Se kortet: Sådan bruges Danmarks areal

Landbruget fylder cirka 60 procent og kan dermed nærmest fylde hele Jylland ud. Få hele overblikket over, hvor meget naturen, skovene, byerne og landbruget optager af det danske landareal her.

Cirka 60 procent af det danske landareal optages af landbruget. Og næsten 70 procent af landbrugsarealet går til den animalske produktion - herunder især foder. 
Cirka 60 procent af det danske landareal optages af landbruget. Og næsten 70 procent af landbrugsarealet går til den animalske produktion - herunder især foder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Hvis man samlede al dansk landbrugsproduktion på samme sted, ville den næsten fylde hele Jylland.

Tema: Svin, solceller eller sommerfugle – Kampen om Danmark

Med både klimakrise, biodiversitetskrise og fødevarekrise har kampen om Danmarks areal aldrig synes mere afgørende. Størstedelen af arealet går lige nu til landbrug og fødevareproduktion, men samtidig er der flere steder store ønsker om mere natur og grønne energikilder på land.   

Frem mod det nye folketingsvalg sætter Altinget fokus på den danske arealanvendelse og afkræver politikerne svar på, hvordan de ønsker at balancere de mange hensyn i fremtiden.

Find alle artiklerne i temaet her.

De danske produktionsskove ville optage hele Bornholm og en stor del af Sjælland. Sydsjælland, Lolland-Falster, den sydlige del af Langeland og Ærø samt grænselandet i Sønderjylland ville være reserveret til naturen. 

Det viser et kort over Danmarks areal, som Altinget har udarbejdet efter inspiration fra et lignende af Videnskab.dk i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet.

Helt konkret udgør det danske landbrug 60,8 procent af det danske landareal, mens produktionsskov og natur står for henholdsvis 12,7 og 12,5 procent af arealet. 

De sidste 14 procent udgøres af en kategori, der hovedsageligt består af byer og infrastruktur. Vedvarende energi er også en del af denne kategori, men optager ikke meget af det samlede areal.

Solcellemarkanlæg fyldte eksempelvis i alt cirka 1.600 hektar i slutningen af 2021. Det svarer nogenlunde til størrelsen på øen Saltholm og dermed blot 0,04 procent af Danmarks samlede landareal. 

Dyk ned i kortet nedenfor. Artiklen fortsætter under kortet. 

Foto: Phine Taarnberg

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00