S: Det skal være slut med reform-amok

REFORMSTOP: Socialdemokratiet vil sætte et punktum for reformer, der øger arbejdsudbuddet i Danmark, fortæller gruppeformand Henrik Sass Larsen. EL er positive – men det er ikke nok, lyder det.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

Socialdemokraterne sætter nu hælene i og siger stop for flere reformer.

Det fortæller partiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i et interview til Berlingske.

Står det til Socialdemokraterne skal ældre nemlig kunne trække sig tilbage og nyde den tredje alder, mens ledige ikke skal pines og plages yderligere.

Ifølge Henrik Sass Larsen har der tidligere været brug for at gøre noget i forhold til arbejdsudbuddet, men arbejdet er gjort, og det er nu tid til at sadle om:

”Arbejdsudbudsreformer skal laves i en tid, hvor vi skal have genoprettet den økonomiske balance. Det er gjort. Så er der steder, hvor det er rimeligt at gøre noget mere, det er også gjort. Mission accomplished,” siger Henrik Sass Larsen til Berlingske og fortsætter:

”Der er orden i dansk økonomi, vi har fulgt alle de arbejdsudbudsreformer, der har været, til dørs og strammet bardunerne, hvor vi kan. Hvis vi går videre, går vi fra at være reformivrige til at være stakkelhadere.”

EL: Godt - men ikke godt nok
Enhedslisten glæder sig over den socialdemokratiske melding om et reformstop, men det er ikke nok, understreger arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen.

”Tusindvis er kommet i klemme på grund af reformerne af dagpenge, efterløn, førtidspension, sygedagpenge og kontanthjælp. Mere end 80.000 har mistet dagpengeretten,” siger Finn Sørensen. Det retter det seneste dagpengeforlig mellem S, DF og V ikke op på,” siger Finn Sørensen.

Han mener, at reformerne er indført under påskud af, at arbejdsløse og syge skal bringes tættere på arbejdsmarkedet, men at beskæftigelseseffekten ikker er blevet dokumenteret.

”Jeg må derfor sige til Mette Frederiksen (S): Det er godt, at stoppe reformamok. Men det er ikke godt nok. Vi skal have genskabt trygheden for lønmodtagerne ved arbejdsløshed og sygdom. Alle skal have ret til et godt seniorliv,” siger Finn Sørensen og fortsætter:

”Du kan godt forberede dig på, at det bliver et højt prioriteret krav til dig, når du sætter dig i stolen som statsminister. Jeg tror også, der vil være bred opbakning til det blandt lønmodtagerne.”

Med Henrik Sass Larsens melding sætter Socialdemokratiet en stopper for 25 år med reformer. Reformer af alt fra efterløn, pensionsalder, kontanthjælp og dagpenge til uddannelsesstøtte, skat og førtidspension er blevet begrundet med flere i job og flere mennesker på arbejdsmarkedet. 

Med reformstoppet lægger Socialdemokraterne afstand til årene, hvor Helle Thorning-Schmidt var formand. Hun fremhævede som statsminister stolt i udlandet, hvordan Danmark var gået "reformamok" i kølvandet på krisen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

0:000:00