S er skeptisk overfor nyt EL-krav om øgede skatter på finansloven

FL21: Øget beskatning af de rigeste i samfundet, skal give 12 milliarder kroner til mere velfærd og grøn omstilling, lyder det fra Enhedslisten. S er skeptisk, mens Radikale hælder forslagene fuldstændigt ned ad brættet.

Placeholder image
Enhedslisten er kommet med sit bud på finansiering til dette års finanslovforhandlinger. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

”Det er ikke forslag, som vi en-til-en kan se os i.”

Det er meldingen fra Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, efter Enhedslisten lørdag præsenterede sit indspark til mulige finansieringskilder til næste års finanslov. Enhedslisten lægger op til at hæve skatten for de rigeste på flere punkter (se oversigt i bunden af artiklen).

Christian Rabjerg Madsen erklærer sig enig i den retning Enhedslisten vil, men mener dog samtidig, at særligt forslag om højere indkomstskat for de rigeste og stigende skat på indkomst fra aktiehandel er vidtgående.

”Jeg tror, at Socialdemokratiet vil lægge sig et andet sted i balancerne mellem social retfærdighed og konkurrencekraft,” siger han og fortsætter:

Jeg synes Enhedslisten bør gå lidt i tænkeboks og forsøge at finde nogle måder til at finansiere den grønne omstilling, som rent faktisk passer til det 21. århundrede.

Kathrine Olldag (R), Skatteordfører

”Det er klart, at en højere erhvervsskat kan få konsekvenser for konkurrencekraften. Omvendt har vi selv sagt, at bankerne skal bidrage mere. Så det er ikke fordi, vi ser grundlæggende forskelligt på de her ting. Men man skal finde den rette balance.”

EL spiller ud på årsmøde
Reaktionen kommer på de forslag til at skabe mere finansiering til finanslovsforhandlingerne, som Enhedslisten præsenterede i forbindelse med sit årsmøde lørdag.

Partiet går efter at skaffe 12 milliarder kroner, som skal findes hos landets mest velhavende mennesker. Det største beløb findes ved at hæve beskatningen på aktieindkomster.

”Vi skal beskatte nogle af de største aktiespekulanter, så der er råd til at investere i den grønne omstilling. Og vi skal sætte hårdt mod hårdt over for de rigeste og store virksomheder, der er i skattely,” siger Pernille Skipper.

Derudover lægger Enhedslisten op til at hæve indkomstskatten for de rigeste i samfundet. Det forslag skal give 3,7 milliarder kroner.

Skal gå til velfærd og grøn omstilling
Derudover skal virksomheder med såkaldt ”overnormal profit” betale mere i skat, mens kontrollen med skattely skal ændres. Forslagene vil udover bidraget til statskassen mindske uligheden i samfundet.

Enhedslisten har ikke offentliggjort et samlet udspil til finansloven, men har præsenteret ældreområdet som sit hovedkrav. Pernille Skipper slår fast, at Enhedslisten vil bruge de 12 milliarder til velfærd og grøn omstilling.

”Det vil kunne give penge til at sikre, at vi både får et stærkere velfærdssamfund og får taget hånd om klimaforandringerne,” siger hun.

Læs også

R: Gammelkommunistisk tankegang
Mens Socialdemokraterne er skeptiske over for forslaget, hælder Radikale det fuldstændigt nedad brættet.

”Enhedslisten bør gå lidt i tænkeboks og forsøge at finde nogle måder til at finansiere den grønne omstilling, som rent faktisk passer til det 21. århundrede. Det her er en gammelkommunistisk tankegang,” siger skatteordfører Kathrine Olldag.

Ifølge hende vil forslagene betyde færre arbejdspladser og mindre velstand i Danmark.

”Det betyder, at danske virksomheder, der har brug for risikovillig kapital kommer til at gå glip af store investorer, som helst ikke vil miste mere af sin indtjening end nødvendigt. Så det handler om tabte arbejdspladser og arbejdsudbud,” siger Kathrine Olldag

Har I selv nogle bedre forslag, som I tænker, der lettere kan findes opbakning til?

”Vi kommer også snart med vores finanslovforslag. Og jeg kan da godt afsløre på forhånd, at vi ikke har finansiering for 12 milliarder kroner. Vi kigger realpolitisk på, hvad der kan gøres, i stedet for at stikke folk blår i øjnene,” siger Katrine Olldag.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra SF.

Enhedslistens årsmøder foregår på grund af corona digitalt og løber ad stablen både lørdag og søndag.

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

Indenrigs- og boligminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Kathrine Olldag

MF (R)
cand.mag. (kunsthistorie og visuel kultur), diplom i offentlig ledelse

Pernille Skipper

MF (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser