S og R afviser regeringens karakterkrav

ADGANGSKRAV: Der er politisk uenighed om karakterkravene til gymnasiet. Socialdemokraterne og Radikale foreslår et krav på 02 og afviser dermed regeringens forslag på 4.

Foto: Mads Nissen/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvis det står til Socialdemokraterne og Radikale, skal det i fremtiden kræve karakteren 02 i dansk og matematik at komme i gymnasiet.

Det skriver Politiken.

Dermed afviser de to partier et karakterkrav på 4 i dansk og matematik, som regeringen ellers har lagt op til forud for forhandlingerne om en ny gymnasiereform, der forventes at gå i gang efter påske.

Det er ikke helt nye toner fra Socialdemokraterne og Radikale, der under sidste års gymnasieforhandlinger også stod fast på karakterkravet på 02. Partierne vil have det samme adgangskrav for gymnasierne, som det karakterkrav, der allerede er for erhvervsuddannelserne.

Her kræver det 02 i matematik og dansk at blive optaget. Kravet er en del af en reform fra 2014 og har til formål at øge prestigen omkring erhvervsuddannelserne.

”Derfor er det helt skævt, hvis der ikke skal være de samme forudsætninger for at starte i gymnasiet,” siger Morten Østergaard (R) til Politiken.

Mette Frederiksen (S) slår samtidig fast, at partierne ikke vil gå med til et højere krav.

”Det siger sig selv, at vi ikke går højere end 02, for det vil undergrave alt det, vi forsøger at bygge op omkring erhvervsuddannelsens prestige," siger hun.

V: Trist melding fra S og R
Venstre ærgrer sig over forslaget fra Socialdemokraterne og Radikale.

”Det er da politisk trist, hvis Socialdemokraterne og De Radikales ultimative krav er udtryk for, at S og R, allerede inden regeringen har præsenteret sit udspil til en gymnasiereform, vælger at melde sig ud af forhandlingerne, allerede før de er gået i gang,” skriver Anni Matthiesen, Venstres undervisningsordfører, i en skriftlig kommentar til Ritzau ifølge BT.

Hun tilføjer: ”Men hvis S og R ikke vil være med til at påvirke fremtidens gymnasieuddannelser, så er det jo deres valg.”

Meldingen får også kritik fra Dansk Folkeparti. Partiets undervisningsordfører, Marie Krarup, mener, at forslaget svigter de unge.

”Gymnasiet skal være på et højt fagligt niveau, og det kan folk ikke klare, hvis de har så lavt et niveau,” siger hun til Politiken.

Dansk Folkeparti foreslår samtidig et karakterkrav på 6 i gennemsnit.

Ingen opbakning fra gymnasieeleverne
SF roser imidlertid Socialdemokraterne og Radikale for at stå fast på et karakterkrav på 02.

”Vi har meldt klart ud for længe siden, at det er det, vi kæmper for, og det er rart, at de ikke er hoppet med på ideen om, at et karakterkrav automatisk giver kvalitet,” skriver Jacob Mark, undervisningsordfører for SF, i en skriftlig kommentar til Ritzau ifølge BT.

Socialdemokraterne og Radikales forslag vinder dog ingen opbakning hos gymnasieeleverne, der er helt imod et karakterkrav.

”Selvom et karakterkrav på 02 selvfølgelig er mere attraktivt end andre partiers bud, er det stadig som at vælge den lort, der stinker mindst. For karakterkravet er en omvendt logik, der smider de svageste elever ud i stedet for at tage hånd om dem,” siger Steffen Andersen, der er formand for Landssammenslutningen af handelsskoleelever, i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00