Samuelsen om EU’s agenturdyst: Danmark er ikke med for enhver pris

EMA: Det skal ikke være studehandler, der afgør, om Danmark bliver ny indehaver af det europæiske lægemiddelagentur, fastslår den danske udenrigsminister og sundhedsminister forud for dagens afstemning.

Danmark vil kæmpe til det sidste for at overbevise de øvrige EU-medlemslande om at stemme på det danske bud til en ny placering af det europæiske lægemiddelagentur, når det flytter fra London som følge af Brexit, lyder det fra udenrigsministeren og sundhedsministeren.
Danmark vil kæmpe til det sidste for at overbevise de øvrige EU-medlemslande om at stemme på det danske bud til en ny placering af det europæiske lægemiddelagentur, når det flytter fra London som følge af Brexit, lyder det fra udenrigsministeren og sundhedsministeren.Foto: Altinget/Amalie Bjerre Christensen
Rikke AlbrechtsenAmalie Bjerre Christensen

BRUXELLES: Den danske regering vil gøre sit bedste for, at København løber med EU’s Lægemiddelagentur (EMA) ved en vigtig afstemning mandag eftermiddag i Bruxelles.

Men ikke for enhver pris.

Det understreger både udenrigsminister Anders Samuelsen (LA)  og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), efter det har svirret med rygter om, hvad der bliver indgået af fikse byttehandler og afgivet af løfter i kampen om Lægemiddelagenturet. Alt fra lovning på tropper til støtte til internationale topposter har været i spil.

“Vi arbejder benhårdt på det. Men der er visse studehandler, som Danmark ikke vil gå med til,” siger Ellen Trane Nørby, der ikke vil uddybe, hvilke studehandler hun henviser til.

Fakta
Sådan foregår afstemningen om EMA
Afstemningen foregår via det, der populært kaldes Melodi Grand Prix-modellen. Den går ud på, at landene hver har seks point, som de skal fordele til tre lande, der får henholdsvis tre, to og et point.
Får et land tre point fra 14 lande, har vi en vinder. Det forventes dog ikke at ske. Derfor vil de tre lande med det højeste antal point gå videre til anden runde. Her har landene kun et point at give. Også her vil opbakning fra 14 lande betyde sejr.
Sker det ikke, vil de to bedst placerede gå videre til en tredje runde. Den, der får flest stemmer her, bliver kåret som vinder. Står de lige, vil det siddende EU-formandskab trække lod.

Hun bakkes op af Anders Samuelsen, der påpeger, at det også handler om, at 'der er en dag i morgen’, hvor Danmark skal være troværdig i det europæiske samarbejde.

“Vi skal ikke ud på en glidebane, hvor vi giver los i forhold til andre måder at handle på. Det må være saglige og faglige argumenter, der er det altafgørende,” siger Anders Samuelsen.

Økonomiske gevinster
EMA skal sammen med Den Europæiske Bankmyndighed, EBA, flytte fra deres nuværende hjemsted, London, inden briterne forlader EU-klubben efter 29. marts 2019.

Lægemiddelagenturet og dets 900 medarbejdere er attraktivt, blandt andet fordi dets store mødeaktivitet tiltrækker omkring 36.000 hotelovernatninger årligt, og fordi det vil give en vigtig saltvandsindsprøjtning til medicinalindustrien i Danmark.

I alt har 19 lande budt ind på at få lov til at huse EU’s Lægemiddelagentur. Mandag stod det dog klart, at Irland, Malta og Kroatien opgiver deres kandidaturer, hvilket sundhedsministeren ser som en ny chance.

“Nu er der tre lande, der har trukket sig. Så er der pludselig stemmer i spil, som ikke var i spil for få dage siden,” siger Ellen Trane Nørby.

Vil ikke spå om sejr
Lægemiddelagenturets endelige placering afgøres ved hjælp af et kompliceret afstemningssystem, som mest af alt minder om at finde en vinder i det europæiske Melodi Grand Prix. Derfor er det heller ikke til at forudse, hvornår resultatet ligger klar.

Netop fordi afstemningen er så uforudsigelig, tør de danske ministre heller ikke spå om en sejr for Danmark lige foreløbig.

“Vi synes på alle felter, at vi har gjort, hvad vi kunne, men det er ikke det samme, som at vi er i en situation, hvor vi kan sige, at det også lykkes,” siger Anders Samuelsen.

Dokumentation

Disse seks kriterier har EU-landene sat op for agenturets nye vært

1) Agenturet skal være kørende fra det øjeblik, briterne er ude ad døren.
Det indebærer, at der er en fungerende bygning, der kan huse de ansatte.

2) Det skal være til at komme til
Byen skal være velforbundet med en lufthavn med hyppige afgange til øvrige EU-hovedstæder, der kan kapere den høje volumen af besøgene til agenturet.

3) Der skal være adgang til international skolegang
De EU-ansattes børn skal kunne fortsætte deres uddannelse i det europæiske skolesystem.

4) Der skal være adgang til et solidt velfærdssystem
Ansatte og deres børn og ægtefæller skal have adgang til et fungerende sundhedsvæsen, socialt sikkerhedsnet og til et velfungerende arbejdsmarked.

5) Kontinuiteten skal sikres
Flytningen skal kunne udføres på en måde, som sikrer kontinuiteten i agenturernes virke. Det gælder både i forhold til, at de skal forblive operationelle, men også at der skal være et fagligt miljø at rekruttere i, hvis nogle nuværende ansatte ikke har lyst til at forlade London.

6) Geografisk spredning
Der er en målsætning om, at EU’s agenturer skal spredes grundigt ud i Unionen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00