Sådan vil regeringen få danskerne til at spise sundere

SUNDHED: Regeringen har netop fremlagt en strategi for mad, måltid og sundhed. Find initiativerne her.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Myndighederne skal give bedre information om kost og mad, så folk kan navigere i de mange sundhedsråd. Og skoler og daginstitutioner skal kunne opnå et sundhedsmærke.

Det er nogle af de 14 initiativer, regeringen netop har fremlagt. Det sker som led i en ny strategi for at forbedre danskernes sundhed og livskvalitet gennem bedre måltider.

"Næsten hvert femte barn mellem 9 og 16 år er overvægtige, og usunde madvaner – næst efter rygning – er den risikofaktor, der kan tilskrives flest dødsfald og kroniske livstilssygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdom og kræft," lyder det i en fælles pressemeddelelse fra de ministre, som onsdag præsenterede strategien ved et pressemøde.

Det er miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), undervisningsminister Merete Riisager (LA), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K), der står for initiativerne i planen.

Sundhedsudgifterne stiger
Jakob Ellemann-Jensen siger, at det ikke er meningen, at myndighederne nu i højere grad skal bestemme, hvad danskerne spiser.

"Men vi skal levere information om mad og madens betydning for sundheden, så vi alle kan træffe et oplyst valg både i supermarkedet og hjemme i køkkenerne. Det har betydning både for den enkeltes trivsel og for samfundsøkonomien, hvor sundhedsudgifterne stiger, i takt med at flere får livsstilssygdomme," forklarer han i pressemeddelelsen.

Der er afsat 40 millioner kroner til strategien.

Diabetesforeningen: Lav om på afgifter på sunde og usunde fødevarer
I Diabetesforeningen er man tilfreds med, at regeringen fremlægger en "sund mad-strategi". Men organisationen savner økonomiske gulerødder for at ændre danskernes vaner.

"Vejledning, viden, samarbejde og mærkning er godt. Men vi savner, at regeringen ville gå videre og tænke afgifter og differentieret moms med i strategien, for prisen på sunde og usunde fødevarer har enorm betydning. Derfor havde vi gerne set skatteministeren stå sammen med de andre ministre og bakke strategiens gode tiltag op med en visionær og modig investering i en ny retning for folkesundheden ved hjælp af afgiftspolitikken," siger sekretariatschef i Diabetesforeningen, Ane Eggert Jackson.

Dokumentation

Hovedinitiativerne i regeringens strategi for mad, måltider og sundhed

  • Gode mad- og måltidsvaner i familier med små børn
  • Mærkningsordning for sunde dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser
  • Maddannelse i dagtilbud og skoler
  • Lokal måltidsindsats på Lolland-Falster
  • Vidensbank for kommunale cases vedrørende mad, måltider og ernæring på ældreområdet
  • Innovationspartnerskab
  • Styrket kommunikation og proaktiv indsats mod fake news
  • Etablering af Forum for Mad, Måltider og Sundhed.

Find hele strategien her.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)









0:000:00