S-SF drømmer om norsk gentagelse i Danmark

VALGSEJR: Søvndal og Thorning er begejstrede for de norske søsterpartiers valgsejr, der sikrer regeringen endnu en periode ved magten.
Lars Beck

På trods af et samlet mandattab lykkedes det for den siddende regering at genvinde magten i det norske parlament. Det skyldes ikke mindst et flot valg af Arbeiderpartiet, der går frem med tre mandater. Derimod lykkedes det ikke for regeringspartneren, Sosialistisk Venstreparti, at skabe fremgang og partiet kan i stedet se frem til at miste fire sæder i parlamentet.

I Danmark vækker valgsejren glæde og optimisme på venstrefløjen:

"Det giver håb for et centrum-venstre-alternativ," siger Helle Thorning-Schmidt til TV2 News.

Thorning-Schmidt vurderer, at statsminister Jens Stoltenbergs evne til at skabe fald i ledigheden trods den økonomiske krise har været en afgørende faktor for det gode valgresultat.

SF's formand Villy Søvndal tøver ikke med at kalde valget for en sejr, på trods af de tabte mandater:

"Det afgørende er at vinde regeringsmagten. Resultatet giver håb for andre lande," siger Søvndal til TV2 med håb om, at det norske valgresultat vil have en afsmittende effekt på det næste folketingsvalg.

Status quo i den borgerlige lejr
På trods af store mandatforskydninger mellem partierne er der stort set status quo på højrefløjen. Det borgerligt-liberale Venstre mistede otte af ti mandater og sidder derfor tilbage med to. Derimod gik Høyre frem fra 23 til 30 mandater.

Fremskrittspartiet gik også frem og har nu 41 mandater mod tidligere 38.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00