S-SF-rådgivere kommer fra partierne

SPINGALLERI: S og SF har hyret størstedelen af de nye særlige rådgivere fra de to partiers egne rækker, mens man skal kigge langt efter Christiansborg-journalister. Se den foreløbige liste over toprådgiverne her.
Noa Redington fortsætter som forventet som Thornings særlige rådgiver, og det meste af S-SF's spindoktor-hold er nu på plads. Hér ses de to på valgaftenen 2011.
Noa Redington fortsætter som forventet som Thornings særlige rådgiver, og det meste af S-SF's spindoktor-hold er nu på plads. Hér ses de to på valgaftenen 2011.Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk
Erik Holstein

Mindre end en uge efter den nye regerings tiltræden har Socialdemokraterne og SF fået lavet aftaler med en pæn del af det nye hold "særlige rådgivere" eller spindoktorer. Og i modsætning til den tidligere regering har S og SF ikke just drevet rovdrift på dagbladenes Christiansborg-redaktioner.

S rekrutterer såvel i pressetjenesten som i partiets bagland i bred forstand, mens de fleste SF-rådgivere foreløbig er hentet fra pressetjenesten. Hos Radikale er rådgiver-kabalen langt fra faldet på plads

Der har tidligere været forlydender om, at en Thorning-regering ville have ikke mindre end tre særlige rådgivere påhæftet hver minister. Men sådan kommer det ikke til at gå. Mønstret bliver snarere, at de fleste topministre får to rådgivere, mens resten får en. I SF er det således de ministre, der enten er medlemmer af regeringens økonomiudvalg eller koordinationsudvalg, der får to rådgivere.

Ifølge Altinget.dks oplysninger har de nye ministre fra S og SF foreløbig truffet aftale med følgende rådgivere: 

Noa Redington fortsætter som forventet som Thornings særlige rådgiver, og det meste af S-SF's spindoktor-hold er nu på plads.
Noa Redington fortsætter som forventet som Thornings særlige rådgiver, og det meste af S-SF's spindoktor-hold er nu på plads. Foto: Altinget.dk

Socialdemokraterne
Helt som forventet følger Noa Redington med Helle Thorning-Schmidt over i Statsministeriet. Han har været Thornings spindoktor siden starten af 2008: Hans rådgivning vurderes som udmærket, men der er oplagt forbedringspotentiale i hans forhold til medierne. Thorning ventes at få yderligere en rådgiver.

Finansminister Bjarne Corydon har som Thornings hidtidige stabschef kun meget begrænsede erfaringer med selv at være i medierne. Men han vil blive bakket op af Socialdemokraternes erfarne pressechef, Sten Kristensen, og sin gamle samarbejdspartner fra partiets analyse og informationsafdeling (AIA), Asbjørn Riis. 

Noa Redington fortsætter som forventet som Thornings særlige rådgiver, og det meste af S-SF's spindoktor-hold er nu på plads.
Noa Redington fortsætter som forventet som Thornings særlige rådgiver, og det meste af S-SF's spindoktor-hold er nu på plads. Foto: Johannes Kaas Fallesen/Altinget.dk

Forsvarsminister Nick Hækkerup ansætter Søren Lippert, der er kommunikationsrådgiver i partiet. Lippert har tidligere kørt Hækkerups kampagne og ville formodentlig også være flyttet med ham i et andet ministerium.

Social-og integrationsminister Karen Hækkerup ansætter konsulent Morten Høyer fra AIA. I modsætning til Lippert følger Høyer ikke kun personen, men lige så meget funktionen: Høyers spidskompetence er integration. Han har dog også arbejdet tæt sammen med Karen Hækkerup i de foregående år.

Transportminister Henrik Dam Kristensen ansætter den tidligere europaparlamentariker for SF John Iversen, der de senere år har været en slags næstkommanderende i partiets pressetjeneste på Christiansborg.

Europaminister Nicolai Wammen tager sin kampagnechef Thomas Juul-Dam med som særlig rådgiver. Thomas Juul-Dam har flere års erfaring med PR, men har også i en kortere periode arbejdet for Socialdemokraterne i Europa-Parlamentet.  

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini har hyret Lise Borup Krogsgaard, der kommer fra den danske ambassade i Washington, men også tidligere har arbejdet for Ritt Bjerregaard, da hun var overborgmester i København.

Ny leder af AiA bliver LO's kommunikationschef Louise Høst, der også tidligere har arbejdet for Ritt Bjerregaard. I S-ledelsen føler man sig dog overbevist om, at Louise Høst ikke vil fungere som en trojansk hest for Ritt, der er alt andet end populær i kredsen omkring Thorning. 

Socialdemokraterne har endnu ikke har ansat en ny pressechef.

SF
Det var ventet, at Villy Søvndal ville tage sin hidtidige rådgiver Thomas Sæhl med over i Udenrigsministeriet. Det gør han også, men Sæhl får følgeskab af partiets pressechef Claus Perregaard. Begge er særdeles dygtige kommunikationsfolk, men de har hidtil ikke været i stand til at finde en modgift mod partiets nedtur.  

Erhvervsminister Ole Sohn får SF's cheføkonom Nis Graulund som særlig rådgiver. Det forventes, at Sohn også får en rådgiver med kommunikation som spidskompetence.  

Sundhedsminister Astrid Krag får god brug for de evner, Henrik Larsen fra SF's pressetjeneste bringer med. Han har arbejdet med partiets sundhedspolitik, men han har også en solid kritisk og analytisk sans på det alment politiske område.

Handelsminister Pia Olsen Dyhr vælger ligeledes en af pressetjenestens stabile medarbejdere, nemlig Marie Schultz, der er uddannet journalist.

Radikale fik betydelig flere ministerposter end forventet ved indgangen til valgkampen, og partiets rådgiverkabale er ikke på plads endnu. Eneste helt sikre er:

Partiets pressechef Henrik Kjerrumgaard kommer med over i Margrethe Vestagers potente indenrigs- og økonomiministerium. Kjerrumgaard demonstrerede for alvor sine kvaliteter i valgkampen og de efterfølgende regeringsforhandlinger, hvor han var med til at sikre Radikale en meget positiv mediedækning.

Det ventes, at størstedelen af hullerne i rådgivernes puslespil vil blive lukket i løbet af den næste uge. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Noa Redington

Kommentator og rådgiver, fhv. særlig rådgiver for daværende statsminister, partiformand Helle Thorning-Schmidt (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni.), Master (Columbia Uni. 1996)

Sten Kristensen

Presse- og kommunikationschef, Finansministeriet
journalist

Claus Perregaard

Underdirektør, Public Affairs Manager, Dansk Transport og Logistik
cand.mag. i filosofi og historie (Roskilde Uni. 2000)

0:000:00