Russiske kampfly udfordrer dansk beredskab massivt

AFVIST: Knap 200 russiske militærfly er siden 2013 blevet afvist af danske F-16-fly tæt ved eller inde i dansk luftrum.

Foto: Flyvevåbnet
Andreas Krog

To danske F-16-fly står 24 timer i døgnet året rundt klar på Flyvestation Skrydstrup til at gå på vingerne med få minutters varsel, hvis udenlandske militærfly kommer tæt på dansk luftrum eller ligefrem bevæger sig ind i dansk luftrum. Flyene udgør det såkaldte afvisningsberedskab.

De to fly står ikke og samler støv, og deres piloter og mekanikere sidder ikke og triller tommelfingre. Så langtfra. Siden 1. januar 2013 frem til 21. juni i år har afvisningsberedskabet været på vingerne 222 gange, viser tal fra Værnsfælles Forsvarskommando, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har sendt til Folketingets forsvarsudvalg. Det svarer til, at afvisningsberedskabet i gennemsnit har været aktiveret hver niende dag.

Langt hovedparten af aktiveringerne har handlet om at afvise russiske kamp- og bombefly, som udover Østersøen eller Nordsøen er kommet tæt på eller ind i dansk luftrum. I 184 tilfælde kunne de danske F-16-piloter med sikkerhed fastslå, at der var tale om russiske fly. Og i 24 tilfælde formodede man efterfølgende, at der havde været tale om russiske fly.

I de resterende 14 tilfælde havde der været tale om et polsk militærfly, et svensk militærfly og et ukendt fly i 2013 samt assistance til civile fly, der eksempelvis havde behov for at få tjekket, om deres landingshjul var oppe eller nede. 

På kant med Europa
I den femethalvt år lange periode nåede antallet af russiske fly tæt ved eller inde i dansk luftrum sit højdepunkt i 2014 med 51 russiske fly og 7 formodede russiske fly. 2014 var året, hvor Rusland annekterede Krim-halvøen i Ukraine og for alvor kom på kant med de europæiske lande.

Fra 1. januar i år til 21. juni i år har de danske F-16-fly afvist 23 russiske militærfly og 3 formodede russiske militærfly. Det er flere end i hele 2016 og tæt ved lige så mange som i hele 2017. Hvis russerne fastholder det aktivitetsniveau året ud, så kan 2018 komme tæt på eller tangere rekordåret 2014.

Som supplement til opgørelsen over udenlandske militærflys krænkelser af dansk luftrum oplyser Værnsfælles Forsvarskommando, at Forsvaret ikke har kendskab til, at danske fly er blevet afvist af andre nationer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00