Samuelsen hænger Løkke til tørre i ny bog

BODUDGIVELSE: Lars Løkke kæmpede ikke for sine venner under dannelsen af VLAK-regeringen. Det fremgår af Anders Samuelsens nye bog, der også beskriver det vilde finanslovsdrama i 2017.

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, lægger endnu et lag på fortællingen om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som en mand, der ofrer sine venner og allierede hen ad vejen. Det sker i Samuelsens nye bog "Ikke for mine blå øjnes skyld", hvor dannelsen af VLAK-regeringen bliver beskrevet på denne måde:

"Søren Pape sagde med det samme, at de ville have tre ministerier, og at Liberal Alliance skulle have seks, og så kunne Venstre få resten. Det kom noget bag på Løkke, men han samlede sig hurtigt og sagde, at det var i orden. Blot Venstre fik Statsministeriet og Finansministeriet, kunne vi vælge, hvad vi ville have."

Ifølge Samuelsen kæmpede Løkke altså hverken for Søren Pind (V) som justitsminister eller Troels Lund Poulsen (V) som erhvervsminister, begge nære Løkke-allierede. Begge blev degraderet i regeringsrokaden, og en skuffet Søren Pind valgte senere at forlade politik. Selv integrationsminister Inger Støjberg (V), der var en af regeringens mest populære ministre, var statsministeren parat til at ofre.

Joachim B. sendt i byen
"Ikke for mine blå øjnes skyld" har ligeledes et interessant afsnit om den vilde krise, hvor Samuelsen endnu engang sad oppe i trætoppen – og LA truede med ikke at stemme for finansloven, selvom man selv var i regering.

Samuelsen fortæller ærligt, at det var på ledelsens foranledning, at finansordfører Joachim B. Olsen (LA) sendte det famøse tweet ud, hvor der stod, at "Finansloven bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, der ligger på bordet, falder på plads".

Et grotesk tweet, som Joachim B. dengang fik skylden for, men finansordføreren var altså blot et sendebud, der loyalt dækkede for ledelsen.

I bogen understreger Samuelsen, at han havde fået "en forsikring" om, at skattereformen ville være i hus, inden finansloven blev færdigbehandlet i Folketinget.

Her er Samuelsen ikke helt så specifik, men det fremgår mellem linjerne, at Venstre over for LA oversolgte aftalen med Dansk Folkeparti for at få LA til at stemme for finansloven. Det virkede for Løkke, der endnu engang overlevede mod alle odds. Mens Samuelsen med egne ord kunne gå på juleferie "ydmyget og helt mast".

Finanslovskaosset i 2017 gav LA endnu et hak i tuden og er en af årsagerne til partiets aktuelle krise. Derfor er det ikke overraskende, at Anders Samuelsen ønsker sin tolkning af de sidste års tumultariske begivenheder ud, før krydset sættes om 14 dage.

Forrige artikel EU-overblik: Kandidater vil ændre EU’s visumregler EU-overblik: Kandidater vil ændre EU’s visumregler Næste artikel Her er Socialdemokratiets nye økonomiske 2025-plan Her er Socialdemokratiets nye økonomiske 2025-plan