S-legender i topform ved PFA's bogreception

TOPFORM: Aldrende socialdemokratiske ministre fra Anker Jørgensens tid gjorde sig gældende på en stor PFA-reception på Christiansborg i dag i anledning af bogværk om epoken 1972-82.

To af S-veteranerne: Folketingets tidligere formand Svend Jakobsen (82) fik sig en længere sludder med daværende finansminister Knud Heinesen (85) ved dagens reception.
To af S-veteranerne: Folketingets tidligere formand Svend Jakobsen (82) fik sig en længere sludder med daværende finansminister Knud Heinesen (85) ved dagens reception.Foto: Altinget/Rasmus Nielsen
Rasmus Nielsen

Forventningen var stor efter Mogens Lykketofts meget rosende anmeldelse i formiddags i Altinget af det nye bogværk "Anker Jørgensens tid". Det er seneste bind i serien "De danske ministerier", som PFA finansierer hvert 25. år – ja, femogtyvende år – i forbindelse med pensionsselskabets jubilæer. I år fejres de første 100 år.

"Det er meget lidt af dét, jeg kan huske, som Borring Olesen har overset eller glemt", skriver Lykketoft med henvisning til bogens forfatter, der er historiker ved Aarhus Universitet. Lykketoft giver værket seks A'er af seks mulige, i det han konkluderer:

"Der fortælles sobert, nøgternt og nuanceret om Ankers uhyre vanskelige opgave som regeringschef i den dramatiske overgangstid fra guldalder til oliekriser med konstant voksende arbejdsløshed og underskud på betalingsbalance og statsbudget – og med voldsomme politiske opbrud."

Receptionen var mere end velbesøgt. Der var stuvende fuldt i et af Christiansborgs store lokaler, og mest iøjnefaldende var en hel stribe socialdemokratiske veteraner fra Anker Jørgensens tid: Knud Heinesen, Svend Jakobsen, Karl Hjortnæs, Ritt Bjerregaard ... alle i fineste form. 

Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) åbnede en længere talerække og sagde om Ankers tid, at "den både i det store og det små har sat sig mange spor, og som vi nu får mulighed for at blive klogere på. Det sker gennem et omfattende, nyt kildemateriale."

Anker Jørgensens finansminister Knud Heinesen trådte op på scenen iført seler og skjorte, og han fortalte morsomme anekdoter om dengang, landet var mere uskyldigt end nu. Og hvor LO opfattede sig som mindst lige så vigtig som partiet, hvor Økonomisk Demokrati endnu havde gang på jord, og hvor LO-formanden Thomas Nielsen fnyste lige op i ansigtet på partiformanden over indefrosne dyrtidsportioner.

Rørt overborgmester
Den valgkampsramte overborgmester Frank Jensen høstede også mange klapsalver, da han rørt fortalte om dengang i 1987, Anker Jørgensen i Folkets Hus overlod formandshvervet til Svend Auken. 

Der var afgjort socialdemokratisk flertal blandt de fremmødte politikere i dag. Dog var der også et Venstre-islæt. Anker Jørgensen ledte trods alt også den særegne SV-regering i 1978-79. PFA-formanden, DA-formand og Venstre-mand Torben Dalby Larsen var receptionens vært, og så var der – ikke at forglemme – Knud Enggaard. Ham havde bogens forfatter ikke haft bud efter, og det var han lidt ærgerlig over. Men hans form var fin og klart på niveau med sine socialdemokratiske ministerkolleger fra dengang, Danmark var på fornavn med statsministeren.

Pyt – Enggaard, der har været dirigent på 23 Venstre-landsmøder og oplevet en del mere på nært hold, får snart chancen for at præge historieskrivningen. For næste bind i serien, der ventes til næste efterår, handler om Poul Schlüter (K). Og det var trods alt den statsminister, han i særlig grad kom til at tjene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karl Hjortnæs

Fhv. minister og MF (S), forfatter
cand.jur. (Aarhus Uni. 1968)

Knud Enggaard

Fhv. minister (V), fhv. MF
civilingeniør (1954)

Knud Heinesen

Fhv. finansminister (S), fhv. MF, fhv. adm. direktør i BRFkredit og direktør for Københavns Luftfartsvæsen
cand.polit. (Københavns Uni. 1959)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024