S-profil kritiserer grænseåbning: Regler for svenske turister er uforståelige

GRÆNSEÅBNING: Region Hovedstadens formand, Sophie Hæstorp, langer ud efter regeringens "forsigtige" måde at genåbne de danske grænser. Hun er særligt uforstående overfor et af punkterne, som omfatter svenskernes indrejse til Danmark.

Regionsrådsformand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp (S), er ikke helt tilfreds med S-regeringens nye grænsepolitik.
Regionsrådsformand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp (S), er ikke helt tilfreds med S-regeringens nye grænsepolitik.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Kritikken af regeringens håndtering af de danske grænser tager fart, efter den i går præsenterede planen for en yderligere åbning af de danske grænser.

Både Radikale, Venstre og Konservative langer nemlig ud efter regeringen for at have nølet med de nye rejseregler og for at være overforsigtige med genåbningen af Danmarks grænser.

Og nu kommer kritikken også internt fra en af de største socialdemokratiske profiler udenfor Christiansborg. Den socialdemokratiske formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp, erklærer sig enig i dele af oppositionens kritik, som handler om S-regeringens håndtering af grænsesituationen.

For ifølge hende, er det både uforståeligt, at svenskere, der arbejder i  Danmark, ikke skal coronatestes, mens svenske turister, som rejser til Danmark, skal have en negativ coronatest med i bagagen.

Jeg har haft svært ved at forstå regeringens forsigtighed særligt i forhold til vores nabolande.

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Regionsrådsformand for Region Hovedstaden

"Jeg forstår ikke, hvorfor nogle svenskere skal testes, mens andre ikke skal. Og jeg kan godt forestille mig, at testen kan gå hen og blive en konkret problemstilling, da den kan blive svær at indføre i praksis," siger hun og svarer, at hun ikke ved, hvilke sundhedsfaglige belæg, der ligger til grund for beslutningen.

Reglerne kan i sidste ende føre til, at færre turister vælger at rejse til Danmark, mener Hæstorp.

Gør det nemmere
Regeringen har netop lanceret en ny model for grænseåbningen, som giver borgere fra næsten EU-lande lov til at rejse til Danmark.

Dog er der begrænsninger på hvem, der må rejse ind i Danmark fra Sverige.

Selvom regeringen har besluttet at beholde indrejse-restriktioner for de fleste svenskere, må dem, som er bosat i Øresundsområdet, gerne rejse til Danmark. Men svenske turister skal som de eneste coronatestes 72 timer, inden de krydser den danske grænse.

Og den beslutning har Sophie Hæstorp (S) svært ved at se pointen i.

”Man kunne i princippet lige så godt lempe grænsen til hele Sverige og sige, at alle skal testes inden indrejsning," siger hun.

Hæstrup: Grænser burde være åbnet før
Sophie Hæstorp (S) er grundlæggende tilfreds med den nye aftale, som træder i kraft den 27. juni. Hun er særligt er begejstret for, at svenske turister fra Skåne, Halland og Blekinge ikke længere er tvunget til at skulle booke seks overnatninger i København. 

Men den nye aftale burde være blevet præsenteret tidligere. 

”Jeg har haft svært ved at forstå regeringens forsigtighed særligt i forhold til vores nabolande,” siger hun.

Mener du, at der har været for meget mavefornemmelse i regeringens beslutninger om grænseåbningen?

"Det er svært at sige, hvad de her beslutninger egentlig bygger på," lyder det.

Hele Folketingets ansvar
Men hun kritiserer ikke alene regeringen. Hun mener, at alle partier i Folketinget har haft et ansvar for at få grænserne åbnet, så snart coronasmitten var under kontrol.

"Det virker som om, at coronakrisen er blevet gjort til en slags politisk fodboldkamp, hvor man kæmper om, at være det land, der har den bedste indsats mod corona. Her har ikke bare regeringen - men hele Folketinget - ikke har prioriteret at finde fælles løsninger, som skulle sikre, at grænserne kunne åbne så hurtigt som muligt," siger hun.

Hæstorp (S) kritiserer også folketingsmedlemmerne for ikke at have prioriteret samarbejdet med regionerne og danske nabolandes myndigheder.

”Hvis man fra politisk side havde prioriteret en større dialog med vores nabolande, og hvis vi var blevet bedt om at hjælpe, kunne vi have været i dialog med myndighederne langt tidligere omkring, hvordan man kunne lave en tryg og sikker genåbning af grænserne, sådan så det ikke ville skade turismen og restaurationerne i hovedstadsområdet.”

Hun tilføjer, at hun ser frem til at modtage en invitation fra justitsminister Nick Hækkerup (S) for at drøfte grænseåbningen mod Sverige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00