Sådan kommer Ammitzbøll-Billes og Egelunds nye parti i Folketinget

GUIDE: Fremad skal have 20.000 vælgererklæringer og være opstillingsberettiget, hvis partiets kandidater skal i Folketinget.

LA-udbryderne Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund, tidligere minister og politisk ordfører, har i dag, torsdag, lanceret det borgerlige politiske midterparti Fremad. 
LA-udbryderne Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund, tidligere minister og politisk ordfører, har i dag, torsdag, lanceret det borgerlige politiske midterparti Fremad. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Jacob Pedersen

Efter ugers vedholdende rygter er det nu officielt: De tidligere LA-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund har stiftet partiet Fremad, der ifølge Ammitzbøll-Bille er et borgerlig-liberalt midterparti.

Partiet vil allerede fra i dag være repræsenteret på Christiansborg, da Simon Emil Ammitzbøll-Bille som Fremads partiformand blev valgt til Folketinget for Liberal Alliance ved folketingsvalget i juni. Og pladsen i Folketinget følger personen og ikke partiet.

Men hvordan kan partiets andre kandidater komme i Folketinget?

20.000 vælgererklæringer
Stiller man op for et nyt parti, skal partiet først være opstillingsberettiget.

Første skridt på vejen er, at partiet dannes. Næste skridt er, at partiet får sit partinavn godkendt af Valgnævnet, der er et uafhængigt organ i Social- og Indenrigsministeriet. Af Social- og Indenrigsministeriets hjemmeside fremgår det, at Fremad fik godkendt sit partinavn 23. september 2019.

Det tredje skridt er at få indsamlet de omkring 20.000 vælgererklæringer, svarende til 1/175 af de gyldige stemmer ved sidste folketingsvalg, der kræves, inden partiet kan blive erklæret opstillingsberettiget.

Paludan og Riskær irettesat af Ammitzbøll-Bille
Siden 2016 har det været muligt for nye politiske partier at indsamle vælgererklæringer digitalt, hvilket formentlig har gjort det nemmere og billigere at blive opstillingsberettiget til folketingsvalget i 2019 for partierne, der slap for at indsamle fysiske underskrifter i gågaden.

Både Rasmus Paludans Stram Kurs og Partiet Klaus Riskær Pedersen blev dog før valget i 2019 irettesat af Økonomi- og Indenrigsministeriet, dengang med Simon Emil Ammitzbøll-Bille som minister, for at have forbrudt sig imod reglerne for indsamling af vælgererklæringe ved at omgå den såkaldte eftertænksomhedsperiode på syv dage – i stedet gav partierne folk mulighed for at bekræfte deres støtte med det samme.

Læs også

Folketinget besluttede efterfølgende at ændre reglerne for indsamling af vælgererklæringer. Det betyder blandt andet, at Fremad, hvis lovforslaget, der fremsættes næste uge, bliver vedtaget, skal indsamle vælgererklæringer på en offentlig internetportal i Social- og Indenrigsministeriets regi. Her kan vælgerne støtte partiet med NemID og bekræfte støtte efter eftertænksomhedsperioden på syv dage.

En vælgererklæring er gyldig i 18 måneder efter afgivelsen.

Folketingsvalget bliver afgørende
Det sidste – og sværeste – er at blive valgt til Folketinget. Her skal Fremad have mindst to procent af stemmerne, svarende til fire mandater. Alternativt kan partiet blive tildelt kredsmandater.

Hvis Ammitzbøll-Bille, Egelund og Fremads andre folketingskandidater bliver valgt, er det samtidig en mulighed, at Folketinget, hvis der rejses spørgsmål til de folkevalgtes baggrund, kan tage stilling til, om kandidaterne er valgbare og dermed kan være medlem af Folketinget.

Valget skal senest afholdes 4. juni 2023.

Dokumentation

Rekordmange borgerlige partier
Med Fremads fødsel er der i skrivende stund flere borgerlige partier end nogensinde.

Fem blev valgt i Folketinget ved valget: Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Med Fremad kommer antallet af borgerlige partier i Folketinget op på seks, da Simon Emil Ammitzbøll-Bille tager sit mandat med fra Liberal Alliance, som han forlod i oktober.

Hertil kommer Partiet Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs, der er opstillingsberettigede i et års tid endnu, inden de eventuelt igen skal samle vælgererklæringer, ligesom Kristendemokraterne er i gang med at indsamle underskrifter.

Det kan betyde, at der vil være hele ni borgerlige partier på stemmesedlen ved næste valg.

Fremad ønsker at arbejde for mere retssikkerhed, en mere liberal udlændingepolitik og et større europæisk engagement. Ifølge Egelund og Ammitzbøll-Bille skal der være plads til forskellighed. LA-udbryderne har kritisereret S-regeringens nye lov om, at en minister administrativt skal kunne fratage syrienskrigere deres statsborgerskab, ligesom man har erklæret sig som modstandere af burkaforbuddet og kravet om håndtryk for at få statsborgerskab.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00