Rusland vil fængsle Estlands statsminister

Der er udsendt en eftersøgning på hundredevis af baltiske politikere for hærværk mod sovjetiske monumenter. Blandt dem er den estiske statsminister, Kaja Kallas. "Det her er kun begyndelsen," udtaler russisk talskvinde.

Kaja Kallas har været statsminister i Estland siden 2021. Hun har gentagne gange talt for stærkere sanktioner mod Rusland som følge af Ruslands krig mod Ukraine.
Kaja Kallas har været statsminister i Estland siden 2021. Hun har gentagne gange talt for stærkere sanktioner mod Rusland som følge af Ruslands krig mod Ukraine.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/Ritzau Scanpix
Line Høvik Søby

Rusland har udsendt en efterlysning og arrestordre på en række højtstående europæiske politikere - herunder Estlands statsminister, Kaja Kallas, og den lettiske kulturminister, Simonas Kairys.

Det skriver det det russiske statskontrollerede medie, Ria Novosti. I samme artikel nævnes, at hundredevis af baltiske politikere er tilføjet til listen over personer, som er eftersøgt at det russiske regime.

Ifølge Reuters har Kaja Kallas endnu ikke ønsket at give en kommentar på efterlysningen.

Russisk talsperson: De skal stå til ansvar

Begrundelsen er ifølge det russiske udenrigsministeriums talskvinde, Maria Zakharova, at de baltiske lande har udført vanrøgt mod russiske historiske monumenter fra den Kolde Krig og det sovjetiske styre, der faldt i 1991.

Det inkluderer statuer af fremtrædende personer fra den kolde krig og den Røde Hær, der - ifølge Maria Zakharova - forestillede helte fra den Kolde Krig.

"Dem, der blev befriet fra nazismen og fascismen, må stå til ansvar for forbrydelser mod det historiske minde. Det her er kun begyndelsen," skriver hun på Telegram.

Lettiske Simonas Kairys har svaret igen til Reuters, at efterlysningen "betyder, at jeg har handlet aktivt og principfast".

Ifølge Politiken og den uafhængige russiske nyhedsside Mediazona er der risiko for, at de anklagede kan udleveres gennem Interpol med mulighed for fængsel i op til tre år.

Det er også muligt for den russiske domstol at dømme de anklagede in absentia, hvilket kan give fem års fængsel.

Hvem er de eftersøgte?

Blandt de anklagede er:

  • Estlands statsminister, Kaja Kallas.
  • Letlands kulturminister, Simonas Kairys.
  • Letlands justitsminister Inese Libiņa-Egnere.
  • Letlands finansminister Arvils Ašeradens.
  • Letlands landbrugsminister Armands Krauze.
  • Tidligere chef for Letlands indenrigsministerie, Maria Golubeva.

Alle er anklagede og eftersøgte for "ødelæggelse og beskadigelse af monumenter over sovjetiske soldater".

Kilde: TASS, russisk statsmedie, og Reuters.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaja Kallas

Premierminister, Estland
jura (University of Tartu 1999), EMBA (Estonian Business School 2010)

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

0:000:00