Sådan står partierne lige nu: Fire grafikker giver dig overblikket

Socialdemokratiet taber opbakning, og Mette Frederiksens popularitet rammer et bundniveau. Altinget giver dig en helt kort status på vælgernes syn på dansk politik.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupCindy Shummontien Green

Socialdemokratiet nærmer sig 20 procent

Nedturen fortsætter for især Socialdemokratiet, der nu står til 20,8 procent af stemmerne mod 27,5 procent ved folketingsvalget i november. For det store regeringsparti vil de røde advarselslamper formentlig for alvor blinke, hvis partiet havner under de 20 procent, som vil være historisk lavt.

Meget tyder på, at det især er SF, der nyder godt af den socialdemokratiske vælgerflugt.

Dyk ned i grafikken, og se, hvor mange procent af stemmerne partierne ville få, hvis der var valg i dag.

 

Blandt de unge er Liberal Alliance klart størst

Hvis det alene var de unge mellem 18 og 34 år, der måtte stemme, er der ingen tvivl om, hvilket parti der ville blive det største i Folketinget. Liberal Alliance er nemlig med afstand det parti, der lige nu har bedst fat i den vælgergruppe.

Derimod ville DF blive Folketingets mindste parti, hvis der var valg i dag ­– og det altså kun var de unge, der kunne stemme.

Bliv klogere på, hvordan partierne står lige nu blandt de de 18-34-årige.

 

Siden valget har regeringen mistet 19 mandater

Siden SVM-regeringen blev dannet, er det kun gået en vej. Og hvis der var valg i dag, ville Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne være langt fra det flertal, de tre partier ellers havde for bare fire måneder siden. Ifølge Epinions måling har de tre partier nemlig tilsammen mistet 19 mandater.

I grafikken kan du se udviklingen i styrkeforholdet mellem SVM-regeringen og de røde og blå oppositionspartier.

 

Mette Frederiksens popularitet daler

Den seneste Epinion-måling er heller ikke ligefrem opløftende nyt for statsminister Mette Frederiksen: For første gang er der nemlig flere vælgere, der mener, at hun klarer sig dårligt, end vælgere, der mener, hun klarer sig godt.

Der er med andre ord et stykke vej fra toppen af hendes corona-popularitet til nu, hvor hun står i spidsen for en regering, der afskaffer en helligdag.

Gå på opdagelse i udviklingen her.

 

Fakta

Målingerne af lavet af Epinion for Altinget og DR.

Det politiske indeks, der viser, hvordan partierne står, er udarbejdet på baggrund af i alt 2.262 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover. 

Målingen er udført som henholdsvis telefoninterviews og webinterviews via onlinepanel fra 22. marts til 29. marts 2023. Og den maksimale statistiske usikkerhed på de samlede resultater er +/-2.4 procentpoint.

Undersøgelsen af, hvor godt Mette Frederiksen klarer sig, er lavet på baggrund af i alt 1103 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Den er gennemført af Epinion som en webbaseret panelundersøgelse i perioden 22. marts til 29. marts 2023. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00