S-formænd kræver svar på kovending om privathospitaler

STRID: Den socialdemokratiske regionsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman, er stadig stærkt kritisk overfor S-ledelsens kursskifte omkring privathospitaler. S-formand Mette Frederiksen skal forklare sig i april.

Socialdemokraternes formand,  Mette Frederiksen, skal forklare partiets kursskifte omkring privathospitaler. Landets tre Socialdemokratiske regionsformand er kritiske overfor partiets holdningsændring.
Socialdemokraternes formand,  Mette Frederiksen, skal forklare partiets kursskifte omkring privathospitaler. Landets tre Socialdemokratiske regionsformand er kritiske overfor partiets holdningsændring.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

”Jeg glæder mig til Danske Regioners generalforsamling (7. april), hvor vi forhåbentlig får mulighed for at drøfte dette emne med vores partiformand, Mette Frederiksen,” siger den nordjyske regionsformand Ulla Astman til Morsø Folkeblad 17. marts.

Ulla Astman er ligesom sin formandskollega Sophie Hæstorp Andersen stærkt kritisk over Socialdemokraternes markante sundhedspolitiske kurskifte forleden: Beslutningen om, at socialdemokraterne på Christiansborg dropper års modstand mod regeringens kommende stramning af behandlingsgarantien på 30 dage og udredningsretten.  

Ifølge Altingets oplysninger var de to socialdemokratiske regionsformænd orienteret om kursskiftet. Alligevel havde de to regionsformænd et kritisk indlæg om V-regeringens kommende stramning af behandlingsgarantien på 30 dage og udredningsretten i Politiken samme dag, som Altinget kunne bringe historien om, at Socialdemokraterne på Christiansborg nu vil støtte V-regeringen i at stramme de to patientrettigheder.

De lever i en anden verden
Ifølge Morsø Folkeblad betragter Ulla Astman kurskiftet som et eksempel på, at folketingspolitikere ikke kender virkeligheden i det regionale sundhedsvæsen.

 ”Mens vi har hænderne nede i det, der foregår hver eneste dag, kan jeg godt have indtryk af, at politikerne på Christiansborg befinder sig et stykke fra virkelighedens verden,” siger Ulla Astman til Morsø Dagblad. Her gør hun opmærksom på, at det netop var Thorning-regeringen, som ændrede behandlingsgarantien til at variere fra 30 til 60 dage alt efter sygdommens alvor.

Partikollegaen Bent Hansen, som er regionsformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner, vurderer overfor Dagens Medicin, at den sundhedspolitiske kovending snarere er sket af strategiske årsager end af faglige.

 "Det må være en politisk strategisk afvejning om, at det vil gavne i den position, man står i. Jeg tror, det er mere politisk strategi, end at man er gået ind og har beskæftiget sig med indhold og konsekvenser,” siger Bent Hansen til Dagens Medicin.

Dokumentation

Udredningsretten og behandlingsgarantien

Behandlingsgarantien i dag: 
Hvis ventetiden i dag er længere end mellem 30 og 60 dage på sygehusbehandling, så kan man på det offentliges regning tage på privathospital, hvis der er et hospital, der tilbyder denne behandling. Om garantien udløses efter 30 eller 60 dage, afgøres af sygdommens alvor.

Regeringen foreslår:
At behandlingsgarantien skal være 30 dage for alle patienter, der er henvist til sygehusbehandling. Igen fungerer garantien også kun, hvis der er et privathospital, der tilbyder den bestemte behandling. Og det gælder ikke akutte patienter.

Udredningsretten:
Patienter skal i dag udredes indenfor 30 dage, hvor det er fagligt muligt. Kapacitetsmæssige begrundelser er ikke gyldige ifølge loven. Patienten har dog i dag ikke mulighed for at finde udredning på et privathospital, hvis det offentlige ikke har kapacitet til at udrede inden for en måned. Det vil regeringen med lovforslaget åbne op for.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Astman

Kontorchef, HK Nordjylland, fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)









0:000:00