Sådan kommer Ammitzbøll-Billes og Egelunds nye parti i Folketinget

GUIDE: Fremad skal have 20.000 vælgererklæringer og være opstillingsberettiget, hvis partiets kandidater skal i Folketinget.

Efter ugers vedholdende rygter er det nu officielt: De tidligere LA-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund har stiftet partiet Fremad, der ifølge Ammitzbøll-Bille er et borgerlig-liberalt midterparti.

Partiet vil allerede fra i dag være repræsenteret på Christiansborg, da Simon Emil Ammitzbøll-Bille som Fremads partiformand blev valgt til Folketinget for Liberal Alliance ved folketingsvalget i juni. Og pladsen i Folketinget følger personen og ikke partiet.

Men hvordan kan partiets andre kandidater komme i Folketinget?

20.000 vælgererklæringer
Stiller man op for et nyt parti, skal partiet først være opstillingsberettiget.

Første skridt på vejen er, at partiet dannes. Næste skridt er, at partiet får sit partinavn godkendt af Valgnævnet, der er et uafhængigt organ i Social- og Indenrigsministeriet. Af Social- og Indenrigsministeriets hjemmeside fremgår det, at Fremad fik godkendt sit partinavn 23. september 2019.

Det tredje skridt er at få indsamlet de omkring 20.000 vælgererklæringer, svarende til 1/175 af de gyldige stemmer ved sidste folketingsvalg, der kræves, inden partiet kan blive erklæret opstillingsberettiget.

Paludan og Riskær irettesat af Ammitzbøll-Bille
Siden 2016 har det været muligt for nye politiske partier at indsamle vælgererklæringer digitalt, hvilket formentlig har gjort det nemmere og billigere at blive opstillingsberettiget til folketingsvalget i 2019 for partierne, der slap for at indsamle fysiske underskrifter i gågaden.

Både Rasmus Paludans Stram Kurs og Partiet Klaus Riskær Pedersen blev dog før valget i 2019 irettesat af Økonomi- og Indenrigsministeriet, dengang med Simon Emil Ammitzbøll-Bille som minister, for at have forbrudt sig imod reglerne for indsamling af vælgererklæringe ved at omgå den såkaldte eftertænksomhedsperiode på syv dage – i stedet gav partierne folk mulighed for at bekræfte deres støtte med det samme.

Folketinget besluttede efterfølgende at ændre reglerne for indsamling af vælgererklæringer. Det betyder blandt andet, at Fremad, hvis lovforslaget, der fremsættes næste uge, bliver vedtaget, skal indsamle vælgererklæringer på en offentlig internetportal i Social- og Indenrigsministeriets regi. Her kan vælgerne støtte partiet med NemID og bekræfte støtte efter eftertænksomhedsperioden på syv dage.

En vælgererklæring er gyldig i 18 måneder efter afgivelsen.

Folketingsvalget bliver afgørende
Det sidste – og sværeste – er at blive valgt til Folketinget. Her skal Fremad have mindst to procent af stemmerne, svarende til fire mandater. Alternativt kan partiet blive tildelt kredsmandater.

Hvis Ammitzbøll-Bille, Egelund og Fremads andre folketingskandidater bliver valgt, er det samtidig en mulighed, at Folketinget, hvis der rejses spørgsmål til de folkevalgtes baggrund, kan tage stilling til, om kandidaterne er valgbare og dermed kan være medlem af Folketinget.

Valget skal senest afholdes 4. juni 2023.

Forrige artikel Holstein: Ammitzbøll-Bille mangler et slagnummer Holstein: Ammitzbøll-Bille mangler et slagnummer Næste artikel Det mener Fremad om klimaskatter, EU-forbehold og fravær i gymnasiet Det mener Fremad om klimaskatter, EU-forbehold og fravær i gymnasiet
Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

ANALYSE: Mette Frederiksen holdt endnu en landsmodertale grundlovsdag, mens alle de øvrige partiledere forsøger at sparke den politiske debat i gang igen. Thulesen holdt en skarp tale, og DF har nu lagt sig fast på en udmeldelse af EU.