Sådan forløber Folketingets afslutningsdebat

OVERBLIK: Folketingsårets sidste dag nærmer sig, og onsdag er det blevet tid til afslutningsdebat. Her kan du se, hvordan den løber af stablen.

Folketingsåret er ved nå sin ende, og det markeres onsdag traditionen tro med en afslutningsdebat.

Det er ved at være to år siden, at folketinget sidst har været samlet til en afslutningsdebat, da den udeblev sidste år på grund af folketingsvalget.

Den er kendt for at udvikle sig til en maratondebat. I 2014 varede debatten i 13 timer og 12 minutter, og klokken var over 22, før folketingsmedlemmerne kunne tage hjem.

Under den lange debat kan man med fordel holde øje med politikerne på de sociale medier, hvor de kommenterer løbende på debatten fra salen.

Læs også: Elberth om afslutningsdebat: Sådan bruger politikerne de sociale medier

Afslutningsdebatten starter i år klokken 9 med, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder sin tale, hvor han redegør for den indenrigs- og udenrigspolitiske situation. Han har taletid på en time.

Efterfølgende skal der på skift en ordfører fra hvert parti op på talerstolen. De har hver 10 minutter til deres indlæg. Rækkefølgen er bestemt efter partiets størrelse i Folketinget.

  • Socialdemokraterne
  • Dansk Folkeparti
  • Venstre
  • Enhedslisten
  • Liberal Alliance
  • Alternativet
  • Radikale Venstre
  • SF
  • Konservative

De nordatlantiske medlemmer har også hver især 10 minutter.

Efter hvert ordførerindlæg er der mulighed for, at folketingsmedlemmerne kan komme med korte bemærkninger til indlægget. Der er dog maks. afsat 45 minutter til bemærkninger efter hver ordførertale.

Når alle ordførertalerne er overstået, har ministre mulighed for at tage ordet for at kommentere på indlæg.

Derefter får Lars Løkke ordet igen, og han har 30 minutter til at kommentere på indlæggene. Bagefter er der mulighed for, at folketingsmedlemmerne kan komme med korte bemærkninger til Løkke.

Herefter er der tid til anden runde af ordførerindlæg. Efter den anden ordførerrunde har andre folketingsmedlemmer mulighed for at indtage talerstolen og holde en kort tale. Det kaldes også privatistindlæg.

Endelig går statsministeren op på talerstolen for tredje og sidste gang og tager ordet. Igen er der mulighed for at komme med kommentarer fra salen.

Der er afsat en time og et kvarter til de afsluttende bemærkninger. Når den grænse er nået, afslutter Folketingets formand debatten.

Selvom politikerne har været igennem maratondebatten onsdag, så skal de stadig op dagen efter. Torsdag og fredag behandler Folketinget nemlig sine sidste lovforslag, beslutningsforslag og forespørgsler inden sommerferien.

Du kan følge hele debatten live på Altinget fra klokken 9.

Forrige artikel Vismænd kritiserer skæv boligskat Vismænd kritiserer skæv boligskat Næste artikel DF afviser regeringens forslag om at hæve bundskatten DF afviser regeringens forslag om at hæve bundskatten