Sådan har vælgerne straffet SF i regering

DOKUMENTATION: Regeringsdeltagelsen har været hård for SF. Partiets vælgertilslutning er halveret i forhold til valgresultatet på 9,2 procent i 2011. Det viser udviklingen i Søren Risbjerg Thomsens kvalitetsvægtede gennemsnit for Altinget.dk.
S-SF-R-regeringen tiltrådte i 2011, men regeringsdeltagelsen har været hård for det nu tidligere regeringsparti SF.
S-SF-R-regeringen tiltrådte i 2011, men regeringsdeltagelsen har været hård for det nu tidligere regeringsparti SF.Foto: Hasse Ferrold
Jesper Birch

Hvad er der sket med vælgernes opbakning til SF siden valget i 2007 og frem til december 2013?

Altinget.dk har samlet professor Søren Risbjerg Thomsens vægtede gennemsnit af meningsmålingerne for SF i perioden fra valget i 2007 frem til udgangen af 2013. 

Tallene viser et generelt fald i vælgertilslutningen til SF siden valget i 2007.

I 2011 kunne SF for første gang i partiets historie træde ind i en regering. Men på knap to år er vælgernes opbakning til SF halveret fra 9,2 procent ved valget i 2011 til 4,6 procent i december 2013.

Fakta

Om Risbjergs snit

Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.dk. 

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget.dk som kilde. 

Gengives enkelte tal fra artiklen skal det være med kildeangivelsen professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.dk.

Formandsskifte uden effekt
Tallene viser også, at den nu tidligere SF-formand Annette Vilhelmsen ikke formåede at vende SF-skuden.

Da hun tog over efter Villy Søvndal, der trak sig som formand i september 2012, oplevede SF kun en meget kortvarig medvind i vælgertilslutningen. Mellem september 2012 og november 2012 gik SF således frem med 0,6 procentpoint fra 6,2 procent til 6,8 procent.

Men i 2013 fortsatte det generelle vælgerskred for SF. I foråret 2013 nåede partiet et lavpunkt i den undersøgte periode og stod til at få knap 4,0 procent af stemmerne. Det skete oven på vækstpakkens lettelser af selskabsskatten. 

Selvom SF i den efterfølgende periode fik indhentet lidt af det tabte, var der for en måned siden færre end 5,0 procent af vælgerne, der ville sætte deres kryds ved partiet. 

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdDlvQUtfVFE4RWdwWmE4a1VFdzdiR3c&transpose=1&headers=0&range=A1%3AM2&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"series":{"0":{"pointSize":2,"color":"#cc4125","lineWidth":2}},"curveType":"function","animation":{"duration":500},"backgroundColor":{"fillOpacity":"0.8"},"width":450,"lineWidth":2,"hAxis":{"title":"","useFormatFromData":true,"slantedTextAngle":60,"slantedText":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":"Tilslutning","minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null}],"booleanRole":"certainty","title":"SF's nedtur i meningsm\u00e5lingerne","height":486,"legend":"none","tooltip":{}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram2"} </script>

Note: Vejet gennemsnit af meningsmålinger fra Epinion/DR, Gallup/Berlingske, Greens/Børsen, Wilke/Jyllands-Posten, Voxmeter/Ritzau og YouGov/MetroXpress. Manglende meningsmålinger er fremskrevet med tendensen i de øvrige. Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00