Debat

Ruslands ambassadør i Danmark: Spekulation om atomkrig forstærker blot anti-russisk hysteri

Ruslands politik på det militær-nukleare område er alene defensiv. Beskyldninger om aggressiv atomretorik er fuldstændig ubegrundede og fordrejer ondsindet Putins intentioner, skriver Vladimir Barbin.

Spekulationer om en atomkrig mellem Rusland og Nato fordrejer Putins intentioner, skriver Vladimir Barbin.
Spekulationer om en atomkrig mellem Rusland og Nato fordrejer Putins intentioner, skriver Vladimir Barbin. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I forbindelse med begivenhederne i Ukraine diskuterer man i Danmark truslen om Ruslands brug af atomvåben.

Spekulationer om dette emne er rettet mod at hæve graden af ​​anti-russisk hysteri og har ikke det mindste rationelle grundlag. Atomvåbens rolle er klart defineret af Den Russiske Føderations militærdoktrin og specificeret i Grundlæggende for Den Russiske Føderations statspolitik inden for nuklear afskrækkelse.

Disse dokumenter angiver de betingelser, hvorunder Rusland forbeholder sig retten til at bruge atomvåben. Dette er kun muligt som reaktion på brugen af ​​nukleare og andre typer masseødelæggelsesvåben mod Rusland og dets allierede, såvel som i tilfælde af aggression mod Rusland med brug af konventionelle våben, når selve statens eksistens er truet.

Russisk politik inden for det militær-nukleare område er af ren defensiv karakter

Vladimir Barbin, Ruslands ambassadør til Danmark

Defensiv politik
Russisk politik inden for det militær-nukleare område er af ren defensiv karakter. De doktrinære kriterier for Ruslands mulige brug af atomvåben kan på ingen måde anvendes i forhold til begivenhederne i Ukraine.

Spekulationer om risikoen for atomkrig mellem Rusland og Nato fordrejer ondsindet den russiske præsidents beslutning om midlertidigt at sætte afskrækkelsesstyrkerne i særligt beredskab.

Den russiske forsvarsminister Sergei Shoigu gav klare offentlige forklaringer, ifølge hvilke, det udelukkende handler om at strategiske styrkers kommandoposter nu skal holde vagt med forstærket personel. Det betyder, at Rusland har øget sin årvågenhed på baggrund af stærkt provokerende og konfronterende udtalelser fra NATO-lande, herunder dem med atomvåben.

Beskyldninger mod Rusland om aggressiv atomretorik er fuldstændig ubegrundede

Vladimir Barbin, Ruslands ambassadør til Danmark

Beskyldninger er ubegrundede
Beskyldninger mod Rusland om aggressiv atomretorik er fuldstændig ubegrundede. Rusland er fast styret af princippet om, at der ikke kan være vindere i en atomkrig. Sådan en krig må aldrig udløses.

Enhver væbnet konflikt, der involverer konfrontation mellem atommagter, er fyldt med eskalering og vidtrækkende konsekvenser. I denne forbindelse skal atomstater undgå enhver konfrontation indbyrdes.

Dokumenterne fra de første fem atommagter noterer deres ansvar for at reducere strategiske risici. I en fælles erklæring dateret den 3. januar 2022 bekræftede de relevansen af ​​tidligere udtalelser om ikke at målrette atomvåben mod hinanden eller mod nogen anden stat. Rusland er fortsat forpligtet til denne forståelse af en atommagts ansvar.

Læs også

Omtalte personer

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

Vladimir V. Barbin

Ruslands ambassadør til Danmark
Moskvas Statslige Institut for Internationale Relationer (MGIMO)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion