S stiller ingen ultimative krav til finansloven

FORHANDLING: Socialdemokraterne har fremlagt sit eget finanslovforslag, hvor kernevelfærden står allerøverst på prioriteringslisten. 

Socialdemokraternes hovedprioritet i finanslovforhandlingerne med regeringen er kernevelfærden. 

Det slår S-formand Mette Frederiksen fast, efter Socialdemokraterne har fremlagt sit bud på en finanslov for næste år. Og Mette Frederiksen understreger, at hun gerne vil indgå en aftale om finansloven med regeringen.

"Vi kommer med et ret enkelt og klart budskab til Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen, nemlig at der er to veje at gå," siger hun. 

Mette Frederiksen peger på, at regeringen på den ene side kan vælge at gå den borgerlige vej og vælge grundskyld og topskattelettelser.

"Eller man kan vælge at lave en ansvarlig finanslov med os. Her skal man leve op til to ting. Man skal styrke kernevelfærden, ikke mindst ude i landets kommuner, og man skal sikre, at der etableres og udvikles private arbejdspladser," siger S-formanden. 

Drop håndværkerfradraget
Af andre sager nævner Mette Frederiksen, at hun gerne ser håndværkerfradraget afskaffet, og at regeringen lægger op til et for stort indhug i udviklingsbistanden. 

"Vi vil gerne lave en finanslov, vi rækker hånden frem til både Løkke og Hjort, og vi kommer ikke med ultimative krav, andet end en prioritering af velfærden. Det kan lade sig gøre at lave en aftale med os, hvis man vil, men man skal lade være med at brænde pengene af på ordninger, der ikke skaber ret mange job, og på grundskyld og skattelttelettelser," siger Mette Frederiksen og henviser til regeringens genindførelse af håndværkerfradraget. 

Regeringen vil ganske givet blive upopulær blandt sine parlamentariske støtter i blå blok, hvis den indgår finanslov med Socialdemokraterne. Så hvad vil Venstre egentlig ifølge Mette Frederiksen få ud af at indgå finanslovaftalen med hende?

Grundskyld får ikke Danmark fremad
"Måske er det væsentligste ikke, hvad Venstre kan få ud af det. Måske er det væsentligste, hvad Danmark kan få ud af det. Og når vi kigger på 2016, tror jeg ikke, det er grundskylden, som får Danmark fremad," siger hun og fortsætter:

"Jeg tror, det er en satsning på vores kernevelfærd og en målrettet satsning på at understøtte, at der skabes flere job. Det er det, som vil gavne et samlet Danmark, og det håber jeg, at Venstre og andre partier kan se."

Ingen bud på finansiering
En helt fast finansiering af styrkelsen af velfærden vil Mette Frederiksen ikke komme med, da Socialdemokraterne nu skal til forhandlinger, hvor tingene skal diskuteres. 

"Regeringen lægger op til prioriteringer, som vi er uenige i. Kan vi få dem af bordet, kan vi jo frigøre nogle penge der. Og så er der selvfølgelig også nogle forhandlingsreserver, som vi har øje på," siger Mette Frederiksen. 

Partierne mødes fredag hver især med regeringen til såkaldte sættemøder, hvor møder og det videre forløb omkring finanslovforhandlingerne aftales. 

Forrige artikel Løkkes gamle klimaorganisation undgår regeringens sparekniv Løkkes gamle klimaorganisation undgår regeringens sparekniv Næste artikel Kunduz-angreb kan ødelægge Obamas krigsarv Kunduz-angreb kan ødelægge Obamas krigsarv