S-borgmestre modsiger partilinje og vil lempe regler for statsborgerskab

Flere socialdemokratiske borgmestre vil have lempet “urealistiske” og “rigide” regler for at få dansk statsborgerskab. De forkerte bliver ramt, og for mange bliver ekskluderet fra demokratiet, lyder kritikken blandt andet.

"Det er blevet svært at opnå dansk statsborgerskab. Det skal det også være," sagde Mette Frederiksen (S) ved folketingets åbning 4. oktober. Nu siger en række socialdemokratiske borgmestre, at det er for svært at blive dansk statsborger.
"Det er blevet svært at opnå dansk statsborgerskab. Det skal det også være," sagde Mette Frederiksen (S) ved folketingets åbning 4. oktober. Nu siger en række socialdemokratiske borgmestre, at det er for svært at blive dansk statsborger. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Kravene til at blive dansk statsborger er strammet gang på gang siden starten af nullerne. Senest af S-regeringen.

“Det er blevet svært at opnå statsborgerskab. Det skal det også være,” sagde statsminister Mette Frederiksen fra talerstolen ved Folketingets åbning.

Men kravene er gået for langt, mener seks socialdemokratiske borgmestre lige fra den københavnske vestegn til Sønderjylland.

“Det er blevet enormt bøvlet,” siger Ishøj-borgmester Merete Amdisen (S) og fortsætter:

“Selvfølgelig skal folk ikke have et dansk pas efter bare tre måneder i landet. Men der er borgere, der har boet her hele deres liv, for hvem vi gør det virkelig vanskeligt at opnå statsborgerskab.”

Ishøj har landets højeste andel af borgere uden stemmeret til folketingsvalget 1. november. Hver fjerde borger i kommunen er nemlig ikke statsborger, som er kravet for at stemme – til kommunalvalget derimod er kravet, at man er over 18 år og har været bosat i Danmark i fire år.

Det giver et demokratisk underskud i en kommune som vores, at er en stor andel af borgerne ikke har mulighed for at stemme til folketingsvalget.