S alene i rød blok: Vil beholde sparekrav på uddannelser

ENEGANG: Socialdemokratiet vil fortsat spare to procent om året på uddannelsesinstitutionerne. Provenuet skal dog blive i sektoren. ”De pynter sig med lånte fjer,” lyder kritikken fra R. 

Landets gymnasier, erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter skal fortsat spare på den daglige drift.

Det mener Socialdemokratiet, der vil beholde det årlige omprioriteringsbidrag på to procent på de statslige uddannelsesinstitutioner. 

"Men vi vil sikre, at pengene, vi har tjent på at spare på uddannelser i 2018, vender tilbage til aktiviteter i uddannelsessektoren i 2019," siger finansordfører Benny Engelbrecht til Altinget med henvisning til regeringens forslag om at fortsætte omprioriteringsbidraget frem til 2022. 

Socialdemokratiets ønske møder hård kritik fra resten af oppositionen.

”De pynter sig med lånte fjer. De er hurtige til at kritisere regeringen for at skære på uddannelserne. Men i deres optik skal de små gymnasier i yderområderne jo stadig spare to procent om året på driften og så håbe på, at S vil give dem deres penge tilbage,” siger Sofie Carsten Nielsen, der er uddannelsesordfører for Radikale Venstre.

Samme bekymring kommer fra SF’s undervisningsordfører, Jakob Mark, der frygter, at S vil bruge omprioriteringsbidraget til at ”sole sig i vigtige projekter.”

”Jeg frygter, det bliver et middel til at tage fra de uddannelser, som S ikke synes er så vigtige, til dem, de synes er vigtige. Det kommer selvsagt til at gå hårdt ud over dem, S ikke finder vigtige,” siger han.

Alternativet og Enhedslisten bakker ligesom R og SF op om at fjerne omprioriteringsbidraget helt fra uddannelsesområdet.

S: En verden til forskel
I torsdags fremlagde regeringen sit bud på indretningen af fremtidens omprioriteringsbidrag. 

Regeringen foreslår, at provenuet på uddannelsesbesparelserne fra 2021 skal føres tilbage til sektoren i form af ’målrettede initiativer’ i 2022 og så fremdeles i de efterfølgende år.

Socialdemokratiets forslag er at føre provenuet fra 2018 tilbage til sektoren i 2019 og så fremdeles i de efterfølgende år. Kun på erhvervsskolerne vil Socialdemokratiet fjerne sparekravene endegyldigt. 

”Der er en verden til forskel på, om man som regeringen vil udhule uddannelsesinstitutionerne frem til 2022, eller om man som os vil sikre, at penge bliver i systemet allerede fra 2019," siger Benny Engelbrecht.  

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse. Her bliver Socialdemokratiets ønske kritiseret af Danske Gymnasier og Danske Professionshøjskoler, der ikke mener, at forslaget fjerner institutionernes budgetusikkerhed. 

Forrige artikel Finans Danmark-direktør bliver vært på TV-Avisen Finans Danmark-direktør bliver vært på TV-Avisen Næste artikel Løkke sætter tidspunkt på udspil til sundhedsreform Løkke sætter tidspunkt på udspil til sundhedsreform