S alene i rød blok: Vil beholde sparekrav på uddannelser

ENEGANG: Socialdemokratiet vil fortsat spare to procent om året på uddannelsesinstitutionerne. Provenuet skal dog blive i sektoren. ”De pynter sig med lånte fjer,” lyder kritikken fra R. 

Benny Engelbrecht (S) mener, at regeringen "udhuler" uddannelserne med sit nye forslag til omprioriteringsbidraget. "S pynter sig med lånte fjer," siger R, der vil fjerne besparelserne endegyldigt.
Benny Engelbrecht (S) mener, at regeringen "udhuler" uddannelserne med sit nye forslag til omprioriteringsbidraget. "S pynter sig med lånte fjer," siger R, der vil fjerne besparelserne endegyldigt.Foto: Katja Holm/Altinget
Malte Bruhn

Landets gymnasier, erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter skal fortsat spare på den daglige drift.

I deres (S, red.) optik skal de små gymnasier i yderområderne jo stadig spare to procent om året på driften og så håbe på, at S vil give dem deres penge tilbage.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Uddannelsesordfører

Det mener Socialdemokratiet, der vil beholde det årlige omprioriteringsbidrag på to procent på de statslige uddannelsesinstitutioner. 

"Men vi vil sikre, at pengene, vi har tjent på at spare på uddannelser i 2018, vender tilbage til aktiviteter i uddannelsessektoren i 2019," siger finansordfører Benny Engelbrecht til Altinget med henvisning til regeringens forslag om at fortsætte omprioriteringsbidraget frem til 2022. 

Socialdemokratiets ønske møder hård kritik fra resten af oppositionen.

Fakta
Omprioriteringsbidraget
I forbindelse med finansloven for år 2016 vedtog den daværende V-regering med støtte fra K, LA og DF at indføre et omprioriteringsbidrag på to procent på undervisnings-, uddannelses- og kulturområdet. 

Omprioriteringsbidraget har muliggjort, at Folketinget løbende har kunnet flytte midler rundt mellem områder, så pengene er blevet anvendt efter en politisk prioritering.

I forbindelse med finanslovsforslaget for 2019 foreslog regeringen at ændre omprioriteringsbidraget i 2022. 

Regeringen foreslår, at institutionerne fortsat skal spare to procent om året. Forskellen er, at provenuet fra år 2021 skal gå tilbage - ikke til de enkelte institutioner - men til målrettede og politisk vedtagne initiativer på området i år 2022. Og så fremdeles i de efterfølgende år.

Socialdemokratiet vil også beholde besparelserne på de enkelte institutioner inden for uddannelsessektoren, men foreslår at fremskynde processen, så besparelserne fra i år skal bruges på målrettede initiativer til næste år. Og så fremdeles i de efterfølgende år. 


Kilde: Fakta fra Finansministeriet og dr.dk

”De pynter sig med lånte fjer. De er hurtige til at kritisere regeringen for at skære på uddannelserne. Men i deres optik skal de små gymnasier i yderområderne jo stadig spare to procent om året på driften og så håbe på, at S vil give dem deres penge tilbage,” siger Sofie Carsten Nielsen, der er uddannelsesordfører for Radikale Venstre.

Samme bekymring kommer fra SF’s undervisningsordfører, Jakob Mark, der frygter, at S vil bruge omprioriteringsbidraget til at ”sole sig i vigtige projekter.”

”Jeg frygter, det bliver et middel til at tage fra de uddannelser, som S ikke synes er så vigtige, til dem, de synes er vigtige. Det kommer selvsagt til at gå hårdt ud over dem, S ikke finder vigtige,” siger han.

Alternativet og Enhedslisten bakker ligesom R og SF op om at fjerne omprioriteringsbidraget helt fra uddannelsesområdet.

S: En verden til forskel
I torsdags fremlagde regeringen sit bud på indretningen af fremtidens omprioriteringsbidrag. 

Regeringen foreslår, at provenuet på uddannelsesbesparelserne fra 2021 skal føres tilbage til sektoren i form af ’målrettede initiativer’ i 2022 og så fremdeles i de efterfølgende år.

Socialdemokratiets forslag er at føre provenuet fra 2018 tilbage til sektoren i 2019 og så fremdeles i de efterfølgende år. Kun på erhvervsskolerne vil Socialdemokratiet fjerne sparekravene endegyldigt. 

”Der er en verden til forskel på, om man som regeringen vil udhule uddannelsesinstitutionerne frem til 2022, eller om man som os vil sikre, at penge bliver i systemet allerede fra 2019," siger Benny Engelbrecht.  

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse. Her bliver Socialdemokratiets ønske kritiseret af Danske Gymnasier og Danske Professionshøjskoler, der ikke mener, at forslaget fjerner institutionernes budgetusikkerhed. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00