Aviser roser Kjærsgaard

REAKTIONER: En politisk succes. En ener, der har skrevet historie både nationalt og internationalt. Roserne er mange blandt redaktører og kommentatorer dagen derpå. DF-formanden gennem 17 år meddelte i aftes, at hun nu forlader posten.
Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Christian Juhl Mølgaard

Grundlæggende er alle enige.

Pia Kjærsgaard har gennem sit politiske virke udvist et sjældent set talent, en flair for det politiske game og en imponerende styrke til at skaffe sig og bevare magten.

Politikens chefredaktør Bo Lidegaard hæfter sig i en lederartikel på pol.dk ved, at Pia Kjærsgaard som få har forstået at lytte, og hun har givet det, hun hørte, ord og stemme:

"Mange har følt sig genkendt, og de har givet Pia deres stemme i pant for løftet om, at hun stod som garant for det kendte, det trygge - og det danske," siger han og betegner den afgående formand som en succes:

"Hvis målestokken er magt og indflydelse, har Pia Kjærsgaard været en enestående succes. Ingen har påvirket dansk politik mere i 00'erne, og selv om Pia Kjærsgaard angler efter rollen som den lille kvinde, alle elsker at foragte, har hun længe været bevidst om, at hun tværtimod hører til i magtens absolutte elite."

Nøgternt kan det fastslås, at Kjærsgaard har trukket spor.

Thomas Larsen
Politisk kommentator

Lederskribent ved Politiken Lars Trier Mogensen anerkender ligeledes Pia Kjærsgaards bedrifter, som han i et debatindlæg på pol.dk kalder "uhyggeligt imponerende":

"Hun har formået at skabe et levedygtigt parti, hvilket meget sjældent sker, og hun har samtidig sat helt nye standarder for, hvordan partiledere kan bruge sig selv som selve inkarnationen på partiets politik. I den veliscenesatte rolle som 'Danmarks hjemmehjælper' har Pia Kjærsgaard evnet at engagere mange af de frustrerede og utilfredse vælgere, som i andre lande ender på sofaen."

Som flere andre roser politisk kommentator Niels Krause-Kjær i et blogindlæg på b.dk DF-formanden for at vise rettidig omhu og trække sig frivilligt, mens legen er god:

"Med sin frivillige afgang placeres hun tilmed i et lille og meget eksklusivt selskab af toppolitikere, som formår at trække sig, imens tid er. Det er næsten reglen, at livet som toppolitiker slutter med tragedie og ydmygelse. Her er det modsat. Pia Kjærsgaard stopper om ikke på toppen, så meget tæt på den."

Berlingskes politiske analytiker Thomas Larsen forudsiger, at de vurderinger og analyser, der de næste dage vil flyde over i medierne, vil dele sig i to lejre:

"Tilhængerne vil hylde hende som politikeren, der sagde de brutale, men nødvendige sandheder om indvandringspolitikken og fik stoppet en uholdbar tilstrømning. De vil rose hende for at stå fast, når hun blev latterliggjort og angrebet. Og de vil hæfte sig ved DFs evne til at bære ansvar i tiden med VKO-alliancen."

Omvendt vil kritikerne anklage Pia Kjærsgaard for at have brugt de fremmede som syndebukke og for at have benyttet en barsk retorik:

"De vil kalde hende for provinsiel i sin afstandtagen til EU, og mange vil være parate til at skrive under på Poul Nyrup Rasmussens berømte og berygtede ord om, at DF aldrig bliver stuerent.

Mere nøgternt kan det fastslås, at Kjærsgaard har trukket spor," siger Thomas Larsen.

Hvad vil fremtiden så bringe? Der er enighed om, at den økonomiske politik står til at få større vægt, når Kristian Thulesen Dahl afløser Pia Kjærsgaard. Men han er ikke en 'slappere' værdikriger end sin forgænger - tværtimod, pointerer de to redaktører af Den Korte Avis, Karen Jespersen og Ralf Pittelkow: 

"Man skal ikke tage fejl: Han er lige så stålsat i værdipolitikken som Pia Kjærsgaard. Han vil givetvis kaste sig ud i kampen for at rulle den nuværende regerings lempelser i udlændingepolitikken tilbage."

Kristian Thulesen Dahl får formentlig god tid til at blive kørt ind som formand inden næste valg, men skulle det hele pludselig gå hurtigt, har han rutinen til at håndtere det, vurderer de to redaktører og slutter:
 
"Ledelsesstilen vil blive en anden. Men arven fra Pia Kjærsgaard vil forsat gennemsyre Dansk Folkeparti."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Thomas Larsen

Politisk kommentator
fellow (Stanford Uni. 2000), journalist (DJH 1988)

Bo Lidegaard

Forfatter, partner, Kaya
cand.phil. (Købehavns Uni. 1984), dr.phil. (1997)

0:000:00