S: Overtrædelse af zoneforbud skal straffes hårdere

UDSPIL: Et skærpet zoneforbud skal holde kriminelle væk fra belastede boligområder. Det mener Socialdemokraterne, der vil have hastebehandlet sager om overtrædelse af et zoneforbud ved domstolene og sikre strengere straffe.

Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Socialdemokraterne vil gøre zoneforbud til et mere effektivt redskab for politiet ved at straffe overtrædelser hurtigere og hårdere.

I april måned præsenterede regeringen et udspil med nye indsatser til at bekæmpe ungdomskriminalitet. Blandt udspillets 11 initiativer er forslaget om at udvide politiets mulighed for at anvende såkaldte zoneforbud over for personer, som deltager i åbenlys gadehandel med narkotika, og som tidligere er straffet for salg af narkotika.

Lørdag fulgte Socialdemokraterne op med to yderligere initiativer, der ifølge justitsminister Mette Frederiksen og statsminister Helle Thorning-Schmidt vil gøre zoneforbud til et endnu mere effektivt redskab i kampen mod blandt andet gadehandel med hash og narkotika.

”Der skal være hårdere straf for overtrædelse, og vi skal blive hurtigere til at få de her sager igennem vores retssystem. Der skal være en meget umiddelbar konsekvens ved at overtræde et zoneforbud,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Hvis vi skal passe på de mange, er vi nødt til at være hårdere over for de få, der ikke kan finde ud af at overholde spillereglerne.

Mette Frederiksen (S)
Justitsminister

De to ministre var taget til Avedøre Stationsby på den københavnsk Vestegn, som er et af de områder, hvor det skærpede zoneforbud ifølge Socialdemokraterne vil få stor praktisk betydning.

Intet religiøst forhold til straf
Ud over regeringens forslag fra i april om at udvide politiets muligheder for at bruge zoneforbud så består de to nye skærpelser i forsøg med såkaldt fast track ved domstolene for sager om overtrædelse af et zoneforbud som det ene.

Som det andet skal domstolene i højere grad benytte den fulde straframme på syv dages fængsel i sager om brud med et zoneforbud.

”Hvis vi skal passe på de mange, er vi nødt til at være hårdere over for de få, der ikke kan finde ud af at overholde spillereglerne,” siger justitsminister Mette Frederiksen.

Overtrædes et zoneforbud, skal man ifølge hende sættes for en dommer ”med det samme,” hvilket kan oversættes til samme dag, hvis det kan lade sig gøre.

I dag går der ifølge Socialdemokraterne typisk for lang tid, inden sagerne kommer for domstolen. Når det sker, straffes de ofte med betingede domme. Og det er ikke godt nok, mener Mette Frederiksen, der også er parat til at se på, om straframmen på de syv dage skal hæves.

”Vi har ikke noget religiøst forhold til straf. Hvis det er nødvendigt at sætte straffen yderligt op, så gør vi det,” siger Mette Frederiksen.

Dokumentation

Hurtigere og hårdere straf for overtrædelse af zoneforbud

  • Skærpet straf:
    Loven siger, at der som udgangspunkt ved førstegangsovertrædelser skal straffes med syv dages ubetinget fængsel. Socialdemokraterne vil tage initiativ til at sikre, at lovens intentioner overholdes.
  • ”Fast track” i retssystemet: 
    Der går i dag for lang tid fra en person sigtes for at overtræde sit zoneforbud, til sagen kommer for retten. Derfor vil Socialdemokraterne undersøge muligheden for at lave forsøg i udvalgte områder med ”fast track” i sager om overtrædelse af zoneforbud. 

Udvidet adgang til at anvende zoneforbud

Regeringen foreslog i april at udvide politiets mulighed for at anvende zoneforbud over for personer, som deltager i åbenlys gadehandel med narkotika, og som tidligere er straffet for salg af narkotika.

Zoneforbuddet pålægges af politiet og indebærer, at man ikke må bevæge sig inden for en radius af enten 500 eller 1.000 meter – afhængigt af de konkrete omstændigheder – fra det sted, hvor man har handlet eksempelvis hash. En overtrædelse af forbuddet straffes med fængsel op til syv dage.

Zoneforbud vil bl.a. kunne finde anvendelse på sælgere, ”løbere”, ”hashvagter” og andre, som deltager i den organiserede gadehandel, og vil kunne medvirke til at rykke kriminaliteten væk fra områder, hvor børn og unge ofte færdes.

Sigtet er at skabe et tryggere byrum og mindske risikoen for, at andre – især helt unge – lokkes ind i de kriminelle miljøer.

Samtidig antages zoneforbuddene at have en præventiv effekt, idet de unge, som meddeles et zoneforbud, ikke fremover vil kunne opholde sig i nærheden af det sted, hvor de begik deres kriminalitet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00