles i Sundhedsministeriet, mens blandt andet en forhøjelse af tobaksafgiften skal forhandles som en del af finanslovsforhandlingerne.

Det vækker kritik hos oppositionen. Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti havde derfor i fredags kaldt både Magnus Heunicke og finansminister Nicolai Wammen i samråd

"Vi synes, det er uhensigtsmæssigt, at man har grebet det an på den her måde i stedet for at gå efter et nationalt kompromis på tværs. For hvem er det, der ministerielt har overhånd på det her område? Hvis vi skal regulere i detailhandlen, skal erhvervsministeren vel ind over," siger Martin Geertsen. 

 

Læs hele artiklen på Altinget Sundhed, hvor du få endnu mere baggrund og flere kommentere. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)









0:000:00