Se, hvad Vederlagskommissionen har kostet

REGNING: Vederlagskommissionen, der har undersøgt, hvordan man kan reformere politikernes lønninger, har kostet mere end en million kroner. Se, hvad pengene er gået til her.

Formand for Vederlagskommissionen, Michael Christiansen, præsenterede mandag de nye anbefalinger til politikeres løn og pension.
Formand for Vederlagskommissionen, Michael Christiansen, præsenterede mandag de nye anbefalinger til politikeres løn og pension.Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Cecilie Gormsen

1.073.631 kroner. Det er, hvad Vederlagskommissionen, som mandag kom med sine anbefalinger til danske politikeres løn, har kostet.

Det fremgår af et svar fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) til Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted.

Kommissionen blev nedsat i 2014 efter aftale mellem Socialdemokraterne, Radikale, SF, Venstre og Konservative, og den fik til opgave at kigge på løn og pension for alle danske fuldtidspolitikere, det vil sige folketingsmedlemmer, ministre, borgmestre og regionsrådsformænd.

300.000 i løn
Regningen for kommissionen ligger på godt en million kroner. Af dem er størstedelen gået til undersøgelser og lignende med ekstern bistand, mens vederlag til kommissionens medlemmer tegner sig for knap 300.000 kroner.

Sådan fordeler udgifterne til Vederlagskommissionen sig:

Beløbet udgøres af følgende afholdte udgifter:

  • Vederlag til kommissionens medlemmer: 286.405,56 kr.
  • Transportudgifter m.v.: 42.153,73 kr.
  • Mødeforplejning: 15.385,80 kr.
  • Undersøgelser m.v. med ekstern bistand: 729.686,00 kr.

Formand for kommissionen, Michael Christiansen, har fået 111.438 kroner i vederlag, mens de resterende fem medlemmer har fået omkring 35.000 kroner hver. Da vederlaget udbetales bagud, er der endnu ikke udbetalt penge for mødevirksomhed i 2016.

Mere i løn - mindre i pension
Vederlagskommissionen anbefaler blandt andet, at folketingspolitikere bør have en stigning på 14 procent, mens borgmestre skal stige 31 procent. Forskellen skyldes, at borgmestres løn er sakket bagud siden 1994.

Til gengæld skal der gøres op med måden, politikernes pension er skruet sammen på. Den er i dag bygget op som en tjenestemandspension, men bør ifølge kommissionen laves om til en almindelig lønmodtagerpensionsordning, hvor et folketingsmedlem sparer 17,4 procent op årligt. Tallet for ministre foreslås at ligge på 25 procent.

Efter kommissionen mandag havde fremlagt sine anbefalinger, lød meldingen fra finansminister Claus Hjort Frederiksen, at regeringen vil invitere til forhandlinger. Men allerede i sidste uge trak flere partier støtten til kommissionens anbefalinger, efter de var blevet lækket. Og mandag holdt Socialdemokraterne fast i beslutningen.

”Jeg synes ikke, det er nogen særlig god model, de er kommet frem til. Alt andet lige vil det jo fremstå, som om at vi har en meget stor og markant lønforhøjelse, som vi bevilger os selv. Det tror jeg ikke, der er nogen, der vil kunne forstå, og derfor siger vi pænt nej tak til den model,” sagde Henrik Sass Larsen til DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00