Rokade: Danmark får sin første kvindelige USA-ambassadør

OMROKERING: Udenrigsministeriet har udpeget Lone Dencker Wisborg som ny dansk ambassadør i Washington. Udnævnelsen er en del af en større ambassadørrokade. Se alle nye ambassadører her.

Udenrigsministeriet har fundet Danmarks nye USA-ambassadør.

Det bliver Lone Dencker Wisborg.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Den nye ambassadør skriver samtidig historie, når hun i april rejser til Washington. Hun er nemlig den første kvinde til at indtage den post.

Med udnævnelsen af 52-årige Lone Dencker Wisborg har Udenrigsministeriet fundet en afløser for den nuværende ambassadør i USA, Lars Gert Lose, der efter nytår vender hjem til Udenrigsministeriet for at blive ministeriets nye departementschef.

Ligesom sin forgænger har Lone Dencker Wisborg en lang karriere i udenrigstjenesten bag sig. Hun forlader en stilling som direktør for ressourcer og organisationsudvikling i Udenrigsministeriet for at tage til USA, og tidligere har hun også været Danmarks ambassadør i Spanien og Andorra.

Udnævnelsen af den nye USA-ambassadør er et led i en større ambassadørrokade. Se resten af de nye ambassadører her:

 • Freddy Svane forlader sin ambassadørpost i Tokyo for at blive ny ambassadør i New Delhi, Indien.
 • Han bytter med Peter Taksøe-Jensen, der forlader New Delhi til fordel for Tokyo, Japan.
 • Mette Nørgaard Dissing-Spandet forlader stilling som kontorchef i Udenrigsministeriet for at blive ambassadør i Dar es Salaam, Tanzania.
 • Hun afløser Einar Hebogård Jensen, der skal være ny ambassadør i Seoul, Korea. Den nuværende ambassadør Thomas Lehmann hjemkaldes til Udenrigsministeriet.
 • Michael Lund Jeppesen bliver ny ambassadør i Kabul, Afghanistan.
 • Han afløser Nicolaj A. Hejberg Petersen, der forlader Kabul til fordel for Kampala, Uganda.
 • Grete Sillasen bliver ny ambassadør i Manila, Filippinerne. Den nuværende ambassadør Jan Top Christensen hjemkaldes til Udenrigsministeriet.
 • Den nye ambassadør i Paris, Frankrig bliver Michael Starbæk Christensen. Han afløser Kirsten Malling Biering, der hjemkaldes til Udenrigsministeriet.
 • Flemming Stender bliver ny ambassadør i Riga, Letland.
 • Hans Brask forlader Riga til fordel for at blive ambassadør i Vilnius, Litauen. Her bliver den nuværende ambassadør kaldt hjem til Udenrigsministeriet.
 • Vibeke Rovsing Lauritzen forlader sin stilling som chef for Koncern-HR i Udenrigsministeriet og bliver Danmarks nye ambassadør i Stockholm, Sverige. Den nuværende ambassadør vender hjem til Udenrigsministeriet.

Foruden det har Udenrigsministeriet også udpeget en ny stedfortræder for Danmarks faste repræsentant ved FN. Det bliver Marie-Louise Koch Wegter, der er ny stedfortræder og ambassadør. I Strasbourg får Danmark også en ny fast repræsentant ved Europarådet. Den nye ambassadør bliver Erik Laursen, der i dag er kontorchef i Udenrigsministeriet.

Altinget bragte i 2015 et interview med Lone Dencker Wisborg, der på det tidspunkt var Danmarks ambassadør i Spanien. Læs det her.

Forrige artikel CBS får ny rektor CBS får ny rektor Næste artikel DF vil af med 7-trinsskalaen DF vil af med 7-trinsskalaen
Kronik: Jeg vågnede op i et samleje, jeg ikke vidste, jeg var en del af

Kronik: Jeg vågnede op i et samleje, jeg ikke vidste, jeg var en del af

KRONIK: For syv år siden var jeg blevet for fuld og var faldet i søvn. Jeg vågnede op i et samleje, jeg ikke selv vidste, jeg var en del af. I dag har debatten om #MeToo, sexisme og samtykkeloven givet kvinder som mig et sprog til at sætte ord på egne oplevelser. Nu skal samfundet lytte og handle, skriver Marie de Stoppelaar.