S afviser krav fra fagbevægelsen: Pensionsalder skal fortsat stige for de raske

PENSION: Regeringen står fast på velfærdsforliget, selvom 3F har besluttet at modarbejde den stigende pensionsalder. Kursskiftet i 3F bør være et vink med en vognstang til de partier, som blokerer for tidlig pension for nedslidte, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Socialdemokratiet og 3F har indtil nu stået skulder ved skulder i debatten om tidlig pension.

Men den ellers så trofaste støtte ser nu ud til at forvandle sig til en træls kritik af regeringens politik på et centralt område.

Sent mandag aften blev der på 3F's kongres truffet beslutning om, at fagforbundet nu skal arbejde for at ændre velfærdsforliget, så den planlagte stigning i pensionsalderen til 69 år fra 2035 forhindres.

Det vil sige, at landets største fagforbund nu har forpligtet sig til aktivt at modarbejde den planlagte stigning i pensionsalderen, som regeringen ellers har sagt, at de vil stille sig i spidsen for at vedtage til næste år.

Kursskiftet i 3F får dog ikke regeringen til at vakle i sin holdning til velfærdsforliget.

"Jeg skal jo ikke blande mig i, hvad fagforbundenes kongresser vedtager. Men Socialdemokratiets holdning til velfærdsforliget er fuldstændig klart, og det rokker det her ikke på. Men det er en påmindelse om, hvorfor vi ønsker en ret til tidligere pension for nedslidte. Det handler jo for det første om retfærdighed og om en værdig seniortilværelse, men også om at fremtidssikre den folkelige opbakning til velfærdsforliget," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

3F-beslutning kommer bag på minister
Velfærdsforliget blev indgået i 2006 mellem den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet samt Radikale og betyder, at pensionsalderen reguleres gradvist opad i takt med, at levealderen stiger.

Forliget er grund til, at pensionalderen fra i år er sat op fra 65 til 65,5 år, og stiger til 66 år i 2020, 67 år i 2022 og så videre. Forligskredsen er dog så langt forud for udviklingen, at de allerede til næste år skal vedtage stigningen til 69 år i 2035, som 3F altså nu vil blokere for.

Er du overrasket over 3F's beslutning?

"Både og. Jeg er overrasket over, at diskussionerne er så fremskredne, men jeg er overhovedet ikke overrasket over, at det stikker meget dybt langt ind i befolkningen," siger Peter Hummelgaard.

Men det var jo angiveligt heller ikke med forbundsledelsen og Per Christensens gode vilje. Hvad tænker du om det?

"Det forstår jeg da udmærket, fordi det efterlader jo en meget stor hovedpine i forhold til, hvordan man så samtidig skal få bedre dagpenge, minimumsnormeringer, bedre ældrepleje og alle de andre ting, som velfærdsforliget er med til at finansiere," siger Hummelgaard.

Læs også

I har sagt, at I som regeringsparti vil sætte jer i spidsen for at vedtage en yderligere stigning i pensionsalderen. Ændrer det her noget?

"Nej, det gør det ikke. Mange af de diskussioner og prioriteringer, vi foretager i disse år, med alt fra større investeringer i kollektiv velfærd til alle mulige andre ting, er jo baseret på det økonomiske råderum, der er skabt af blandt andet velfærdsforliget. Så selvfølgelig holder vi fast i forliget. Vi går efter at sikre en ret til tidlig tilbagetrækning, og det er den måde, vi mener, at der skal tages højde for problemstillingen," siger Peter Hummelgaard.

Velfærdsforliget smuldrer
Ifølge beskæftigelsesministeren bør beslutningen på 3F-kongressen være et vink med en vognstang til de partier, som i øjeblikket blokerer for regeringens forslag om differentieret pension.

"Den type beslutninger, som man nu kan se på 3F's kongres, er i virkeligheden en påmindelse om, at der er en brændende platform for, hvorfor vi skal have sikret en ret til tidlig tilbagetrækning for dem, som har et langt arbejdsliv og er nedslidte. Så jeg mener, at alle de øvrige partier, som enten er en del af velfærdsforligskredsen eller gerne vil være med til at bruge de penge, som bliver skabt af velfærdsforliget, bør melde sig ind i kampen om en værdig og tidlig tilbagetrækning," siger han.

Selvom Peter Hummelgaard ikke er enig, udtrykker han forståelse for beslutningen på 3F's kongres.

"Det er jo en udløber af en den diskussion, der foregår hver evig eneste dag ude ved kantinebordene, men som har svært ved at sive ind gennem Christiansborgs tykke mure. Velfærdsforligets levetidsindeksering tager ikke højde for, at vi har meget forskellige arbejdsliv, forskellige seniortilværelser og forventet levetid. Derfor er der risiko for, at opbakning til velfærdsforliget begynder at smuldre. Og det vil være rigtig skidt set med vores øjne, fordi det alt andet lige efterlader endnu større udfordringer med at finansiere et bedre velfærdssamfund," siger han.

Venstre har luftet tanker om at standse stigningen i pensionsalder fra 2040, når den rammer 70 år, og DF har luftet tanker om at trække bremsen ved 68 år. Ser det ikke ud til, at der er et vist forhandlingsrum?

"Jamen, nogle af de ting skal selvfølgelig diskuteres, men det er jo først fra 2040. Så længe kan vi ikke vente. Vi mener, at der er et behov nu og her, som skal løses, og som er væsentligt, fordi det er retfærdigt og værdigt, men også fordi det er med til at sikre langtidsholdbarheden bag velfærdsforliget," slutter Peter Hummelgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00