S-regeringen arbejdede videre på ny fattigdomsgrænse frem mod valgudskrivelse, men præsenterede aldrig noget: ”Det ville have været ubekvemt”

Efter at have drøftet et bud på en ny fattigdomsgrænse i koordinationsudvalget i maj, genoptog S-regeringen de interne sonderinger efter sommerferien. En forestående valgkamp afholdt formentlig et regeringsudspil fra at blive præsenteret, vurderer tidligere S-rådgiver og Altingets politiske kommentator.

Drøftelserne om arbejdet med en ny fattigdomsgrænse fortsatte i embedsværket efter sommerferien, efter et konkret bud på en fattigdomsgrænse var på dagsordenen ved et møde i regeringens magtfulde koordinationsudvalg i maj.
Drøftelserne om arbejdet med en ny fattigdomsgrænse fortsatte i embedsværket efter sommerferien, efter et konkret bud på en fattigdomsgrænse var på dagsordenen ved et møde i regeringens magtfulde koordinationsudvalg i maj.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon LesselVu Nguyen

I kulissen fortsatte S-regeringen med at drøfte et af forståelsespapirets centrale punkter, mens Radikales valgtrussel hang over dansk politik.

Et konkret bud på en ny fattigdomsgrænse var på dagsordenen i koordinationsudvalget med Mette Frederiksen for bordenden i maj, og i embedsværket lagde man an til at samle op på regeringstoppens drøftelser efter sommerferien.

På et møde lagde Social- og Ældreministeriet her op til at finde frem til ”mulige løsninger” på en ny fattigdomsgrænse og gennemgå den politiske "kommunikationslinje” om den. 

Det fremgår af en mailkorrespondance fra august mellem Social- og Ældreministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Finansministeriet og Statsministeriet, som Altinget har fået aktindsigt i.

Ikke desto mindre blev regeringens bud på en ny fattigdomsgrænse aldrig fremlagt, selvom det var aftalt mere end tre år tidligere i forståelsespapiret med de røde støttepartier.

Udsigten til en kommende valgkamp spillede formentlig en afgørende rolle, vurderer Thomas Juul-Dam. Han var særlig rådgiver for tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt fra 2012 og 2015, hvor der sidst var en politisk vedtaget fattigdomsgrænse.

”Der har nok været en politisk vurdering af, at et udspil om en ny fattigdomsgrænse ikke var fordelagtigt så tæt på en valgkamp,” siger han.

Som siddende regering ville de op til og under valgkampen blive afkrævet svar på, hvad der konkret skal gøres for at løfte folk ud af fattigdom, påpeger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

“Og det kan lynhurtigt ende med en diskussion, om forskellige sociale ydelser skal hæves. Det ville have været ubekvemt for regeringen, der ville blive angrebet fra både højre og venstre,” siger han.

0:000:00